Mi a következtetés legkisebb egysége, amit a matematikusok szerint már nem kell bizonyítani?
Vegyünk például ezt a következtetést:
Ha egy háromszög derékszögű, akkor az oldalaira igaz, hogy a^2+b^2=c^2.
Ezt bizonyítani kell, máskülönben nem fogadják el a matematikusok.
Viszont ha azt mondod, hogy:
1+1=2
Ezt már nem kell bizonyítani, mert anélkül is elfogadják a matematikusok. Vagy ha mégis valaki elkezdené bizonyítani mondjuk a Peano-axiómák segítségével, akkor is eljutna egy olyan részig, hogy
Mivel ∀x∀y(x+sy)=s(x+y), ezért 1+s0=s(1+0).
Itt miért nem kell bizonyítani, hogy az "ezért" szó jobboldalán szereplő dolog valóban következik a bal oldalán álló állításból?
Rájöttem, a kérdező egy gyökerista. Mindenáron a modern tudomány gyökereinél szeretne valamiféle problémát, hibát találni.
Mondjuk nem hibáztatom a kérdezőt, valaha én is elindultam a gyökerizmus útján, tele voltam a laikusok ambíciójával, magam is álmodoztam ilyeneken, hogy "na majd én megmutatom hogy mindenki félreértelmezte eddig a világot!". Aztán ezek az álmok lassan összetörtek, elhalványultak, ahogy haladtam előre a megismerés útján. De bőven kárpótoltak érte az ismeret morzsái, amiket közben lassanként felcsipegettem.
Hajrá kérdező, előre a gyökerizmus útján! Minél inkább kételkedsz most, annál biztosabb leszel később.
Erről mintha már értekeztünk volna:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__1.. - 10. válasz.
A konkrét kérdéshez annyi teendő hozzá, hogy valamilyen valós jelenség, terület matematikai absztrakciójánál igyekeznek olyan állításokat axiómaként megfogalmazni, amit a legtöbb racionálisan gondolkodó ember elfogad, abszurdnak tartja az ellenkezőjét. Igyekeznek a lehető legkevesebb axiómát megfogalmazni, ami levezethető a rendszer többi axiómájából az nem axióma.
EZ határozza meg, hogy mi az, amit már nem kell bizonyítani (az axiómák), és mi az amit igen (ami nem axióma).
Szokás szerint fel se fogad a kérdést. A kérdésem az állítások közti következtetésekről szól nem az állításokról.
Szerintem te szimplán behódoltál a hibás akadémiai tudománynak.
Tessék, itt egy sokkal jobb matek, amivel még a Marsra is sokkal hamarabb eljutunk. Mire leírom ezt a hozzászólást, már el is jutottunk.
A távolságot definiáljuk a következőképpen:
Nulla méter legyen a Mars és a Föld távolsága.
Minden más távolság maradjon ugyanaz, mint eddig.
Ugye, milyen jó matek? Már a Marson is vagyunk.
“A távolságot definiáljuk a következőképpen:
Nulla méter legyen a Mars és a Föld távolsága.
Minden más távolság maradjon ugyanaz, mint eddig.
Ugye, milyen jó matek? Már a Marson is vagyunk.”
Ez nem ,hogy jobb lenne de sokkal rosszabb, használhatatlan, értelmetlen. De legalább olyan matekkal álltál elő ami hűen tükröz téged… Föld-Mars távolság 0 m, de egy sokkal kisebb távolság mint mondjuk én és az előttem levő szék meg 2 m. Hát ezzel nem jutottunk el a Marsra, cserébe van egy önellentmondásunk. Erőltesd meg magad, tudsz te ennél jobbat is 🤗
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!