Mekkora területből él egy ember valójában?
Figyelt kérdés
Sose értettem, hogyan bír el ennyi embert a föld. Ha belegondolok a részletekbe sehogy nem fér a fejembe, kezdem azt hinni, hogy szimulációban élünk és elhitetik velünk, hogy működik minden. Tudom a világ bizonyos részein sokkal kisebb az ökolábnyomunk. De itt Európában ez hogyan működik. Ha belegondolok, az én családomnak simán kell egy tehén, amennyi tejet, joghurtot, sajtot megeszik a család, de lehet, hogy kettő is. Amennyi mogyorót megeszek, hát ahhoz is kell egy egész kert szerintem, de egy gyümölcsöskert is, borról nem is beszélve meg a sörröl, kennyérről, stb. És akkor ott a szemét, amit termelünk. Mindeközben egy budapesti lakásban élünk, se földünk se állatunk, de hogy megélljünk a háttérben ez mind kell és még sok más. Ez mégis mekkora terület?2022. szept. 4. 21:37
21/24 TappancsMancs válasza:
Nem végeztem. Csak egy időben olvastam rendesen a témában és nem semmi, hogy mik mennek világszerte. A panamakalapról is volt egy video, valami egy órás ahol részletesen bemutatták a dolgokat.
22/24 A kérdező kommentje:
Ez a panamakalap a jelenség neve is egyben, vagy csak egy példa volt. Mindenesetre én is azt gondolom, hogy iszonyat módon nem fizetjük meg a kétkezi munkát, és ez nem igazságos. Tudom hogy nagyüzemi mezőgazdaság van és ezért nem fizetjük meg a kisgazdálkodót, meg a nénit a piacon, én ezt még el is fogadom. De úgy általában mondom minden kétkezi munkára, pék, építőipar, szemetes, meg minden. Valójában ők végzik a munkát, ami a létfenntartáshoz kell leginkább. Én értelmiségiként ülök itthon és a számítógépen csinálok vaalmit, ami valakinek hasznos talán, szeretem csinálni és megélek belőle, de egy fűszálat nem teszek keresztbe. Baromi kényelmes élet, és ebbe sokan nem gondolnak bele. Akárcsak 50 vagy 100 éve ez nagyon kiváltságos élet lett volna, most meg az emberek 90%-ának ez adatik még falun is. De végülis miért fizetnek engem meg, hogy másoknak még kényelmesebb legyen, intelektuálisabb, szórakoztatóbb, de az én munkámmal nem azok életét teszem könnyebbé, nem azokat fizetem meg, akik az én létfenntartásomat kiszolgálják. Persze kifizetem a péknek a kenyeret, és a szemétszállítónak is a havidíjat, de úgy érzem, hogy valójában sokkal kevesebbet kapnak, mint amit megérdemelnek, hiszen valójában az ő munkájuk lenne az alapvetőbb, és ha cserélünk úgymond egymással és ő elvégzi helyettem a piszkos munkát, akkor nekem többet kéne adnom neki, annyit, hogy ő vígan megélljen, amikor nem a piszkos munkát végzi helyettem, de nem így van. Valami rossz a gazdasági/pénzügyi/politikai/társadalmi rendszerben, hogy ze így van, és a folyamat csak egyre rosszabb irányba megy szerintem, ahogy nyílik az olló.
2022. szept. 5. 22:05
23/24 anonim válasza:
EZ már egy másik kérdés.
Az, hogy melyik munka mennyit ér, mennyit fizetnek érte, az attól is függ, hogy mennyire nehéz (szellemileg is), és mennyien tudják megcsinálni, amihez mennyit kell tanulniuk.
Rákosi esett abba a hibába, hogy munkának csak a közvetlen fizikai munkát tartotta.
Te ne ess ebbe a hibába.
24/24 TappancsMancs válasza:
A panamakalap nem a jelenség neve, azt csak egy példának írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!