Ha léteznek extra dimenziók, hogyan képzeljem el őket?
A világban mindent 3D-ben látok, - amik ráadásul egyenesnek tűnnek - illetve van még egy negyedik dimenzió, az idő. Mármost ezek az extra dimenziók az M-elmélet szerint, ha jól tudom, léteznek, de kicsik, és fel vannak csavarodva.
De mi történne akkor, ha sikerülne azonosítani egy ilyen extra dimenziót, és kicsavarnánk?
Kapnának egy olyan térrészt, ami mondjuk hullámos alakú? Szétnézek, és a tér abban a részében - az 5. dimenzióban - mindnek hullámos!?
Egyébként az M-elmélet szerint 11 dimenziós a világ, ha jól emlékszem. Ha elképzelek egy hullámos dimenziót, a maradék extra dimenziókat már nem tudom, hogyan képzeljem. Esetleg egy általunk ismeretlen geometriai formaként?
"Próbáld meg 2D-ben nézni azt a lapot"
Attól még ábrázolni lehet - és egy 2d-s lény le is tudja tapogatni, illetve, ha áttetsző, akkor meg is tudja nézni.
"akkor azt is meg tudják mondani, hogy melyik irányban van a 4. dimenzió"
Nem tudják. Ugyanis, ha valami igaz a matematikában, az nem biztos, hogy a világban is igaz lesz.
"hogy lát egy 1, és egy 2 dimenzióst térben élő élőlény?"
Valószínűleg úgy, ahogy te. Neked is lehet, hogy az egyik dimenziód pontszerű.
Viszont tényleg lehet, hogy egy fény terjedéshez 3 dimenzió kell, a fény természete miatt.
De a mozgáshoz nem, szóval ilyen dimenziók létezhetnek.
"egy 4D-s kocka térfogata"
A térfogata az a felszínén van, csak szólok! Minden oldala 3 dimenziós. Hipertérfogata van. Azt meg épp úgy nincs értelme összehasonlítani a térfogattal, mint a térfogatot a felszínnel.
Tehát egy 2 cm-es élhosszú kocka térfogata az hányszor akkora, mint egy 1 cm-es négyzet területe?
A "térfogata", amit jobb lenne hiperfelszínnek hívni, 8𝐚³, merthogy 8 kockából áll.
A hipertérfogata a^4.
Egyébként az a vicces, hogy hajtogatós formában simán el lehet készíteni itt is a hiperkockát.
Csak aztán ki hajtja össze, azt nem tudom.
Na, találtam egy képet is:
Ezt a testet simán el tudjuk készíteni.
Ezen most nem szerepelnek a hajtogatós fülek, de az is simán megy.
Utána úgy kell összehajtani, ahogy a síkbeli párját: megfogsz két kockát, és összehajtod őket 90 fokban egymáshoz képest, a köztük levő oldal körül elforgatva.
FIGYELEM: OLDAL körül forgatsz el, ami egy sík, nem pedig egy tengely!
A forgatás során a kockák nem szakadnak szét, nem is deformálódnak, és továbbra is összeérnek az oldalaik.
Közben legalább az egyik kocka eltűnik a mi 3 dimenziónkból.
Ha úgy csinálod, hogy 1 kockát rögzítesz a forgatás előtt, akkor a végén ezt az egy kockát fogod látni, az összes többi eltűnt.
De például a tömegük megmarad! Ez a kocka sokkal nehezebb lesz, mint amit várnál tőle.
Még egy vicces dolog: ha meglököd, kirepülhet a mi terünkből, vagy egy másik része jön be. Akkor már nem kockának fog kinézni.
Még senki se mért ilyet, az biztos. Elég feltűnő lenne, nem igazán lehet bármi mással összetéveszteni.
A másik dolog, amit simán el tudunk készíteni, az a 4d-s kamera.
Na, ezt viszont valóban meg tudjuk csinálni, és működik is - csak egy korlátja van.
Kíváncsi vagyok, ki jön rá, hogy mi ez?
Na ez aztán - ami a linken van - érdekes test. Nekem kicsit olyan bizarrnak, szokatlannak tűnik.
EZ egy kiterített rajz!
Ha ebből raksz össze egy hiperkockát, az üres lesz.
Szerintem ugyanilyen szokatlan a kiterített kocka is, nem?
Legalábbis kockára nem nagyon emlékeztet.
Pénz? A technika fejlettsége? Levédették?
Ha ezt a rajzot összerakod, az nem sokkal lesz nagyobb a kockáknál, amiből áll.
Gondolj arra, hogy ha négyzetekből összeraksz egy kockát, egyik mérete se lesz sokkal nagyobb náluk.
Viszont, ha utána megtöltöd anyaggal, a súlya... hát... minimum milliószor akkora lesz.
Szóval, ha egy tömör hiperkockába belerúgsz, a lábad törik el, de csúnyán.
Egy ilyet le se lehetne tenni az asztalra, mert átmenne rajta, aztán meg a padlón is, annyira nehéz.
Mennyire jó a térlátásod?
Ha egészen kiváló, akkor megpróbálhatod elképzelni a hiperkockát. Vannak rajzok és filmek is az interneten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!