A gravitáció rögtön hat vagy késleltetve?
"Minden mindennel összefügg." Internetes (is) közhely, amiről mindenki mindig azt hiszi, hogy érti (ez
Bocsi. Ezért hívják közhelynek. De akkor vajon miért bizonyítja mindenki mindig, hogy valójában qrvára nem értette meg?
Becsuktad a szemed, Mojjo, hogy ne legyen probléma?
A tízes számrendszert használó matematikánkban vajon miért is érvényesülhet az ekvivalencia elv? Miért létezhet pl. a 2+3=30/6 egyenlőség úgy, hogy ugyanakkor 30/6=2+3 is igaz? Pusztán azért, mert minden matematikai műveletnek (amely adott logikai térben, - mint pl. az értelmezési tartomány - megoldható) van eredménye. Matematikai műveletekre az ekvivalencia csak akkor lehet igaz, ha eredményeikre is igaz. A matematikai művelet létrehozza az eredmény(eke)t, és így meghatározza azt (az egyenlőség így a matematikai művelet irányából határozott, mivel egy adott matematikai művelet mindig a saját eredményét hozza létre), az eredmény viszont mindig végtelen számú különböző matematikai művelettel létrehozható (mit is próbáltál nekem{?} bizonygatni #14-es? Most már talán megérted mit és miért köszöntem meg...), így az eredmény irányából az egyenlőség mindig határozatlan (pontosan ezért lehet egy másik matematikai művelet eredménye is). Két matematikai műveletre akkor teljesül az ekvivalencia elv, ha eredményük (vagy eredményeik) ugyanaz(ok). És azért, amit fentebb leírtam.
Ennél egyszerűbben már nem tudom elmagyarázni. Bocsi.
(Megjegyzés: ezt hívom én matematikai műveleti determináltságnak)
De ahogy mondtam, a matek fakt nem kötelező.
Azt is készséggel elismerem - ha már korábban többször kritizáltam Einsteint - hogy nagyságrendekkel ostobább vagyok az öreg (rip) zseninél. Ő csak az időt nem értette, nekem meg még a térről is csupán homályos fogalmaim vannak.
De azt szívesen elárulom, miért írogatok ide. Egyszerű: tanulok (Pl. azt is, hogy milyen kifejezésmódot kéne használnom, hogy a gondolataimat más is megérthesse) és játszok (a játékot csak kérdezőművészetnek hívom és kíváncsi vagyok hányan játsszák még és milyen eredménnyel. És hogy vajon más is elért -e oda, amit én csak úgy hívok: "a kérdező problémája".)
@22: Köszönöm, teljesen őszintén értékelem, hogy megpróbáltad most újra elmagyarázni a problémát.
De hogy teljesen egyértelmű és félreérthetetlen legyen: mit értesz ekvivalencia elv alatt? Tudnád kérlek definiálni?
Na jó, megpróbálom még egyszerűbben: képzeld el a Napocskát a napsugaraival. Most a Nap egy számocska (amire matematikai műveletek eredményeként tekintünk), a napsugaracskák pedig a matematikai műveletek. A csillagok száma (amelyekből a Napocska csak egy) pedig végtelen. A napsugarak azért és akkor ugyanolyanok, hogyha igaz, hogy visszakövetve az útjukat ugyanahhoz a Naphoz érkezel. (A fény visszakövetése határozza meg, hogy merre kell menned.)
Ennyi. Így már sikerült?
Bocsi Mojjo, közbeírtál. A kérdésed alapján kedvelheted Gödelt.
Ekvivalencia elv alatt én a kölcsönös azonosság megállapíthatóságát értem.
Nem azt állítom, hogy 2+3=/=30/6, hanem azt, hogy
2+3=30/6 azért és csak azért igaz, mert "5" létezik, és igaz, hogy:
2+3=5=30/6, ugyanakkor 30/6=5=2+3,
pontosabban: 2+3->5<-30/6 és 30/6->5<-2+3 igaz. (bocsi a jelölés miatt, nyilacska akart lenni) És a felcserélhetőség a két művelet között is csupán emiatt igaz. Valójában ebben nincsen semmi új. Az ebből fakadó következményekben viszont már igen.
Ez még mindig logikai probléma. A logikánk (ezt ki is mondja magáról) ugyanis relatív.
"Ha(!) A=B és B=C, akkor A=C"
Én csupán bemutattam, hogy a tradicionális matekban egy ilyen típusú ellentmondás milyen kiegészítést igényel, hogy feloldható legyen.
Ja, a logika problémájához még egy kis apróság: ha a logika nem lenne relatív, nem tudnánk használni (nem tudnánk elvégezni a használhatóságához szükséges megfeleltetéseket). Ezért a logika relativitása szükségszerű. Ez teszi alkalmazhatóvá. És ugyanakkor ez a legnagyobb korlátja is.
De ezzel nincs baj. De csak akkor nincs, ha ezt a korlátosságot megértetted és képes vagy akár használni is. (Erre lesz jó a Prokopf megközelítés 3. tétele, a logikai terek elmélete. Mivel a matematika formalizált logika, szerinted lesz hatása a matekra?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!