Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan változik meg az ételek...

Hogyan változik meg az ételek minősége magasabb légköri nyomáson?

Figyelt kérdés
Nem rég hallottam erről a jelenségről, tudtok erre példát mondani?
2023. ápr. 23. 00:38
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
21%
Sehogy sem változik. A hőmérsékletváltozások sokkal nagyobb hatással vannak a minőségre, főleg az eltarthatóságra. Az alacsony légnyomás meleg környezetben szárító hatású.
2023. ápr. 23. 02:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/30 anonim ***** válasza:
100%
Nem az étel változik meg, hanem az ízlelés tompul el. Ezért mindent túl kell sózni és fűszerezni, hogy ugyanazt az élményt nyújtsa, mint a földön.
2023. ápr. 23. 03:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/30 anonim ***** válasza:
55%

A feltett kérdést először félreértettem, ugyanis a "magasabb" jelzőt a nyomásra is érthetjük ebben a megfogalmazásban! Ezért Helyesebben hangzik:


"... minősége magas-légköri nyomáson"


Vagy egyszerűen, ami ugyanezt jelenti:

"alacsony légköri nyomáson"

2023. ápr. 23. 04:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/30 A kérdező kommentje:
2: kifejtenéd, hogy miért tompul el az ízlelés?
2023. ápr. 23. 05:56
 5/30 anonim ***** válasza:
71%

Kisebb lesz a véroxigén-szint, ami az érzékelés megváltozásával is jár.


A világ legmagasabb hegycsúcsaira felmászó emberek abba szoktak belehalni, hogy kifáradva leülnek. Ekkor olyan apátia lesz úrrá rajtuk, hogy nem hagyják abba időben a pihenést, és ott helyben kihűlnek.

2023. ápr. 23. 06:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/30 anonim ***** válasza:
32%

Láttatok már kuktafazekat?

[link]

A légmentesen lezárható edényben melegítés hatására gőz fejlődik, és benne némi túlnyomás alakul ki.

Kellő ügyességgel ízletesebb étel készíthető mint normál nyomáson.

2023. ápr. 23. 09:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/30 anonim ***** válasza:
34%

#6 (09:49) - legalább ne írj hülyeségeket, ha nem értesz a témához!


A kuktafazékban nem a túlnyomástól fő meg az étel hamarabb, hanem a főzővíz magasabb hőmérsékletétől. A kuktafazékban főzést nem az ízek miatt használjuk - mert a magasabb hőmérsékleten való főzés árthat is az ízeknek - hanem a rágósabb dolgok gyors és megfelelő szétfőzéséhez.

2023. ápr. 23. 10:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/30 anonim ***** válasza:
77%

Na, kukta vitából elég is:

[link]

a légmentesen zárt fazékból nem szökik el a gőz, a nyomás egyre nő, így a benne lévő alapanyag főzése közben a hőmérséklet a forrpontnál magasabbra emelkedik. Ezáltal lerövidül a főzési idő, sőt, mivel kifelé szinte semmi nem párolog, az ételek ízei is koncentráltabbak, töményebbek, erősebbek lesznek, és sok olyan étel is megpuhul benne, amelyre máskülönben órákat várhatnánk.

2023. ápr. 23. 11:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/30 A kérdező kommentje:
Ha alacsonyabb a forráspont, akkor gyorsabban elkészül/megfő az étel. Azt viszont még mindig nem értem, hogy a nyomás hogyan változtatja meg az ízét? Anyagszerkezetileg annyi történik, hogy a részecskék hamarabb váltanak át gőzállapotba, és zárt edényben nyilván koncentráltabbak lesznek jelen az alapanyagok. Tehát a mi ízérzékelésünk változik meg, nem az ételek minősége.
2023. ápr. 23. 13:55
 10/30 A kérdező kommentje:
Ha valaki jobban tudja, akkor egészítse ki. De summa summarum, nem a nyomásváltozás miatt lesz más az ételek íze, sőt a nyománsnak a hőmérséklet megemelésén/fp. lecsökkentésén kívül más hatása nincs - szimplán a mi ízérzékelésünk változik (tompul?).
2023. ápr. 23. 13:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!