Nem lenne logikus csak azokat az irracionális számokat
tekinteni létezőnek, amelyeket ki tud fejezni az ember
valamilyen matematikai képlettel vagy egyébbel?
"Ez a szám mitől létező?"
Kapásból attól, hogy az adott módszerrel ezt kapod eredményül.
2022. jún. 18. 13:10
12/26 A kérdező kommentje:
Hogy lehet egy szám létező, aminek semmit nem tudsz az értékéről?
Ha te nem tudsz megoldani egy konkrét egyenletet, az nem azt jelenti, hogy a megoldása nem létezik. Csak te nem ismered.
2022. jún. 18. 15:35
Vegyünk egy gyakorlati példát. Van egy utca, rajta ki vannak osztva a ház helyek, és ezek be vannak számozva 1-től az utca végig 19-ig. A másik oldalon 2-től 20-ig. Megépül először valahol az utca közepén egy ház, és megkapja a 11-es számot. Aztán megépül vele nagyjából szemben egy másik ház az lesz a 14. És így szép lassan beépül az egész utca, de a 13-as számra és a 8-ra még senki nem gondolt. De tudjuk, hogy ott van aztán, egyszer csak jön valaki és megépíti a 13-as számot is. Lehet, hogy 20 év múlva de lehet, hogy több. Na ugyanez van a valós számokkal, tudjuk, hogy ott van de még nem használjuk, de attól még ott van. Aztán jön valaki és kitalálja, hogy használjuk. Én most akarom bevezetni a kis szfinx jelű számot. Eddig még soha senki nem gondolt rá, de én most feltaláltam.
2022. jún. 18. 20:35
15/26 A kérdező kommentje:
Ne ilyen óvodás példákkal gyere. Az irracionális számok megszámlálhatóan sokan vannak, mert le lehet írni őket sorrendben:
0,1
0,11
0,12
stb.
Ebből a felsorolásból egyik szám se fog kimaradni.
15: Amiket itt felsoroltál mindegyikük racionális szám. A kérdésben irracionális szerepel, és a kérdésed arra vonatkozott, hogy létezhet-e olyan irracionális szám amire nem tudunk gondolni. Egyszerűen nem értem miért nem vagy innen még kitiltva.
2022. jún. 19. 12:06
17/26 A kérdező kommentje:
Távolról se arra vonatkozott a kérdésem. Olvasni tudsz?
Én igen, és azt is látom, hogy a 0,1 racionális szám (1/10 és én innen elég jól látom, hogy az 1 és a 10-is egész szám), a 0,11 is racionális (11/100 szintén én még úgy tanultam, hogy a 11 racionális szám, és a 100 is az). A 0,12-is egészen racinálisnak látszik innen.
Egy dolog irracionális a kérdésed értelme.
2022. jún. 19. 12:34
19/26 A kérdező kommentje:
Valós számokat akartam írni. Mindenki megértette rajtad kívül.
"Valós számokat akartam írni. Mindenki megértette rajtad kívül."
Nem, mindenki irracionális számokra gondolt, mivel arról szólt a kérdésed.
Az most mellékes, hogy a kérdésed ugyanolyan ostobaság akár a valós, akár az irracionális számokra vonatkozik, így az összes válasz ugyanolyan releváns mindkét esetre.
2022. jún. 19. 12:39
Kapcsolódó kérdések: