Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi áll a "fénytörés" nevezetű...

Krwkco kérdése:

Mi áll a "fénytörés" nevezetű hoax mögött?

Figyelt kérdés

A fény nem tűnik olyan dolognak, mint ami el tudna törni, mint pl. egy váza. Mégis azt mondjuk, hogy fénytörés meg törésmutató, mintha ez bármit megmagyarázna.

Pedig a fény csak irányt változtat.

100% vannak itt olyanok (vagy olyan), akik tudják, hogy miért. És talán olyanok is, akik szívesen elolvasnák a magyarázatot.

Tudod a választ?

2022. ápr. 12. 19:01
1 2 3 4 5 6
 21/52 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, akkor most tulajdonképpen te vizsgáztatod itt a népeket? Ez még kevésbé szimpatikus viselkedés, mintha egyszerű troll lennél. :D :D :D
2022. ápr. 13. 08:44
 22/52 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%
Amúgy végül is miért lett a kérdésben hoaxnak nevezve? Csak azért ,hogy hátha többen megnézik a kérdést? Vagy nem tetszik a megnevezése? Utóbbi esetre: hát egy halom dolog van amit hívunk valahogy de az nem fedi teljesen a valóságot, félreérthető. Elvégre a munkavédelmi bakancs sem véd meg a munkától. Na meg ki nevez el halfarkasnak egy madarat?
2022. ápr. 13. 08:51
 23/52 A kérdező kommentje:

"Kérdező, akkor most tulajdonképpen te vizsgáztatod itt a népeket?"

Ha ezt úgy érted, hogy eredetileg is volt-e fogalmam a válaszról, akkor ez valóban így van.

Viszont a célom nem "vizsgáztatás" volt. Nem volt kötelező, hogy olyan valaki hozzászóljon, aki nem tudja a megoldást. Ami a téma bonyolultsága és nem oktatott volta miatt egyáltalán nem dehonesztáló. Ezért ez nem vizsga és nem is lehet megbukni.

Felvetettem egy szerintem érdekes témát. Amire, ha megjön a megoldás, akkor az ez iránt érdeklődők elolvashatják.

2022. ápr. 13. 08:55
 24/52 A kérdező kommentje:

"Amúgy végül is miért lett a kérdésben hoaxnak nevezve? Csak azért, hogy hátha többen megnézik a kérdést?"

Ahogy a 16-os kommentemben leírtam, lényegében igen. De azért felhívnám a figyelmet a kérdésben levő idézőjelre. Nem a fénytörést neveztem hoaxnak, félrevezetésnek, hanem a "fénytörést", mint szóhasználatot, ami nem szolgálhat a jelenség magyarázatául. És a kérdés kifejtésében rögtön le is írtam, hogy mit értek ezalatt. És, hogy mi lenne a kérdésem.

2022. ápr. 13. 09:02
 25/52 anonim ***** válasza:
100%
OK
2022. ápr. 13. 09:12
 26/52 A kérdező kommentje:

Folytatnám a 19-esben elkezdett magyarázatot. Részben a 18-as videoval átfedésben, részben attól eltérve.

Honnan tudja a fénysugár, hogy a Fresnel-törvénynek megfelelően A és B között a legrövidebb úton kell haladnia?

1. Fény a hullámszerű terjedése folytán minden lehetséges útvonalat bejár. A távolabbi kacifántosabbakat kisebb, a reális útvonalhoz közelebbieket nagyobb valószínűséggel.

2. Egy olyan útnál, ami nem a legrövidebb, legyen a megtételhez szükséges idő: t. A közeli útvonalakra a futásidő:

... t-3*e, t-2*e, t-e, t, t+*e, t+2*e, t+3*e, ... Ahol e egy kis szám.

Ez egy sin(x) jellegű függvény. Eszerint kell a hullámokat összegezni hogy egy adott időpillanatban a pályához tartozó valószínűséggel összefüggő adatot kapjunk. Ebben a függvényben minden "domb" mellett ott van egy "gödör", ezért az összeg 0.

3. A legrövidebb út szomszédságában az útvonalak futásideje:

... t+3*e, t+2*e, t+e, t, t+e, t+2*e, t+3*e, ...

Ez egy szimmetrikus függvenyt ad, ahol a t-nél levő "dombnak" vagy "gödörnek" nincs ellensúlya, ezért a hullámok összege nem 0. Ez a leírás természetesen nem pontos, de szerintem szemléletesebb képet ad, mint a fent említett videóban a fázisvektorokat összegző spirál.

2022. ápr. 13. 10:24
 27/52 A kérdező kommentje:

Röviden összefoglalva a fénytörés hátterében levő fizikai folyamatokat:

- egy közegben a fény terjedési sebessége c/n, ahol n-et nevezhetjük törésmutatónak. Ez a sebesség mérhető, bár n-et nem így szokták meghatározni.

- a Fresnel-törvény szerint a fény két pont között azon az úton halad, amit a legrövidebb idő alatt tud befutni. (Vagy pontosabban azon, amelyiknek a környzetében nincsenek hamarabb befutható útvonalak.)

- a fény úgy választja ki a legrövidebb idejű utat, hogy hullámként valamennyi utat egyszerre bejárja és a nem minimális futásidejű útnál a szomszédos hullámokkal való interferencia 0 intenzitást eredményez.

2022. ápr. 13. 10:34
 28/52 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

“Nem a fénytörést neveztem hoaxnak, félrevezetésnek, hanem a "fénytörést", mint szóhasználatot, ami nem szolgálhat a jelenség magyarázatául.”

Hát valóban nem, erről szól a kommentem többi része. S ha már itt tartunk te milyen nevet adnál a jelenség megnevezésére?

2022. ápr. 13. 10:49
 29/52 A kérdező kommentje:

"S ha már itt tartunk te milyen nevet adnál a jelenség megnevezésére?"

Nem foglakozom ezzel. Szerintem nem a név a lényeg. Azt csak a szenzációhajhászás kedvéért neveztem hoaxnak.

Ami fontos, hogy az emberek néha utánagondoljanak, hogy amit az iskolában tanítanak, az tényleg valódi, ok-okozati magyarázat-e. Mint ennél a jelenségnél is.

2022. ápr. 13. 10:53
 30/52 Mojjo ***** válasza:
100%

@27:

"egy közegben a fény terjedési sebessége c/n"

Erre írtad, hogy nem térnél ki, de szerintem nagyon hasznos lenne, ha mégis megtennéd. Szóval miért, ennek hogyan fogalmaznád meg az okát?

2022. ápr. 13. 11:32
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!