1kWh fizikai munka elvégzéséhez mennyi pálinkát kellene elfogyasztania a világ legerősebb emberének, ha feltételezzük hogy más energiabevitelre nincs és nemis volt lehetősége???..................(1 liter pálinkában = 10MJ energia van (2500kcal))
Amit linkeltél ír olyat, csak nekem kédéses azért, részben az egyebekkel összevetve. Itt ír olyat, ami annak tűnik- így idézek helyetted :) De nem jön össze az egyéb forrásokkal és nagyon bonyolult kémiai fejtegetés és mintha ATP-t szabadítana fel. Nekem így is inkább kérdéses, de az alábbi mintha a mellett szólna amit írsz.
"Áttekintés: etanol és emberi anyagcsere"
"Mint ilyen, az etanol lesz felelős az egyes egyének energia-anyagcseréjének több mint 50%-áért, amíg ki nem ürül. Az elimináció körülbelül 5 órát vesz igénybe a fogyasztás leállítása után (összesen 7 óra), és ezalatt az etanol oxidációja az energia-anyagcsere legnagyobb szénforrása."
"Áttekintés: etanol és emberi anyagcsere" rész végén:
"Összefoglalva: Az etanol könnyen eloszlik a szervezetben, és a kalóriafelhasználás jelentős részét képezheti. Az etanol és termékei, az acetaldehid és az acetát oxidációja visszafordíthatatlan és szabályozatlan. Ez „lenyomja” az energiaanyagcserét, és fokozhatja a citoplazmatikus és a mitokondriális NAD csökkenését, ezáltal növelve a sejtek energiaállapotát."
Talán még ... :) nekem úgy tűnik, hogy a citromsav-ciklusra hat és ATP-t is felszabadít a folyamat közben.
Etanol anyagcsere - wiki
"Amint acetil-CoA képződik, a citromsav-ciklus szubsztrátjává válik, amely végül sejtenergiát termel, és vizet és szén-dioxidot szabadít fel."
"Harmadik lépés
C 2 H 4 O 2 (ecetsav) + CoA + ATP → Acetil-CoA + AMP + PP i
ΔG f3 =−46,8 kJ/mol [9]"
Vagyis az ecetsav mellé felszabadít ATP-t és nem létrehozza.
"Ha a reakció részben leáll az anyagcsere utakon keresztül, ami azért történik, mert ivás után az ecetsav kiválasztódik a vizelettel, akkor közel sem nyerhető annyi energia az alkoholból, sőt,215,1 kJ/mol . Az energiahozam elméleti határait legalább a következőképpen határozták meg−215,1 kJ/mol to−1 325 .6 kJ/mol . Fontos megjegyezni azt is, hogy ennek a reakciónak az 1. lépése endoterm, ezért szükséges47,2 kJ/mol alkohol, vagyis körülbelül 3 molekula adenozin-trifoszfát (ATP) etanolmolekulánként."
Ebből is a vége érdekes: "3 molekula adenozin-trifoszfát (ATP) etanolmolekulánként."
Vagyis igazából a szervezet ATP készletéből szabadít fel, és mint írja 3 ATP kell etanolmolekulánként.
Ezt most honnan idézed?
"nekem úgy tűnik, hogy a citromsav-ciklusra hat és ATP-t is felszabadít a folyamat közben."
Kérlek, hadd idézzek a 8. válaszom elejéről:
"Az alkoholt (az etanolt, hogy konkrét vegyültről beszéljünk) képes a szervezet energiaforrásként használni. Az etanol a májban acetaldehiddé, az acetaldehid ecetsavvá oxidálódik, miközben 1-1 NADH képződik. Az ecetsavat ATP felhasználásával acetil-koenzim A-vá lehet alakítani, ami aztán be tud lépni a citromsav ciklusba."
Ha elolvasnád, amit írok, úgy egyszerűbb lenne...
"Vagyis az ecetsav mellé felszabadít ATP-t és nem létrehozza."
1. Nem felszabadít ATP-t, hanem felhasznál. ATP-t nem nagyon lehet felszabadítani...
2. Valóban, ez a lépés tényleg ATP igényes.
"Vagyis igazából a szervezet ATP készletéből szabadít fel, és mint írja 3 ATP kell etanolmolekulánként."
Nem, azt írja, hogy EGY(!!!) lépés ATP igényes, és ehhez 3 ATP kell etanol molekulánként. De a többi lépés energianyeréssel jár, ahogy az idézeted is írja (pontosabban az nem, mert fos a fordítás, de az eredeti szöveg azt írja). Azt írja, legalább 215,1 kJ energia felszabadul egy mol alkohol lebontása során.
23/ sadam87
"Ezt most honnan idézed?"
Így van, ez az energia értéke mellett látszik szólni (mondjuk így). Ide tartozik ez is. Így korrekt. Vegyük figyelembe ! azért az elétérő közléseket is amiket találni. Majd még mutatok párat.
Meg amennyire nem értek a kémiához, azért annyira a folymatot is próbálom nézni és nem tűnik a folyamat plusz energiának, hanem a szervezet energia raktárait szabadítja fel, amit néhol egyszerűsítve "energiának" írnak, holott a szövegből más látszik.
Melléklet még...
HealthLinkBC, Kanada:
"Hogyan metabolizálódik az alkohol a májban?"
"Az alkohol körülbelül 90 százaléka a szervezet anyagcseréje révén távozik."
"Nem számít, mennyit vagy keveset iszik, a máj csak körülbelül egy szokásos italt tud metabolizálni óránként."
-----------------------------
nidirect.gov.uk, Írország
"Mi történik, ha alkoholt iszol"
"Ha alkoholt fogyaszt, nem emészti meg az alkoholt."
-----------------------------
Health Service Executive, Írország Egészségügyi Minisztériumának hivatala
"1. Az alkoholban lévő kalóriák „üres kalóriák” "
"Az egészséges táplálkozás az, amely elegendő üzemanyagot tartalmaz a szervezet számára, és a megfelelő tápanyagokat, hogy minden megfelelően működjön, ezért fontos, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek kiegyensúlyozott mennyiségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt tartalmaznak."
"Az élelmiszerekkel ellentétben azonban az alkoholban lévő kalóriák alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak tápértéket. Az alkohol kalóriái nem töltenek fel úgy, mint az étkezési kalóriák, innen ered az „üres kalória” kifejezés."
Akkor most megkérdezem még egyszer, mert nem sikerült rá válaszolni. Honnan idézted?
""Mi történik, ha alkoholt iszol"
"Ha alkoholt fogyaszt, nem emészti meg az alkoholt.""
És mégis ki az ördög állított olyat, hogy megemészted az alkoholt? Az alkohol emésztés nélkül szívódik fel. Ez semmiben nem mond ellent annak, hogy a máj lebontja, és energiát nyer belőle.
Egyébként pontosan mi értelme van ilyen teljesen random oldalakról idézgetni?
A te linkedről idéztem. :) De talán meg tudjuk nézni. Szerintem a szervezet készleteit szabadítja fel.
"A számítások megbeszélése"
"Ha az alkohol katabolizmusa teljesen befejeződik, akkor egy nagyon exoterm esemény következik be,1325 kJ/mol energia. Ha a reakció részben leáll az anyagcsere utakon keresztül, ami azért történik, mert ivás után az ecetsav kiválasztódik a vizelettel, akkor közel sem nyerhető annyi energia az alkoholból, sőt,215,1 kJ/mol . Az energiahozam elméleti határait legalább a következőképpen határozták meg−215,1 kJ/mol to−1 325 .6 kJ/mol . Fontos megjegyezni azt is, hogy ennek a reakciónak az 1. lépése endoterm, ezért szükséges47,2 kJ/mol alkohol, vagyis körülbelül 3 molekula adenozin-trifoszfát (ATP) etanolmolekulánként."
Ez előbbiben úgy tűnik, hogy hő szabadul fel (max −1 325.6 kJ/mol) és az etanolhoz bőven kell a szervezet ATP energia raktárából kivenni, ami minden egyes etanolmulekulához 3 ATP a szervezet raktáraiból.
"A reakció lépései" (azonos forrás)
A reakcióút első három lépése az etanoltól az acetaldehiden át az ecetsavig az acetil -CoA- ig vezet . Amint acetil-CoA képződik, szabadon beléphet közvetlenül a citromsav körforgásába . Alkoholos körülmények között azonban a citromsav ciklus megakadt az etanol oxidációjából származó NADH túlkínálata miatt. Az így létrejövő acetát tartalék az acetaldehid-dehidrogenáz reakcióegyensúlyát az acetaldehid irányába tolja el. Az acetaldehid ezt követően felhalmozódik, és kovalens kötéseket kezd kialakítani a sejt makromolekuláival, toxikus adduktumokat képezve, amelyek végül a sejt halálához vezetnek. Ugyanez az etanol-oxidációból származó NADH felesleg miatt a máj elmozdul a zsírsav-oxidációtól, amely NADH-t termel, a zsírsavszintézis felé, amely NADH-t fogyaszt. Úgy gondolják , hogy ez a következményes lipogenezis nagyrészt felelős az alkoholos zsírmáj-betegség patogeneziséért."
Itt meg úgy tűnik, hogy a folyamat odáig megy, hogy beléphet a citromsav körforgásba, de az "Alkoholos körülmények között azonban a citromsav ciklus megakadt az etanol oxidációjából származó NADH túlkínálata miatt."
Majd az acetaldehid irányába tolja el, ami felhalmozódik és idézem "toxikus adduktumokat képez".
Mindösszesen inkább tűnik úgy, hogy a szervezetből háromszoros ATP-t kell kivonni és így sok hő keletkezik mint energia. Ez benne van a folyamatban. És még ezek után is toxikus vegyületek maradnak és azt is ki kell üríteni.
A "random" oldalak nem bulvár lapok, ott van mindegyiknél. Egyetemek meg állami hivatalok stb oldalai.
Remélem mivel elég okés válaszoló vagyol :) meg tudjuk ezt nézni rendesen. Gondolom nem vitázgatni akarsz.
23/
"1. Nem felszabadít ATP-t, hanem felhasznál. ATP-t nem nagyon lehet felszabadítani..."
Oké. Konyhanyelven írtam. A lényeg ugyanaz, hogy a szervezet ATP energia készletét használja és nem nyer ki az alkoholból, hanem az alkoholt átalakítja miközben sok hőenergia keletkezik! De nem a szervezetet ellátó energia. És még így is a többi toxikus, amit nem tud hővé alakítani a szervezet és ki kell küzdeni a szevezetből valahogyan.
A folyamatot próbálom benne értelmezni.
"A te linkedről idéztem. :)"
Hát ezekkel a gagyi fordításokkal ez elég nehéz követni.
Amúgy akkor pontosan mi is a kérdés, ha ez sikerült megtalálnod?
"Ez előbbiben úgy tűnik, hogy hő szabadul fel (max −1 325.6 kJ/mol) és az etanolhoz bőven kell a szervezet ATP energia raktárából kivenni, ami minden egyes etanolmulekulához 3 ATP a szervezet raktáraiból."
Te most komolyan semmit nem olvasol el, amit írok??? Már pontosan leírtam, hogy nem így van, leírtam, hogy miért nem igaz amit írsz a 23. válaszomban. Erre leírod ugyanazt újra...
"Ez előbbiben úgy tűnik, hogy hő szabadul fel"
Kérlek mondd meg, szerinted mégis hol írja, hogy az energia hő formájában szabadul fel???
"Itt meg úgy tűnik, hogy a folyamat odáig megy, hogy beléphet a citromsav körforgásba, de az "Alkoholos körülmények között azonban a citromsav ciklus megakadt az etanol oxidációjából származó NADH túlkínálata miatt.""
Ezekről is írtam már. (Jó, nem írtam, hogy NADH túlsúly, csak hogy NADH / NAD+ arány felborulás, de az pontosan ezt akarta jelenteni.) Szóval most miért is idézed be nekem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!