Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi áll a "fénytörés" nevezetű...

Krwkco kérdése:

Mi áll a "fénytörés" nevezetű hoax mögött?

Figyelt kérdés

A fény nem tűnik olyan dolognak, mint ami el tudna törni, mint pl. egy váza. Mégis azt mondjuk, hogy fénytörés meg törésmutató, mintha ez bármit megmagyarázna.

Pedig a fény csak irányt változtat.

100% vannak itt olyanok (vagy olyan), akik tudják, hogy miért. És talán olyanok is, akik szívesen elolvasnák a magyarázatot.

Tudod a választ?

2022. ápr. 12. 19:01
1 2 3 4 5 6
 41/52 A kérdező kommentje:

Azért mert egy könyvben olvastad még át lehet gondolni, hogy van-e benne akár egyetlen mondatnak is értelme.

"A jelenséget úgy is magyarázhatjuk, hogy a fotonok lassabban haladnak az üvegben, mint a levegőben, mint ahogy korábban is említettem." Ez nem magyarázza a c/n fázissebességet, csak más szavakkal (és a fotonokat szerintem hibásan belevéve) megismétli.

"Valójában a fény "lelassulása" nem más, mint a többletelfordulás, amit az üveg (vagy víz) atomjai okoznak azáltal, hogy szórják a fotonokat." Miféle többletelfordulás? Ha ezalatt a fénytöréssel megváltozott irányt érti, akkor egy irányváltoztatástól miért lassulna le a fény?

"A fény anyagon való áthaladása során az eredőnyíl elfordulásának mértékét törésmutatónak nevezzük." Milyen eredőnyila van a fénynek? Hogy lehet egy vektor "elfordulásának mértéke" egy mértékegység nélküli szám. Miért egyezik ez a kimérhető törésmutatóval?

Ez az egész szöveg olyan, mint egy rossz google fordítás.

2022. ápr. 14. 21:23
 42/52 anonim ***** válasza:
100%

Persze, mert Richard Feynman értelmetlen mondatokért kapott Nobel díjat. Csak azért, mert nem érted, lehet értelme egy könyvnek, nem kell mindjárt a "csak egy könyvvel" előrukkolni, főleg, ha nem tudsz róla többet annál, mint hogy egy könyv.

"Ez nem magyarázza a c/n fázissebességet, csak más szavakkal (és a fotonokat szerintem hibásan belevéve) megismétli." Ez a mondat csak ismerteti a problémát, hogy a következők megmagyarázzák. A fotonok kétlem, hogy hibásan lennének belevéve, jelenleg a kvantum-elektrodinamika képes a leghitelesebben modellezni a természetet.

"Miféle többletelfordulás? Ha ezalatt a fénytöréssel megváltozott irányt érti, akkor egy irányváltoztatástól miért lassulna le a fény?" - Nem vagyok otthon a témában mint azt már ecsetelgettem. Talán ez is a laikus hallgató számára érthetően szándékozott megnyilvánulni. Egy ilyet találtam, mazsolázz ki belőle, amit tudsz, és érdemesnek tartasz:

"Mint látni fogjuk, lényegében a szórással magyarázhatók az elhajlás- és interferencia-jelenségek, végeredményben a fénytörés is a fényszórás speciális esete, a fényszórás segítségével értelmezhetô a törésmutató függése a hullámhossztól, azaz a diszperzió."

"Az amorf anyagokban (folyadékok, üvegek) ezek a sûrûségfluktuációk mintegy be vannak fagyva, hiszen a részecskék hômozgása csak az egyensúlyi helyzetük szûk környezetére korlátozódik, s ezen túlmenôen az aperiodikus szerkezet ellenére is, a nagy sûrûség miatt kisebbek a fluktuációk, s idôben sem olyan gyorsak. Ezzel indokolható, hogy ezek az anyagok a fénytörés szempontjából közelebb állnak a kristályos anyagokhoz, s csak kevéssé szórják a fényt (gondoljunk az átlátszó üvegre)."

A vektorok pedig az eset valószínűségét mutatják mint azt már említettem, amibe tudomásom szerint a komplex számok is bele vannak keverve, amikhez pedig nem értek. A fény eredőnyila az áthaladás valószínűségének gyöke. Az elfordulás mértékének pedig nagyon is sok köze van az n-hez, a törésmutatóhoz, sinAlfa/sinBéta=n

2022. ápr. 14. 22:07
 43/52 Mojjo ***** válasza:
100%

@40, 42: Ez melyik könyv?

Amúgy erről a jelenségről - és téves magyarázatairól - is beszélt a Fermilabos ipse, Krwkco teljesen jó irányba indult el:

[link]

2022. ápr. 14. 22:23
 44/52 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Richard Feynman négy előadásban fejtegette a témát, és azok lettek papírra vetve. [link]
2022. ápr. 14. 22:32
 45/52 Mojjo ***** válasza:
100%
@44: Köszi, újra fogom olvasni ezt a könyvét.
2022. ápr. 14. 22:52
 46/52 anonim ***** válasza:
100%
Remek, majd jelezd, ha valamit félreértettem.. :)
2022. ápr. 14. 22:59
 47/52 A kérdező kommentje:

Kösz Mojjo. Ez egy újabb remek video.

És a szóródásos model cáfolatában (kb. a 4. perctől) benne van, amire én megérzés alapján hivatkoztam: "Ha egy foton átadja az energiáját egy elektronnak, akkor a kibocsájtott foton bármely irányba indulhat." 39-es hozzászólás.

2022. ápr. 15. 09:59
 48/52 anonim ***** válasza:
100%
#43 Ez is logikusnak tűnik. Van ebben a fickóban kakaó. A másik teória viszont (hogy bármerre el tud szabadulni a foton a szórásból adódóan) talán a részleges visszaverődést is magyarázhatja? A fény fősugara így is haladna amerre elindult, és a szórásból adódott eltérések korrigálnák, illetve a szórásból szerteröppenő fotonok indokolhatják a részleges visszaverődést. Ez már csak egy ilyen agymenés, de ti hogy magyaráznátok?
2022. ápr. 15. 10:32
 49/52 dq ***** válasza:
100%

tl;dr

kiderült hogy mi a baj a fénytöréssel, és hogy mi az "igazság" (lol)?

2022. ápr. 15. 10:45
 50/52 A kérdező kommentje:

"kiderült hogy mi a baj a fénytöréssel, és hogy mi az "igazság" (lol)?"

A fénytöréssel nincs baj. Azzal van a gond, ha belenyugszunk, hogy az anyagoknak törésmutatójuk van és ezért tudjuk, hogy miért és hogyan történik a fénytörés. Hogy mi a fizikai folyamat.

A 19-es és 26-os hozzászólás és a Mojjo által linkelt videok ezt az "igazságot" fejtik ki. Nem teljes mélységig, de mélyebben, mint a semmit nem magyarázó Snellius-Descartes törvény.

2022. ápr. 15. 14:01
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!