A túl könnyű életkörülmények miatt a délen élő emberek átlagban kevésbé intelligensek, mint az északon élők?
Természetesen itt több tízezer éves távlatokban kell gondolkodni. Északon a jégkorszak lehetetlenné tette, hogy a kevésbé intelligens egyedek túléljenek, míg délen könnyebb volt életben maradni azoknak is, akik kevésbé voltak intelligensek.
Ez tükröződik ki ma is az iq térképen, amit fent linkeltem?
Szerintem érdekes gondolat és régebben lehetett is benne valami, de nem vagyok benne biztos, mert èn nem nehezebbnek, hanem másnak mondanàm inkàbb, ahogy egyre távolabb kerülünk az adott helyszíntől a problèmàk, kihívások a termèszettel folyamatosan vàltoznak. Egy eszkimó valószínűleg elég szarul érezné magát afrikában, az afrikai pedig az eszkimóknàl…
Szóval én inkább a nem felé hajlok.
Ez az egész "országok átlag IQ-ja" térkép egy koncepciótlan, ostobán elvégzett "mérés" eredménye, ami semmilyen valós dolgot nem árul el semmiről.
1) Az IQ teszt azt mutatja ki, hogy mennyire jó egy delikvens egy IQ teszt kitöltésében. Elviszed egy faluba fekete-Afrikába, ahol még soha senki nem látott életében papírt, ott elég rosszak lesznek az emberek a teszt kitöltésében. Míg ha elviszed egy olyan országba, ahol mindenki tesztek kitöltésével töltötte az iskolás éveit, ott az emberek jók lesznek benne.
2) Éppen ezért, egy IQ tesztet egy viszonylag homogén csoporton belül, arra a csoportra normálva kell elkészíteni. Az eredményeket mindig normáleloszlássá kell alakítani. Ami nagy torzítást okoz egy olyan esetben, amikor össze-vissza mérsz mindenféle random baromságokat, és a mintád még véletlenül se hasonlít semmilyen értelmes eloszlásra.
Eleve az, hogy egy bármilyen populáció átlag IQ-ja 65, ellentmond az IQ fogalmának. Az IQ-t mindig 100-ra normálják.
Az, hogy "X populáció átlag IQ-ra 65", vagy bármilyen 100-tól különböző szám, lehetetlen. Ami lehetséges, és ahogy ezt mérik, az a következő: fognak egy tesztet, amit az angol vagy amerikai népességre normálnak. És aztán azt a tesztet elviszik máshova, és kitöltetik az ott lakókkal. Természetesen, minél közelebb állnak az ott lakók az angol gondolkodásmódhoz, annál közelebb lesz a pontszámuk.
3) Ha valóban 65 lenne egy országban az átlag IQ, az azt jelentené, hogy a lakosság több mint fele súlyos, diagnosztizálható mentális betegségekben szenved. A lakosság kb. 10%-a folyamatos orvosi felügyeletre szorul, mert nem tud magától létezni.
Ami nyilvánvalóan ellentmond a valóságnak. Ha egy mérés eredménye ennyire irreális, akkor át kellene gondolni, hogy valami baj lehet a méréssel...
Ez kb. a szociológiai megfelelője annak, mintha ki akarnád mérni a nehézségi gyorsulást, és 2000-nek mérnék 9,81 helyett. Aztán beírnád, hogy igen, a nehézségi gyorsulás 2000, oszt kész. Az eredmény borzasztó nagy ostobaság mindenki számára, aki alapvető szinten érti, hogy mi az az IQ.
Fogtak egy csomó vadászó-gyűjtögető életmódot folytató afrikait, és súlyosan mentálisan sérültnek állítják be őket, amiért nem egy olyan társadalomban nőttek fel, ahol folyamatosan papíron írt absztrakt teszteket kell kitölteni.
Ezek az emberek, akik 65-re, vagy éppen 50-re töltötték ki a tesztet, egyáltalán nem buták. Nem ugyanolyan emberek, mint valaki aki a modern világban 40-re vagy 50-re tölt ki egy ilyen tesztet. Hanem teljesen más körülmények között nőttek fel, teljesen mások a viszonyítási pontjaik. Kezükbe nyomtak valamit, amit nem értenek, mert soha nem csináltak hasonlót, aztán hadd szóljon.
És egyébként, pont ugyanezért olyan magasak az ázsiai értékek is. Elég sokat dolgoztam együtt ázsiaiakkal. Nem zsenik. (sőt...) Hanem annyi az egész, hogy az iskolarendszerük nagyon sok elméleti teszt kitöltését foglalja magába.
Ennyire egyszerű ez a dolog. Ha valaki már 1000 hasonló tesztet kitöltött, az jó lesz IQ teszt kitöltésben. Akinek ez az első, az meg rossz lesz. Ha két ilyen eredményt egymás mellé teszel, azzal nem mondtál semmi hasznosat semmiről.
Mondjuk azt a kérdést azért fel kellene tenni hogy mennyire függetlenek az IQ tesztek a kultúrától és hasonlóaktól.
Bushmen -oknak 54 az átlaga és a legalacsonyabb is náluk volt.
Hmmmmm.
Csak a legnagyobb túlélők a földön és ott nagyon gógyisnak kell lenned hogy vízhez és élelemhez juss. Annyi praktikát ismernek erre mint égen a csillag.
Külön filmek szóltak a praktikáikról és megoldásaikról.
Szóval szerintem csínján azzal mit látunk bele ebbe a térképbe.
A mérési módszer sem feltétlenül jó és minden tekintetben korrekt!
"Az elméleted alapján te dél-afrikai lehetsz."
Nem az én elméletem. A nyelvtan ugyan nem az én szakterületem, de szerintem nincs gond a "ki tükröződik"-kel. Mindenki tudta értelmezni idáig (talán még te is), tehát a célnak megfelel.
A személyeskedésért pedig elnézést kérek, ha a jövőben te is tartózkodsz tőle, akkor hasonlóan teszek majd én is.
"a népesség átlag IQ-ja elég erős korrelációt mutat az egy főre jutó GDP-vel"
Ezt gondolom úgy értetted, hogy az intelligensebb országok lakói gazdagabbak, mint a kevésbé intelligenseké. Persze, ez evidens, nyilván ahol feltalálták a repülőtől kezdve a telefont, ott az emberek gazdagabbak mint Fekete-Afrikában, akik lényegében semmivel sem járultak hozzá az emberiség fejlődéséhez, sőt ma is leghátul kullognak lényegében minden tekintetben.
"Külön filmek szóltak a praktikáikról és megoldásaikról."
Lehet, de mivel járultak hozzá az emberiség fejlődéséhez? Mit értek el?
Van itt egy elég jó blog, ami egészen jól bemutatja az ottani mentalitást, az emberek intellektuális színvonalát:
"Ez az egész "országok átlag IQ-ja" térkép egy koncepciótlan, ostobán elvégzett "mérés" eredménye, ami semmilyen valós dolgot nem árul el semmiről."
Az IQ teszttel kapcsolatban szerintem igazad van, de nem a teszt a lényeg önmagában. Tőled is ugyanazt szeretném kérdezni, mivel járultak hozzá Fekete-Afrikában az emberiség fejlődéséhez? Hány fekete afrikai nobel-díjas van, aki valamely természettudományos területen lerakott valamit az asztalra?
"Ha valóban 65 lenne egy országban az átlag IQ, az azt jelentené, hogy a lakosság több mint fele súlyos, diagnosztizálható mentális betegségekben szenved. A lakosság kb. 10%-a folyamatos orvosi felügyeletre szorul, mert nem tud magától létezni.
Ami nyilvánvalóan ellentmond a valóságnak."
Ha megnézed azoknak az országoknak az állapotát, biztos, hogy ellentmond a valóságnak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!