Mi áll a "fénytörés" nevezetű hoax mögött?
A fény nem tűnik olyan dolognak, mint ami el tudna törni, mint pl. egy váza. Mégis azt mondjuk, hogy fénytörés meg törésmutató, mintha ez bármit megmagyarázna.
Pedig a fény csak irányt változtat.
100% vannak itt olyanok (vagy olyan), akik tudják, hogy miért. És talán olyanok is, akik szívesen elolvasnák a magyarázatot.
Tudod a választ?
"Kérdező, akkor most tulajdonképpen te vizsgáztatod itt a népeket?"
Ha ezt úgy érted, hogy eredetileg is volt-e fogalmam a válaszról, akkor ez valóban így van.
Viszont a célom nem "vizsgáztatás" volt. Nem volt kötelező, hogy olyan valaki hozzászóljon, aki nem tudja a megoldást. Ami a téma bonyolultsága és nem oktatott volta miatt egyáltalán nem dehonesztáló. Ezért ez nem vizsga és nem is lehet megbukni.
Felvetettem egy szerintem érdekes témát. Amire, ha megjön a megoldás, akkor az ez iránt érdeklődők elolvashatják.
"Amúgy végül is miért lett a kérdésben hoaxnak nevezve? Csak azért, hogy hátha többen megnézik a kérdést?"
Ahogy a 16-os kommentemben leírtam, lényegében igen. De azért felhívnám a figyelmet a kérdésben levő idézőjelre. Nem a fénytörést neveztem hoaxnak, félrevezetésnek, hanem a "fénytörést", mint szóhasználatot, ami nem szolgálhat a jelenség magyarázatául. És a kérdés kifejtésében rögtön le is írtam, hogy mit értek ezalatt. És, hogy mi lenne a kérdésem.
Folytatnám a 19-esben elkezdett magyarázatot. Részben a 18-as videoval átfedésben, részben attól eltérve.
Honnan tudja a fénysugár, hogy a Fresnel-törvénynek megfelelően A és B között a legrövidebb úton kell haladnia?
1. Fény a hullámszerű terjedése folytán minden lehetséges útvonalat bejár. A távolabbi kacifántosabbakat kisebb, a reális útvonalhoz közelebbieket nagyobb valószínűséggel.
2. Egy olyan útnál, ami nem a legrövidebb, legyen a megtételhez szükséges idő: t. A közeli útvonalakra a futásidő:
... t-3*e, t-2*e, t-e, t, t+*e, t+2*e, t+3*e, ... Ahol e egy kis szám.
Ez egy sin(x) jellegű függvény. Eszerint kell a hullámokat összegezni hogy egy adott időpillanatban a pályához tartozó valószínűséggel összefüggő adatot kapjunk. Ebben a függvényben minden "domb" mellett ott van egy "gödör", ezért az összeg 0.
3. A legrövidebb út szomszédságában az útvonalak futásideje:
... t+3*e, t+2*e, t+e, t, t+e, t+2*e, t+3*e, ...
Ez egy szimmetrikus függvenyt ad, ahol a t-nél levő "dombnak" vagy "gödörnek" nincs ellensúlya, ezért a hullámok összege nem 0. Ez a leírás természetesen nem pontos, de szerintem szemléletesebb képet ad, mint a fent említett videóban a fázisvektorokat összegző spirál.
Röviden összefoglalva a fénytörés hátterében levő fizikai folyamatokat:
- egy közegben a fény terjedési sebessége c/n, ahol n-et nevezhetjük törésmutatónak. Ez a sebesség mérhető, bár n-et nem így szokták meghatározni.
- a Fresnel-törvény szerint a fény két pont között azon az úton halad, amit a legrövidebb idő alatt tud befutni. (Vagy pontosabban azon, amelyiknek a környzetében nincsenek hamarabb befutható útvonalak.)
- a fény úgy választja ki a legrövidebb idejű utat, hogy hullámként valamennyi utat egyszerre bejárja és a nem minimális futásidejű útnál a szomszédos hullámokkal való interferencia 0 intenzitást eredményez.
“Nem a fénytörést neveztem hoaxnak, félrevezetésnek, hanem a "fénytörést", mint szóhasználatot, ami nem szolgálhat a jelenség magyarázatául.”
Hát valóban nem, erről szól a kommentem többi része. S ha már itt tartunk te milyen nevet adnál a jelenség megnevezésére?
"S ha már itt tartunk te milyen nevet adnál a jelenség megnevezésére?"
Nem foglakozom ezzel. Szerintem nem a név a lényeg. Azt csak a szenzációhajhászás kedvéért neveztem hoaxnak.
Ami fontos, hogy az emberek néha utánagondoljanak, hogy amit az iskolában tanítanak, az tényleg valódi, ok-okozati magyarázat-e. Mint ennél a jelenségnél is.
@27:
"egy közegben a fény terjedési sebessége c/n"
Erre írtad, hogy nem térnél ki, de szerintem nagyon hasznos lenne, ha mégis megtennéd. Szóval miért, ennek hogyan fogalmaznád meg az okát?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!