Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért csak 3, és 7 dimenzióban...

Miért csak 3, és 7 dimenzióban tudok vektoriális szorzatot elvégezni?

Figyelt kérdés

Írtam egy szoftvert, ami képes bármennyi dimenzióban vektoriális szorzatot végrehajtani, de később találtam egy állítást miszerint "csak 3, és 7 dimenzióban lehetséges vektoriális szorzatot végrehajtani" mivel egy a művelet elvégzése szempontjából kulcs fontosságú mátrix ezekben a dimenziókban ortogonális.

Tehát találtam egy képletet, és be szeretném bizonyítani, hogy nem csak 3, és 7 dimenzióban lehetséges ezt megtenni, vagy tudni szeretném, hogy a megfelelő eredményeket kapom (ellenőrizném)

Szeretném tudni mit okoz az eredménnyel, ha nem 3, vagy 7 dimenziós térben választom ki az összeszorzandó vektorokat?

Már tudom, hogy egyes vektorok origó vektorok, amelyeket le tudunk írni mátrixként. A mátrix ez esetben lényegében a végpont koordinátái.

Ez valahogyan (nem tudom hogyan) a szorzás műveletéhez köthető amelyet szintén le lehet írni mátrixként, mely mátrixnak ortogonálisnak kell lennie jelenlegi ismeretünk alapján amennyiben vektoriális szorzatot kívánunk elvégezni az adott mennyiségű dimenzióban.

[link]

3, és 7 dimenzióban számításkor egy ilyen mátrix ortogonális, és a többiben jelenlegi ismeretünk szerint nem lehet a vekotriális szorzást elvégezni.

A képletben - amit kitaláltam - nincs mátrix művelet, nincs "kereszt" operátor, csupán egyetlen szumma van, és nehezemre esik megérteni például azokat a forrásokat, amelyek lelkesen leírják a vektoriális szorzatot.

Már próbálkoztam kérdezni ismerősöket, de ehhez sajnos senki nem elég kocka, vagy senki nem egyetemi tanár.

Sajnos nem értem sem az ehhez tartozó képleteket, sem a cáfolat mivoltját az ortogonalitásnak a vektoriális szorzat szempontjából.

A következő cikkeket már láttam, elolvastam, de sajnos nem igazán értem, amit leírnak - nem nyelvi akadályok miatt - leginkább matematikai szakzsargon, vagy nem tudom a kérdésemhez kötni az itt szereplő információt a tudásom hiánya miatt:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

- Itt kiemelném a "Multilinear Algebra" fejezetet

Továbbá:

Ha kiderülne hogy működik az algoritmusom, szeretném szavadalmaztatni.

Hogyan tudnám szavadalmaztatni az ötletem? Ki az, aki ilyesmit elbírál?

2023. jún. 17. 18:03
1 2
 11/11 A kérdező kommentje:

Újra felmerült ez a kérdés, mivel megtaláltam a választ:

https://www.youtube.com/watch?v=FPoo7rm0OGI

A videóban Michael Penn elmagyarázza a "keresztezés" jellemzőit rögtön a videó elején.

Erre voltam kiváncsi. Köszönöm a válaszokat!

márc. 18. 00:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!