Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan változik meg az ételek...

Hogyan változik meg az ételek minősége magasabb légköri nyomáson?

Figyelt kérdés
Nem rég hallottam erről a jelenségről, tudtok erre példát mondani?
2023. ápr. 23. 00:38
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
26%

"Ha alacsonyabb a forráspont, akkor gyorsabban elkészül/megfő az étel."

- Ez nem igaz, hanem pontosan fordítva!


"Azt viszont még mindig nem értem, hogy a nyomás hogyan változtatja meg az ízét?"

- Már a kretének által lepontozott első válaszomban is megírtam, hogy a nyomásváltozás nincs befolyással az étel ízére.


"Tehát a mi ízérzékelésünk változik meg, nem az ételek minősége."

- Ez így van.

2023. ápr. 23. 15:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/30 A kérdező kommentje:
11: nem készül el hamarabb az étel, ha pl. a víz már 20 fokon forr, és nem 100 fokon?
2023. ápr. 23. 15:47
 13/30 anonim ***** válasza:
Kérdező - a válasz nem, mert az étel nem a víz fázisváltásától fő meg, hanem az emelt hőmérséklettől. Minél nagyobb a hőmérséklet, annál hatásosabb. Ha vákuumkamrába rakod a kaját, akkor csak csontkeményre kiszárad, de ugyanolyan nyers marad mint azelőtt.
2023. ápr. 23. 16:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/30 A kérdező kommentje:

13: ez esetben rosszul fogalmaztál, mert azt írtad, hogy "pont fordítva".


A gáztörvény egyértelműen kimondja, hogy a nyomás egyenesen arányos a hőmérséklettel, azaz minél magasabb a nyomás, annál magasabbra szökik fel a hőmérséklet is. Ha pedig alacsonyabb a forráspont, azaz a folyadékfázis gyorsabban megy át gázfázisba, akkor a nyomás is megnő. Ebből adódóan pedig a hőmérséklet is, vagyis hamarabb elkészül az étel.

2023. ápr. 23. 16:10
 15/30 anonim ***** válasza:
26%

Kérdező - kevered a Jézuskát a géppuskával - gondold át még egyszer!


Tanuld meg rendesen a nyomás, a forráspont, és a hőmérséklet közti összefüggést - mert amit itt irkálsz, az alapból önellentmondás!

XD

2023. ápr. 23. 16:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/30 A kérdező kommentje:
15: ne haragudj, de ez egy egyetemes törvény, nem én keverem.
2023. ápr. 23. 16:20
 17/30 A kérdező kommentje:
De ha úgy gondolod, hogy tévedek, akkor kérlek javíts ki és mondd el, hogy hogyan van összefüggésben a nyomás a forrásponttal és a hőmérséklettel.
2023. ápr. 23. 16:21
 18/30 anonim ***** válasza:

Kérdező - ajánlom neked "a víz fázisdiagramja" jelszavat a Google keresőbe. Amíg ezt nem érted meg, addig ne hivatkozz semmilyen általad hibásan értelmezett fizikai törvényszerűségekre!

(45 éves fizikus vagyok.)

2023. ápr. 23. 16:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/30 A kérdező kommentje:

Azt magyarázd el, hogy miért nem érvényes az egyetemes gáztörvény ebben a kontextusban?

Most részletesebben kigugliztam és kivétel nélkül azt írják, hogy mivel a nyomás egyenesen arányos a hőmérséklettel, ezért a p megnövelésével megnő a T is, illetve a p csökkentésével csökken a T is (de én is ezt tanultam).

2023. ápr. 23. 16:27
 20/30 anonim ***** válasza:
56%

Amire hivatkozol, azt "izochor" állapotváltozásnak nevezik "ideális gázok" esetén. Ez a dolog nem érvényes, ha a reális (valós) gáz fázist vált. A lezárt kuktafazékban kétfázisú rendszer van. A kuktafazék éppenhogy a megemelt nyomással éri el hogy a víz ne forrjon, és ezért forróbb vízben főhessen az étel. Nem a nyomás főzi meg az ételt, hanem a vízhőmérséklet.


Írtad:

"Ha pedig alacsonyabb a forráspont, azaz a folyadékfázis gyorsabban megy át gázfázisba, akkor a nyomás is megnő."


Válasz:

Mi a faxomtól nőne meg a nyomás, ha a víz éppen azért "forr" - tehát alacsonyabb a forráspontja - mert a nyomás is alacsony? Ha növekedni kezdene a nyomás, akkor a víz forrása is azonnal megszűnne!


De az eredeti kérdés sem a kuktafazékról szólt, hanem a légköri nyomásról, ami a kuktafazékra nem vonatkozik!

2023. ápr. 23. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!