Mi történik akkor, ha emberi szervezetbe növényi hormon kerül?
Például: auxin.
Tesz valami rosszat, vagy pedig inaktív marad?
Ha jól gondolom, akkor a kérdezőnek egy toxikológiai álláspontra lenne szüksége. Ehhez viszont túlságosan nyitott a kérdés. Jelentős különbség van már aközött is, hogy pl enterális vagy parenterális az expozíció, mekkora a dózis, milyen a dózis időbeli lefutása, stb.
Az enzimek kizárólag fehérjék (legalábbis én nem tudok nem fehérje alapúról). Mint ilyenek megvan az effektív környezet, amiben jól érzik maguk és képesek katalizátorként viselkedni. A hatékonyságot befolyásolja pl, hőmérséklet, pH.
A fehérjéket orális expozíció során szinte teljesen lebontjuk a vékonybéllel bezárólag. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben elfogyasztáskor nem különbözik egy szelet hús lebontásakor (szigorúan fehérje tartalomra értve). Ez annak köszönhető, hogy a fehérjék nem bírják a gyomor pH-ját, ha mégis (lásd tripszin), akkor a lúgos közeg majd lebontja őket.
Ha az adott enzim bejut a vérkeringésbe, akkor már egészen más a helyzet. Ha létezik az emberben is kötöhely az enzimnek, akkor a bevitt mennyiségtől függően komoly károsodáshoz vezethet.
Kipróbálni egyébként nem érdemes, mert vagy mindenféle szennyező kíséretében lehet kipróbálni, a tiszta anyag az sokkal drágább
Jó válasz volna, de a kérdés hormonokra, nem enzimekre vonatkozott.
Hogy én is próbáljak a kérdésre is válaszolni:
Eszerint a cikk szerint a növényi hormonok a mikrobiomon keresztül hathatnak elsősorban az emberre (de közvetlen hatásuk is lehet).
Ez alapján a cikk alapján pedig az abszcizunsav citokinin hatású lehet, azaz az immunrendszerre hathat.
"Én azt se tudom, hogy fehérje-e."
Az auxin (pontosabban auxinok, mert nem egy auxin hatású vegyület van) nem fehérje. A legfontosabb auxon az indol-3-ecetsav.
Errata
#5-6
Hajnali fáradtságomban enzimet olvastam hormonok helyett, így valóban redundáns. Önmagában helytálló, de nem kapcsolódik szervesen a témához, elnézést a bénázásomért, legközelebb inkább lefekszem.
Mindenesetre a fehérje alapú hormonokra ez teljesen átvihető. A maradék esetet pedig #6 már igazából leírta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!