Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A mély hangok miért terjednek...

A mély hangok miért terjednek nagyobb távolságra, mint az azonos intenzitású magasok?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy alacsonyabb a frekvenciájuk, de többet nem.

2022. aug. 12. 19:46
 1/5 anonim ***** válasza:
Csak találgatok. A hang, nyomásváltozás terjedese a levegőben. A mélyhangoknál a nyomás lassabban változik, és talán a lassabb nyomásváltozás kisebb a mechanikai veszteséggel terjed. Egy gyorsabb változásnak, jobban ellenállnak a levegőmolekulák a tehetetlenségük miatt.
2022. aug. 13. 01:13
 2/5 Gofrisütő ***** válasza:
Igaz, hogy a hang az közegben terjed, de mégis egy hullám, tehát a hullám szabályainak engedelmeskedik. Minél alacsonyabb a frekvencia, annál kevesebb információt lehet belerakni, cserébe annál nehezebb leárnyékolni. A gyakorlati okát #1 jól elmondta, legalábbis én is ezt mondanám, ha találgatnék, mert én se tudom.
2022. aug. 13. 13:27
 3/5 anonim ***** válasza:
Az 1 által leírt dolog biztos hogy nem egyedüli ok, mivel léteznek anyagok amik pont a mély hangokat tompitják jobban. Valoszinű több anyagtulajdonság együttes eredménye. pl sajátfrekvencia stb Konkrét dolgot én se találtam róla.
2022. aug. 13. 13:35
 4/5 krwkco ***** válasza:

"mivel léteznek anyagok amik pont a mély hangokat tompitják jobban."

Valóban léteznek ilyenek, de azok nem homogén anyagok, mint a levegő vagy a tenger. Homogén anyagokkal a magasabb frekvenciákat mindig könnyebb csillapítani, mint a mélyeket.

2022. aug. 13. 16:57
 5/5 krwkco ***** válasza:
Azt mondom én is, hogy 1-es jó nyomon indult el. A hangok terjedését a homogén közeg belső surlódása (a nyírási surlódás) csillapítja. Ez a surlódási energiaveszteség a sebességgel növekszik. Ha valaki le tudná vezetni, vagy megtalálná a neten, hogy a nagyobb frekvenciájú hangok nyomásváltozásainak létrehozásához a folyadék vagy gáz kis térfogatainak nagyobb sebességgel kellene mozogniuk, akkor meglenne a magyarázat.
2022. aug. 13. 16:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!