Mi áll a "fénytörés" nevezetű hoax mögött?
A fény nem tűnik olyan dolognak, mint ami el tudna törni, mint pl. egy váza. Mégis azt mondjuk, hogy fénytörés meg törésmutató, mintha ez bármit megmagyarázna.
Pedig a fény csak irányt változtat.
100% vannak itt olyanok (vagy olyan), akik tudják, hogy miért. És talán olyanok is, akik szívesen elolvasnák a magyarázatot.
Tudod a választ?
"én már a listában olvasva egyből tudtam, hogy "sakk-matt tudomány" típusú a kérdés... "
Nem az. Ez tényleg fizika és érdekes.
Egyébként milyen listában láttad? A tudományok listában 0 kérdésem van az elmult 30 napban és 552 válaszom. Az "idők kezdete óta" mindössze 7 kérdésem volt. Nem vagyok egy notorius kérdező. :-)
"Próbáld ki világíts rá a lábujjadra aztán kalapáccsal célozz rá teljes erőből."
Az más. Úgy a csillagokat lehet látni. :-)
Tessék, itt a Fermilab kutatója magyarázza el a dolgot, érthetően, szemléletesen:
"De te nem azt kérdezted meg, hogy "miért alakul ki a fénytörés", vagy "mi áll a fénytörés hátterében". Hanem hogy mi áll a fénytörés nevű átverés mögött. Magyarul szerinted a fénytörés egy átverés/álhír vagy megtévesztés. Ha így teszed fel a kérdésed ne csodálkozz ha trollnak néznek."
Valóban a kérdésem szenzációhajhász. Arra szolgál, hogy az emberek megnyissák a linket. De a kérdés részletezéséből világos, hogy nem tagadom, hogy a fény irányváltoztatása létezik.
Ami a hoax, vagyis félrevezetés, azt állítani hogy a törésmutató magyarázatul szolgálna erre a jelenségre:
"Mégis azt mondjuk, hogy fénytörés meg törésmutató, mintha ez bármit megmagyarázna."
Ez a lényeg a kérdésben: mi a magyarázata annak, hogy a fény a közegek határán iránytváltoztat és pont úgy változtat irányt, ahogy.
"Tessék, itt a Fermilab kutatója magyarázza el a dolgot, érthetően, szemléletesen..."
Kösz Mojjo. Az első válaszoló, aki látja, hogy itt bizony van mit megmagyarázni.
Egyébként a videó nagyon jó. És az is jellemző, hogy a törésmutatóval való számolás még csak nem is került fel az elvetett magyarázatok közé. Mert az csak leírja a jelenséget, a fizikáját nem magyarázza.
Az előadó által adott végső magyarázattal csak az a baj, hogy magába foglalja a Maxwell-egyenleteket és itt már elveszti a közérthetőséget. A két komponensre különbözően ható dielektromos állandó sem olyan dolog, amire egy természettudományokban tájékozott ember azt mondaná, hogy "közelebb kerültem ahhoz, hogy értsem a fizikai folyamatot".
@17: Persze értem a kérdésed, főleg azért mert bennem is felmerült :D
Lehet elveszíti a közérthetőségét, de nem tudok közérthetőbb magyarázatot. Illetve, mint a legtöbb fizikai jelenségnek, ennek is több szintű magyarázata lehet. A felső volt a klasszikus fizikai, itt pedig a kvantumfizikait láthatod:
Elnézést, hogy videókat küldök saját magyarázat helyett de egyrészt azért már van annak egy ideje, hogy ennek a témának utánanéztem (meg megnéztem ezeket a videókat), és kellően sokat felejtettem, plusz még akkor is biztos, hogy kevésbé értettem a részleteket, mint a linkelt szakemberek :)
Ez a video valóban közérthetőbb.
Csak nem szabad kiejteni a kvantummechanika szót. Elég annyi, hogy a fény kettős természetű: ha nem lép reakcióba semmivel, akkor kiterjedt (valószínűségi) hullámként halad.
Ha pedig reagál valamivel, akkor a hullámhossztól függő nagyságú energiacsomagként (foton) viselkedik. De ez utóbbi nem lényeges a fénytörés megértése szempontjából.
A hullámviselkedés közismert a diffrakcióból vagy pl. a kétréses, egyfotonos kisérletből.
Én három dolgot emelnék ki a videoból:
1. Fresnel elv: a fény két pont között mindig a legrövidebb idő alatt befutható utat választja. Ez igaz, pl. amikor két pont között egyenesen halad. Amikor egy tükörről visszaverődik. Amikor az útjában két különböző törésmutatójú (ahol különböző a fény terjedési sebessége) közeg van.
2. A fény sebessége az n törésmutatóju közegben c/n. (Ebbe nem mennék bele, hogy miért.)
3. A fény terjedés közben hullámtermészetű. A különböző úton haladó hullámok kioltják vagy erősítik egymást. Ez határozza meg a végső pályát, (a legvalószínűbb helyeket) ahol a fotont észlelni lehet.
A 2. és 3. pont határozza meg a Fresnel-elv mögött levő fizikát.
Itt egy kis szünetet tartanék...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!