Hogyan változik meg az ételek minősége magasabb légköri nyomáson?
"Ha alacsonyabb a forráspont, akkor gyorsabban elkészül/megfő az étel."
- Ez nem igaz, hanem pontosan fordítva!
"Azt viszont még mindig nem értem, hogy a nyomás hogyan változtatja meg az ízét?"
- Már a kretének által lepontozott első válaszomban is megírtam, hogy a nyomásváltozás nincs befolyással az étel ízére.
"Tehát a mi ízérzékelésünk változik meg, nem az ételek minősége."
- Ez így van.
13: ez esetben rosszul fogalmaztál, mert azt írtad, hogy "pont fordítva".
A gáztörvény egyértelműen kimondja, hogy a nyomás egyenesen arányos a hőmérséklettel, azaz minél magasabb a nyomás, annál magasabbra szökik fel a hőmérséklet is. Ha pedig alacsonyabb a forráspont, azaz a folyadékfázis gyorsabban megy át gázfázisba, akkor a nyomás is megnő. Ebből adódóan pedig a hőmérséklet is, vagyis hamarabb elkészül az étel.
Kérdező - kevered a Jézuskát a géppuskával - gondold át még egyszer!
Tanuld meg rendesen a nyomás, a forráspont, és a hőmérséklet közti összefüggést - mert amit itt irkálsz, az alapból önellentmondás!
XD
Kérdező - ajánlom neked "a víz fázisdiagramja" jelszavat a Google keresőbe. Amíg ezt nem érted meg, addig ne hivatkozz semmilyen általad hibásan értelmezett fizikai törvényszerűségekre!
(45 éves fizikus vagyok.)
Azt magyarázd el, hogy miért nem érvényes az egyetemes gáztörvény ebben a kontextusban?
Most részletesebben kigugliztam és kivétel nélkül azt írják, hogy mivel a nyomás egyenesen arányos a hőmérséklettel, ezért a p megnövelésével megnő a T is, illetve a p csökkentésével csökken a T is (de én is ezt tanultam).
Amire hivatkozol, azt "izochor" állapotváltozásnak nevezik "ideális gázok" esetén. Ez a dolog nem érvényes, ha a reális (valós) gáz fázist vált. A lezárt kuktafazékban kétfázisú rendszer van. A kuktafazék éppenhogy a megemelt nyomással éri el hogy a víz ne forrjon, és ezért forróbb vízben főhessen az étel. Nem a nyomás főzi meg az ételt, hanem a vízhőmérséklet.
Írtad:
"Ha pedig alacsonyabb a forráspont, azaz a folyadékfázis gyorsabban megy át gázfázisba, akkor a nyomás is megnő."
Válasz:
Mi a faxomtól nőne meg a nyomás, ha a víz éppen azért "forr" - tehát alacsonyabb a forráspontja - mert a nyomás is alacsony? Ha növekedni kezdene a nyomás, akkor a víz forrása is azonnal megszűnne!
De az eredeti kérdés sem a kuktafazékról szólt, hanem a légköri nyomásról, ami a kuktafazékra nem vonatkozik!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!