Mi áll a "fénytörés" nevezetű hoax mögött?
A fény nem tűnik olyan dolognak, mint ami el tudna törni, mint pl. egy váza. Mégis azt mondjuk, hogy fénytörés meg törésmutató, mintha ez bármit megmagyarázna.
Pedig a fény csak irányt változtat.
100% vannak itt olyanok (vagy olyan), akik tudják, hogy miért. És talán olyanok is, akik szívesen elolvasnák a magyarázatot.
Tudod a választ?
Azért mert egy könyvben olvastad még át lehet gondolni, hogy van-e benne akár egyetlen mondatnak is értelme.
"A jelenséget úgy is magyarázhatjuk, hogy a fotonok lassabban haladnak az üvegben, mint a levegőben, mint ahogy korábban is említettem." Ez nem magyarázza a c/n fázissebességet, csak más szavakkal (és a fotonokat szerintem hibásan belevéve) megismétli.
"Valójában a fény "lelassulása" nem más, mint a többletelfordulás, amit az üveg (vagy víz) atomjai okoznak azáltal, hogy szórják a fotonokat." Miféle többletelfordulás? Ha ezalatt a fénytöréssel megváltozott irányt érti, akkor egy irányváltoztatástól miért lassulna le a fény?
"A fény anyagon való áthaladása során az eredőnyíl elfordulásának mértékét törésmutatónak nevezzük." Milyen eredőnyila van a fénynek? Hogy lehet egy vektor "elfordulásának mértéke" egy mértékegység nélküli szám. Miért egyezik ez a kimérhető törésmutatóval?
Ez az egész szöveg olyan, mint egy rossz google fordítás.
Persze, mert Richard Feynman értelmetlen mondatokért kapott Nobel díjat. Csak azért, mert nem érted, lehet értelme egy könyvnek, nem kell mindjárt a "csak egy könyvvel" előrukkolni, főleg, ha nem tudsz róla többet annál, mint hogy egy könyv.
"Ez nem magyarázza a c/n fázissebességet, csak más szavakkal (és a fotonokat szerintem hibásan belevéve) megismétli." Ez a mondat csak ismerteti a problémát, hogy a következők megmagyarázzák. A fotonok kétlem, hogy hibásan lennének belevéve, jelenleg a kvantum-elektrodinamika képes a leghitelesebben modellezni a természetet.
"Miféle többletelfordulás? Ha ezalatt a fénytöréssel megváltozott irányt érti, akkor egy irányváltoztatástól miért lassulna le a fény?" - Nem vagyok otthon a témában mint azt már ecsetelgettem. Talán ez is a laikus hallgató számára érthetően szándékozott megnyilvánulni. Egy ilyet találtam, mazsolázz ki belőle, amit tudsz, és érdemesnek tartasz:
"Mint látni fogjuk, lényegében a szórással magyarázhatók az elhajlás- és interferencia-jelenségek, végeredményben a fénytörés is a fényszórás speciális esete, a fényszórás segítségével értelmezhetô a törésmutató függése a hullámhossztól, azaz a diszperzió."
"Az amorf anyagokban (folyadékok, üvegek) ezek a sûrûségfluktuációk mintegy be vannak fagyva, hiszen a részecskék hômozgása csak az egyensúlyi helyzetük szûk környezetére korlátozódik, s ezen túlmenôen az aperiodikus szerkezet ellenére is, a nagy sûrûség miatt kisebbek a fluktuációk, s idôben sem olyan gyorsak. Ezzel indokolható, hogy ezek az anyagok a fénytörés szempontjából közelebb állnak a kristályos anyagokhoz, s csak kevéssé szórják a fényt (gondoljunk az átlátszó üvegre)."
A vektorok pedig az eset valószínűségét mutatják mint azt már említettem, amibe tudomásom szerint a komplex számok is bele vannak keverve, amikhez pedig nem értek. A fény eredőnyila az áthaladás valószínűségének gyöke. Az elfordulás mértékének pedig nagyon is sok köze van az n-hez, a törésmutatóhoz, sinAlfa/sinBéta=n
@40, 42: Ez melyik könyv?
Amúgy erről a jelenségről - és téves magyarázatairól - is beszélt a Fermilabos ipse, Krwkco teljesen jó irányba indult el:
Kösz Mojjo. Ez egy újabb remek video.
És a szóródásos model cáfolatában (kb. a 4. perctől) benne van, amire én megérzés alapján hivatkoztam: "Ha egy foton átadja az energiáját egy elektronnak, akkor a kibocsájtott foton bármely irányba indulhat." 39-es hozzászólás.
tl;dr
kiderült hogy mi a baj a fénytöréssel, és hogy mi az "igazság" (lol)?
"kiderült hogy mi a baj a fénytöréssel, és hogy mi az "igazság" (lol)?"
A fénytöréssel nincs baj. Azzal van a gond, ha belenyugszunk, hogy az anyagoknak törésmutatójuk van és ezért tudjuk, hogy miért és hogyan történik a fénytörés. Hogy mi a fizikai folyamat.
A 19-es és 26-os hozzászólás és a Mojjo által linkelt videok ezt az "igazságot" fejtik ki. Nem teljes mélységig, de mélyebben, mint a semmit nem magyarázó Snellius-Descartes törvény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!