1kWh fizikai munka elvégzéséhez mennyi pálinkát kellene elfogyasztania a világ legerősebb emberének, ha feltételezzük hogy más energiabevitelre nincs és nemis volt lehetősége???..................(1 liter pálinkában = 10MJ energia van (2500kcal))
#9
"Sadam ez röviden és konyhanyelven...? :)"
Röviden és konyhanyelven: a szervezet képes szén-dioxiddá és vízzé oxidálni az alkoholt, miközben energiát nyer belőle. Nagyon hasonlóan a cukorhoz.
#10
"Mert úgy tudom, hogy a májban kis részben zsírrá alakul"
Lehet, hogy zsírrá is alakul, de nem tudok róla, hogy ez jelentős mértékben megtörténne. Az alkohol azért okozhat zsírmájat, mert megváltoztatja a máj zsíranyagcseréjét (például fokozza a zsírsavak felvételét).
"de a többsége nem hasznosul."
De, le is írtam, hogyan, még linket is adtam hozzá. De itt egy másik link:
De még a magyar wikipedián is leírják:
"Itt a folyamatot mutattad, de 1 liter pálinkából mennyi hasznosul?"
Az alkohol több, mint 90%-át a máj bontja le, ahogy már írtam, ecetsavra, amit aztán a szervezet tovább tud oxidálni szén-dioxiddá és vízzé. (A maradék nagyrészt a vizelettel, verejtékkel, kilélegzett levegővel, stb. távozik.) Szóval az alkoholtartalom bő 90%-a hasznosul. (Az mondjuk tény, hogy a hatásfoka sokszor nem túl só, főleg ha túl sok alkoholt kell lebontani. Szóval a tényleges energiamérleg lehet, hogy nem olyan jó, mint amit az előző válaszomban számoltam.)
Okés, nekem úgy tűnik nem azt írja. Néztem már neten elég rendesen és konkrétan sehol sem írták, hogy xxx%-ban energiává alakul, hanem egy bontási és kiürítési folyamatot írnak és kis mértékű hasznosulást, mint a májban egy kevés zsírrá alakulását.
"Az alkohol több, mint 90%-át a máj bontja le"
És mit jelent pontosan? A lebontás még nem tápérték, szóval még nekem nem tiszta így. De tényleg nem vagyok jártas a kémiában. Idézem a wikit amit linkeltél és ott sem ír konkrétan nagymértékű hasznosulást. Utána értelmező hozzáfűzést írok hozzá, csillagozom a kulcsszavait. Így gondolom érted mire célzok, kérdezek a kérdésben. Szerintem energia forrásként csak nagyon kis mennyiség keletkezik, ennyit írnak róla.
Wiki: Az alkohol hatása az emberi szervezetre / Az alkohol útja a szervezetben (szakaszból)
- "Az alkohol az egészen *minimális mennyiségtől *eltekintve egy *azonnali *mérgezési tüneteket és hosszú távon visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozó *méreg."
Vagyis még kicsi mérték fölött már méregként említi és nem energia forrásként, nem tápanyagként.
- "A bevitt alkohol túlnyomó része *eloxidálódik a májban, a maradék mindössze 5-10% elbomlás nélkül ürül ki a szervezetből, vizelet formájában vagy a tüdőn keresztül (ezért érezhető az ittas állapotban levő személy leheletén az alkohol szaga). Az alkohol oxidációja egy bonyolult láncreakció, amelynek *végterméke *szén-dioxid és *víz."
Itt sem ír energia forrásra utalóan semmit.
- "A folyamat egyes *köztes *termékei a szervezetre nézve gyakrabban *károsabbak, mint maga a kiindulási anyag (pl. acetaldehid), és gyakran előfordul, hogy a bomlás során szabad gyökök is képződnek."
A bomlási fázisok vegyületei károsak és azok sem tápanyagok vagy semlegesek.
- "A bomlástermékek bizonyos biokémiai folyamatok szereplőivé is válhat*nak, így a lebontott alkoholból származó energiát a szervezet *képes *ATP *képzésére fordítani."
Képes rá, de hány százalékban lesz belőle ATP?
- "A máj átlagosan *óránként *0,1 *gramm alkohol lebontására *képes testsúlykilogrammonként,"
Vagyis egy 70 kg-os ember esetén óránként 7 gramm alkohol lebontására képes, ami nagyon kevés. Ebből a mennyiségből lehet, hogy valóban ATP keletkezik, de ki iszik óránként 7 gramm alkoholt? Ha jól számolom az 1,5 dl sör óránként, csak hát annyit kb senki sem iszik. :)
- "Ez gyakorlatba átültetve azt jelenti, hogy *fél *liter *sör elfogyasztása esetén egy kb. 60 kilogrammos személy mája kb. *3-3,5 órán keresztül *végzi a *méregtelenítést, így egy adott mennyiség túllépése esetén megerőltethető lehet a máj számára a folyamat, főleg akkor, ha az alkoholfogyasztás gyakran túllépi ezt a határt."
Röviden egy üveg sör méregtelenítése is 3 óra, és az ennél több mennyiség ettől még hol lesz energiává, tápanyaggá? Valamint kiemelném, hogy itt is a fél liter sörnél *méregtelenítés végzését írja, és nem energiává alakítást!
-------
Idézek a másik linkedből is, ebből:
"9.2: Alkohol anyagcsere"
"Az alkohol metabolizmusa elsősorban a májban megy végbe, két különböző oxidációs úton."
És után már írja is, hogy:
"Az egyes útvonalak aktivitása az etanol koncentrációjától és az etanolfogyasztás gyakoriságától függ."
És így folytatja:
"*Alacsony *koncentrációban az etanol oxidációja kétlépcsős folyamat, amely..."
Vagyis kis mennyéségek esetéről van szó. Persze az valóban lehet, hogy a wikin is említett óránkénit 1,5 dl sör enerigaként tud még hasznosulni, csak a többletnél ez nincs meg, mert nem képes rá a szervezet.
(Amúgy ha jó vagy benne, akkor >konyhanyelven< összegzett kutatási anyagot vagy cikket, mert olyanokkal semmire sem megyünk szerintem, hogy ADH, ALDH, TCA, ATP...)
Health magazin
"Az alkoholfogyasztás hízásra késztet?"
"Az alkohol megakadályozza a zsírégetést"
"Talán hallotta már az "üres kalória" kifejezést az alkohollal kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy a szervezet képes átalakítani a kalóriákat az alkoholból energiává, de ezek a kalóriák alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak hasznos tápanyagokat vagy ásványi anyagokat, mondta Krissy Maurin, MS, ACT, a Providence St. Joseph Kórház Wellness Központjának vezető wellness-koordinátora "
"Az alkoholt nem úgy kezelik, mint az élelmiszerekben lévő többi tápanyagot; valójában az emésztőrendszer rendkívül keményen dolgozik, hogy kiürítse a szervezetből, és az alkohol eltávolítását helyezi előtérbe minden más tápanyag előtt" - mondta Maurin. "Ha az alkoholos italával együtt étkezne, az étkezésből származó tápanyagfelvétel nagymértékben csökkenne, mivel a szervezet olyan keményen dolgozik, hogy eltávolítsa az alkoholt a szervezetből."
"A szervezet mérgezőként ismeri fel az alkoholt, és leállítja a képességét, hogy hozzáférjen az összes többi tárolt makrotápanyaghoz – szénhidrátokhoz, fehérjékhez és zsírokhoz –, hogy először hasznosítsa és elégesse az alkoholt" – magyarázta Maurin."
"Bár korábban már hallotta a "sörhas" kifejezést, Maurin szerint nem pontos az a hiedelem, hogy az alkoholtartalmú italok megnövekedett zsírraktárakat okoznak a gyomor környékén. Valójában az alkoholból elfogyasztott kalóriák nagyon kis százaléka zsírrá alakul. "Az alkohol fő hatása az, hogy csökkenti a szervezet számára a zsír elégethető mennyiségét, amelyet a szervezet energiaként elégethet" - magyarázta Maurin. "Alapvetően leállítja az anyagcseréjét, ami súlygyarapodáshoz vezet." "
Vagy itt sem említ energia forrást.
UC San Diego
Regents of the University of California.
- Az alkoholfogyasztás beszűkíti az anyagcserét és az állóképességet.
- Az alkoholfogyasztás fokozott kondicionálást igényel a súly megtartása érdekében.
- Az alkoholfogyasztás gátolja a tápanyagok felszívódását.
- Az alkoholfogyasztás érvényteleníti az edzésből származó nyereséget.
- Az alkohol kiszáradást okoz, és lelassítja a szervezet gyógyulási képességét.
- Az alkoholfogyasztás megakadályozza az izmok helyreállítását.
- Az alkoholfogyasztás kimeríti az energiaforrást.
- stb
Pécsi Tudományegyetem
Egészségtudományi Kar
Élelmiszer-tudományi ismeretek (szakkönyv)
74. oldal:
"1.14.4. Az etil-alkohol metabolizmusa"
"Az etil-alkohol a zsírsavak után a második legmagasabb energiaértékkel rendelkezô,
energiát szolgáltató tápanyag (1 gramm etil-alkohol = 7,1 kcal). Mindez úgynevezett
üres kalória, azaz az elfogyasztott energia nem tartalmaz más, hasznos és
értékes tápanyagokat."
#13
"Okés, nekem úgy tűnik nem azt írja. Néztem már neten elég rendesen és konkrétan sehol sem írták, hogy xxx%-ban energiává alakul, hanem egy bontási és kiürítési folyamatot írnak és kis mértékű hasznosulást, mint a májban egy kevés zsírrá alakulását."
Végülis csak három linket hoztam arra, hogy hogyan hasznosítja a szervezet az alkoholt energiaforrásként, az aztán tényleg azt jelenti, hogy sehol nem írja...
"És mit jelent pontosan?"
Leírtam egészen pontosan, hogy mit jelent!
A wikis idézeteidből mindenre nem reagálnék, mert nagyrészt teljesen irrelevánsak, csak arra, ami ide tartozik:
"Képes rá, de hány százalékban lesz belőle ATP?"
Leírtam, hogy a bevitt mennyiségtől függ. Kevés alkohol esetében nagy hatásfokkal bontja le a szervezet, de nagyobb mennyiségű alkohol felborítja a NAD+ / NADH arányt, ami rontja a sejt anyagcseréjének hatékonyságát. Alkoholizmus esetén meg pláne romlik. (És akkor még nyilván vannak egyedi eltérések is.) De ha kis mennyiségű alkoholról van szó, akkor a máj nagy hatásfokkal tud energiát nyerni belőle.
(Megjegyzem ne is írtam, hogy a szervezet nagy mennyiségben képes hasznosítani energiaforrásként, csak annyit, hogy képes hasznosítani. Szemben azzal, amit te állítottál.)
"Vagyis egy 70 kg-os ember esetén óránként 7 gramm alkohol lebontására képes, ami nagyon kevés. Ebből a mennyiségből lehet, hogy valóban ATP keletkezik, de ki iszik óránként 7 gramm alkoholt? Ha jól számolom az 1,5 dl sör óránként, csak hát annyit kb senki sem iszik. :)"
1. És ez mennyire releváns bármivel kapcsolatban, amit írtam?
2. Ha több alkoholt viszel be, akkor meglepő módon hosszabb idő alatt fogja a máj lebontani. De lebontja.
"Valamint kiemelném, hogy itt is a fél liter sörnél *méregtelenítés végzését írja, és nem energiává alakítást!"
Leírtam, hogy hogyan bontja le az alkoholt a máj, és hogy e során hol képződhet ATP.
"Vagyis kis mennyéségek esetéről van szó. Persze az valóban lehet, hogy a wikin is említett óránkénit 1,5 dl sör enerigaként tud még hasznosulni, csak a többletnél ez nincs meg, mert nem képes rá a szervezet."
Az tény, hogy két útvonal van, és magasabb alkohol koncentrációnál a második lesz jelentősebb. De itt is acetaldehid képződik, amit aztán le tud bontani a szervezet (APT szintézis mellett), ahogy korábban írtam. De tény, hogy kevesebbet termel (az angol wikipedia alapján), mint amennyi az első lépések energiaigénye. Tehát ha nagymennyiségű alkoholt fogyaszt valaki, valóban energiaigényes lesz a lebontása. Csak ez nem befolyásolja az eredeti állításomat.
Nem olvasom még el, mert csak elbeszélés lenne belőle egymás mellett.
Csak egyet előbb:
"Végülis csak három linket hoztam arra, hogy hogyan hasznosítja a szervezet az alkoholt energiaforrásként,"
Az csak egy folyamatot ír le és látni róla sok forrást a neten, de lényeges részlet nincs benne. Arra kellene "idézet" akkor, hogy a folyamat az alkohol hány %-ára érvényes, a 100%-ára vagy a kis mértékre amit a szervezet képes átalakítani? Mert ez a lényeg.
Nekem eddig úgy tűnik, hogy az ismert folyamat nem a tejes mennyiségre érvényes, hanem csak arra amit elbír a szervezet. Ezt sajnos a folyamat ismertetéseiből kihagyják és csak máshol szerepel.
Vagyis tételesen a kérdés ez lenne szerintem, hogy a folyamat melyikre vonatkozik:
1. Van egy kis feldolgozható mennyiség.
2. És van a teljes bevitt alkohol.
A hasznosítási folyamatot azt tényleg látni a neten sok helyen. Ez okés. Rendben. Csak az a folyamat a két lehetőség közül melyikre vontakozik, mert az a nem mindegy.
#14
Ez szuper, hogy ezt ide bemásoltad, de pontosan miért is? (És amúgy mivel fordítottad?) Mert ez arról szól, hogy az alkohol megakadályozza a zsírbontást, nem arról, hogy az alkoholt ne lehetne energiaforrásként használni. Olyannyira nem, hogy a következő része a cikknek így kezdődik:
"Alcohol Is High in Calories
In general, drinks made with alcohol are high in calories. "Protein and carbohydrates have 4 calories per gram, fat has 9 but alcohol has 7," Ginger Hultin MS, RDN, owner of ChampagneNutrition, told Health. "
Szóval a cikk pont azt állítja, hogy az alkhol bontás során sok energia szabadul fel a szervezetben (csak más tápanyagok lebontása meg közben gátlódik)...
#16
Ez az idézet azt jelenti, hogy akkor végül egyet értesz azzal, amit állítottam?
"Arra kellene "idézet" akkor, hogy a folyamat az alkohol hány %-ára érvényes, a 100%-ára vagy a kis mértékre amit a szervezet képes átalakítani? Mert ez a lényeg."
Én nem tudom, neked mi a lényeg. Én a 3. válaszodban erre a a megjegyzésedre válaszoltam:
"Azért mellékesen az alkohol nem tápanyag és nem is hasznosul tápanyagként, szóval nem lehet alkohol fogyasztással munkát végezni."
Ez a linkek alapján egyértelműen nem igaz, függetlenül attól, hogy milyen mértékben hasznosul az alkohol.
Egyébként meg ahogy írtam, attól függ, hogy mennyi alkoholt fogyaszt valaki: nagy mennyiségnél romlik a hatásfok. Azt, hogy pontosan mennyi alkoholnál milyen mértékben, nem tudom. De mivel kis mennyiségű alkohol esetén a lebontás főleg a libretretext oldal által megjelölt első útvonalon történik a májban (ami jelentős ATP termeléssel jár, ha kevés az alkohol), és az alkohol bő 90%-át a máj bontja le, ezért azt mondanám, hogy kis mennyiségű alkohol fogyasztás esetén elég jelentős része hasznosul energiaforrásként.
Nyilván a dolog, ahogy a kérdező feltette a kérdést, 4 liter pálinka elfogyasztása után nem fogok úgy dolgozni, mint egy gép (és nem csak azért, mert kiüt az alkohol, hanem mert energiaforrásként sem fog hatékonyan hasznosulni, plusz ha nyerünk is valamennyit, az elhasználódik az alkohol káros hatásainak a kompenzálására)
"Nekem eddig úgy tűnik, hogy az ismert folyamat nem a tejes mennyiségre érvényes, hanem csak arra amit elbír a szervezet. "
Hát annál többre biztos nem, ezt nem nehéz belátni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!