A hormonokon kívül mik vannak az emberi szervezetben és azok mire jók?
Illetve milyen hormonok vannak?
Ha jól tudom van molekula is, ezeknek mi a neve és mire jó?
Es a többi?
Előre is nagyon köszönöm
A hormonok a belső elválasztású mirigyek által termelt anyagok, amelyek sok mindent szabályoznak, ez által sok fajtájuk van. A leg(köz)ismertebb talán az inzulin és az adrenalin.
Ezen kívül még rengeteg egyéb található egy emberi szervezetben, például enzimek, amik egyfajta biokatalizátorok, egyes kémiai folyamatokat gyorsítanak fel (pl. emésztésnél). Ezen kívül még vitaminok, ásvánnyi anyagok, különböző testnedvek stb. találhatóak egy emberi szervezetben.
A molekula egy kémiai fogalom, két, vagy több összekapcsolódó atom építi fel, természetesen egy szervezetben is sok minden áll molekulákból, például az egyik legegyszerűbb a víz.
atomok < molekulák (a hormonok is azok) < makromolekulák < sejtek < szövetek < szervek < szervrendszerek < szervezet (mint maga az ember is)
Szóval lényegében a testedben mindent molekulák építenek fel és működtetnek, ezeknek rengeteg típusa van, amihez bőven kevés egy itteni komment. Könyveket írtak már a témáról, tessék olvasni!
A neten szeretnék ezekről olvasni, csak amikor rakerestem, nem igazán találtam jó forrást, anyagot.
Esetleg tudtok hasznos oldalt /könyvet ezekről?
Érdekel, de nem tudok erről sokat, szóval először valami konnyebbet szeretnék.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!