Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Időutazásnál honnan lehet...

Időutazásnál honnan lehet tudni, hogy nem szilárd testbe/anyagba kerülünk?

Figyelt kérdés
A téridő koordinátákat meg lehet adni olyan pontosan, hogy ez ne következzen be?
2022. ápr. 11. 19:45
1 2 3 4 5
 1/41 anonim ***** válasza:
100%

Ehhez nem ártana valahogyan érzékelni, hogy hova fogsz kerülni, de erről nem sokat tudunk.

Valahogy az összes író úgy képzeli, hogy maga az utazás valahol, a szokásos téridőn kívüli közegben zajlik (ahol azért oxigén és normál nyomás van) - de ez egyáltalán nem biztos.

Tehát még azt is tudni kéne, hogy milyen közegben megy maga az utazás.

2022. ápr. 11. 20:09
 2/41 anonim ***** válasza:
85%

Először is ez szögezzük le hogy a kérdés állít is egyben, méghozzá azt, hogy konkrét ténynek veszi az időutazást hogy lehetséges. A tudományos megfigyelések nem támasztják alá ezt az állítást, pontosabban a múlt irányába nem bizonyított hogy lehetséges, a jövő irányába bizonyított hogy lehetséges.

"Valahogy az összes író úgy képzeli, hogy maga az utazás valahol, a szokásos téridőn kívüli közegben zajlik (ahol azért oxigén és normál nyomás van) - de ez egyáltalán nem biztos."

Ha fizikus az illető vagy van ilyen ismerete akkor nem feltétlen így képzeli el.

Ha már természettudományok a kérdés kategóriája akkor úgy is közelítsük meg a kérdést. Triviálisan a jövőbe folyamatosan utazunk, csak éppen 100 év sajátidőnk alatt 100 évet, már ha az időutazás fogalmát ennyire általánosítjuk. A továbbiakban a jövőbe utazásnak tekintsük azt ahol a szokásos téridőben haladva a maximális sebesség is fénysebesség alatti és a saját időnk múlása szignifikánsan kevesebb mint az utazási cél időmúlása az utazás kezdetétől a végéig időtartama alatt. Lásd ikerparadoxon gondolatkísérlet, abszolút jellemző hogy félreértik laikusok. Például aki tudja a speciális relativitáselmélet axiómáit az nem hiszi azt eme gondolat kísérletnél, hogy abból az űrjatóból nézve (ha látná) a Földi létet akkor ő gyorsított képet látna, mi meg őt lassítva látnánk. Éppen ezért jobban szeretem azt a kevésbé ismert változatát eme gondolatkísérletnek ahol 2 űrhajó van melyek a Földön sosem jártak és a végtelenből jöttek és a végtelenbe tartanak és egymással szemben mennek közel a Föld mellett elhaladva. Mindkettő űrjató egyenes vonalú egyenletes mozgást végez. Előbb "A" űrhajó elmegy a Greenwichi Királyi Obszervatórium felett mely szinkronizálja óráját az obszervatóriuméval. Majd "A" űrhajó találkozik "B" űrhajóval ahol "B" szintkronizálja az óráját "A"-val. Amikor "B" az obszervatóriummal találkozik akkor egyezteti az óráját vele. "B" űrhajón kevesebbet mutat az "A"-val szinkronozált óra mint az obszervatórium órája. Ez a téridő geometrijájából következik. Ha egy űrhajó tesz egy kört a Földről indulva és a Fölre visszatérve és hozzánk képest közel fénysebességre gyorsul fel akkor az űrhajó a jövő irányába időutazást szenvedett el, látszik hogy nincs különösebb oka, hogy szilárd testbe találja magát az így jövőbe utazó.

A relativitáselméletből ismerjük, hogy nincs abszolút egyidejűség nagy távolásgokban, pontosabban ha "A" és "B" esemény minden megfigyelő szerint egyidőben van akkor ha A és B egy helyen van, A=B. Ha nem egy helyen vannak és létezik olyan megfigyelő mely szerint egyidőben van A és B esemény, akkor létezik olyan is mely szerint A az B előtt volt és létezik mely szerint B az A előtt volt. Lásd idődiletáció, hosszkontrakció, gondosz bakter paradoxona gondolatkísérlet. Ez a gondolatkísérlet rávilágít hogy valami milyen hosszú az szoros kapcsolatba van azzal hogy egyidőbe hol van a két vége és mi az hogy egyidőbe, honnan nézve egyidejű esemény a két végének időbeli létezése.

Ezekből következik, ha sikerül átlépni a fénysebességet csak egy kicsit is, az időgép, vissza jut a múltba. Itt se lép fel az hogy szilárd testbe kerülünk, legalábbis a geomteriából az nem következik.

2022. ápr. 12. 12:25
 3/41 A kérdező kommentje:

2

Huh, ez érdekes volt, ezeket amúgy honnan veszed?

Párszor elolvastam, nem tudom, jól értem-e.

Tehát elméleted szerint azért nem lehet szilárd testbe kerülni, mert az időutazás, nem olyan, hogy egy interdimenzionális kapun keresztül megjelenünk egy másik évben, mint a Terminátorban például. Hanem megyünk a saját utunkon és adott körülmények között számunkra másképp telik az idő?

2022. ápr. 12. 13:24
 4/41 anonim ***** válasza:
48%

1. Időutazásjelenlegi tudásunk alapján nem létezik.

2. Az általános relativitáselméletből következik, hogy eltérő sebességgel haladók számára a eltérő az idő múlásának sebessége a másik órájához képest.

3. Csakhogy ez egy elméleti állítás, ami igaz ugyan, de kimérni nem lehet, tehát semmiféle obszervatóriummal való egyeztetés nincs. A probléma ugyanis az hogy az "óraegyeztetés" kapcsolatfelvétel, ahol az eltérések megállapításához kéne egy fix pont, ahol egyszer mindenki egyeztet, valakinek mg garantálni kéne, hogy minden óra valós időt mutat.

4. Ugyanis átlagos űrhajósebességeknél ez a különbség annyira kicsi, hogy kiméréséhez nincs eszközünk. A fénysebesség közelében pedig hogyan ér el az információ? (pl. az óraidőkről).

Az időutazás azért kedvenc téma, mert ezáltal lehet bemutatni olyan valós emberi problémákat, amiket másként néhéz "kivitelezni". De ami a gondolatban lehetséges, koránsem biztos, hogy a valóságban is lehetséges.

2022. ápr. 12. 15:27
 5/41 anonim ***** válasza:
100%

"de kimérni nem lehet"

Egy csöppet el vagy maradva, már legalább 50 éve mérik ezeket.

2022. ápr. 12. 15:29
 6/41 anonim ***** válasza:
100%

"Huh, ez érdekes volt, ezeket amúgy honnan veszed?"

A fizikán belül az általános és speciális relativitáselméletből. Az axiómáiból levezethető. Ami a fénysebesség alatti sebességekre vonatkozik azokra pedig a kísérleti mérések is összhangba vannak, lásd részecske gyorsítók ahol milliárd számra kimérik folyamatosan szubatomi részecskékkel az idődilatációjukat miközbe csak ezt írom. Illetve a gps működési alapja a nagyon pontos időszinkronizáció, annyira pontos kell oda hogy ne egy használhatatlan valami legyen, hogy abban az esetben emberi érzékszervekkel észrevehetetlenül kicsi idődiletáció is számít, a műhold és a Föld között, azaz nem elég ott csak klasszikusan számolni a rel.elm-et is figyelembe kell venni. Ide vehetjük már a boltba kapható videókártyákat is (legalábbis a csúcsteljesítményű kártyák esetében biztosan), ahol tervezéskor a relativitáselméletet is figyelembe kell vennie a hardvermérnököknek.

Mint említettem már, hogy bizonyos események egyidejűsége nem abszolút, azaz a sorrend az attól függ melyik tehetetlenségi rendszerhez képesti sorrend. Csak olyan események között lehetséges melyek között nem lehet kauzális kapcsolat, pontosabban ahol csak fénysebesség feletti kölcsönhatás esetében lehetne kauzális kapcsolat. Erre mondtam hogy ami egyik rendszerből nézve fénysebesség feletti az a másikból időgép a múltba. Természetesen csak fénysebesség alatti esetben ez ki van már kísérletileg is mérve temérdekszer, ez már nem kutatási terület legalábbis azon esetekbe melyek már milliárd számra kimértek.

"Tehát elméleted szerint azért nem lehet szilárd testbe kerülni, mert az időutazás, nem olyan, hogy egy interdimenzionális kapun keresztül megjelenünk egy másik évben, mint a Terminátorban például. "

Ez nem az én elméletem, hanem a tudomány állása szerint, ha tovább számoljuk fénysebesség felé. Mondjuk fénysebesség felé nem lehet menni úgy gondoljuk. A rel.elm-ből az következik, hogy létezhet az anyagnak azon fajtája ami mindig lassabb mint fénysebesség (létezik ilyen), létezhet olyan ami ezt meg is tudja valósítani, de akkor az mindig fénysebességgel megy (ilyen a fény), esetlegesség hogy tényleg létezik is ilyen anyag, továbbá létezhet az anyagnak olyan fajtája is amely mindig gyorsabb mint fénysebesség, nem lassulhat le fénysebességig sem (azt feltételezzük ilyen nincs, ha mégis rendkívül ritka lehet). Ilyen hipotetikus anyagfajta neve a tachion. Azt tudjuk hogyha fognánk deketorral egy tachion hullámforrást akkor milyen hullám tulajdonságoknak kéne teljesülnije. Olyan lenne mintha távoli pontokból egyre erősödve konvetrálódna egy pontba, feltéve ha egy pontforrásból jön, ugyanis ha létezik akkor időben visszafele halad. Tudjuk ha látnánk tachion tárgyat és elektromágneses kölcsönhatásba lépne azaz látható lenne (lehet más hullámhosszba mint a szemünk érzékel) akkor milyen kettős képet kéne detektálnunk. Mivel a tachion mindig gyorsabb a fénysebességnél, ezért nem lehet látni amikor közeledik. Amikor már az elhalad előttünk, két képét is látnánk, egy közeledő és egy vele ellentétes irányba tartó képét.

"Hanem megyünk a saját utunkon és adott körülmények között számunkra másképp telik az idő?"

Így van, de ez mint mondtam nem kutatási terület hogy így van e, a fentebb leírt pár technikai eszköz is úgy van tervezve hogy figyelembe kellett venni tervezéskor hogy egyáltalán működjön.

Továbbá nem azt mondtam, hogy olyan nem lehetne elvileg mint a Terminátorban hanem arra koncentráltam hogy ezt tudjuk amit leírtam és úgy nem következik abból, hogy egy tárgyba találod magad.

Bár mondjuk más ok miatt fel se tudsz gyosulni fénysebesség felé, nem technikai akadály hanem fizikai. Mondjuk nem mentem már bele, hogy az Einstein téregyenleteinek van olyan spekulatív megoldása is, az Alcubierre metrika ahol a téridő úgy összenyomódik illetve visszahajlik hogy tulajdonképpen legyőzi a fénysebességet, nincs ellentmondásban azzal hogy nem lépheted át a fénysebességet, hiszen nem is mész hanem a téridőt hajtogatod magad körül.

Ami viszont a terminátorba van az inkább Einstein-Rosen‑hídra azaz féregjáratra emlékeztet.

A kulcsa az egésznek az hogy fénysebesség legyőzése (mindegy hogy) = időgép.

2022. ápr. 12. 16:07
 7/41 A kérdező kommentje:

6

Ez most szintén elég bonyolult lett, talán ha a felét érteni vélem, köszönöm. Te amúgy lány vagy?

2022. ápr. 12. 17:22
 8/41 anonim ***** válasza:
100%

Pedig ez ennél ez sokkal bonyolultabb, ide még egy képletet se írtam, évekig lehet ezt tanulni mire átlátja az ember.

Ha érdekel akkor kezdésnek egy könyvet ajánlok Albert Einstein és a felfújható világegyetem címmel.

Nem vagyok lány, bár ilyen esetbe (témára való tekintettel) nem láttam még, hogy ezt feltételeznék volna, bár maga a téma ennek nem is kizáró oka ennek.

2022. ápr. 12. 21:56
 9/41 TappancsMancs ***** válasza:

"Ugyanis átlagos űrhajósebességeknél ez a különbség annyira kicsi, hogy kiméréséhez nincs eszközünk."

Pedig vannak atomórák amik pontossága lehetővé is teszi ennek mérését. Keress rá, már mérték többször is. Sőt youtubeon is vannak videok erről. Nyilván a másodperc olyan sok tizedes tartamai, hogy fel sem tűnik.

"a jövőbe folyamatosan utazunk, csak éppen 100 év sajátidőnk alatt 100 évet"

Ez nem időutazás. Időutazás pont az ha ebből lépnek ki, ha a normál idő mérésből lépnek ki. Ebbe csak belemagyarázták, hogy az is időutazás, de az tény, hogy érdekesen hangzik, csak éppen nem az. :)

Az időutazás a normál időből való kilépéssel kezdődik - ezt jelenti - és nem azonos a saját hétköznapi idejével ami még nem időutazás.

Az űrhajós dolog sem lép ki belőle, mert az űrhajón utazó illető az marad a saját idejében, ő nem lép ki belőle, csak a relativitás miatt változik az időmérése, kilépés még nem történik vele. Szóval még az sem időutazás, csak a relatív időn belül a relatív idő változása mérhetően.

2022. ápr. 13. 15:53
 10/41 anonim ***** válasza:
100%

"Ez nem időutazás. Időutazás pont az ha ebből lépnek ki, ha a normál idő mérésből lépnek ki. Ebbe csak belemagyarázták, hogy az is időutazás, de az tény, hogy érdekesen hangzik, csak éppen nem az."

Úgy írod mintha nem lenne annak a mondtatomnak a további része "már ha az időutazás fogalmát ennyire általánosítjuk" és nem kötöttem volna ki amit utána még magyaráztam erről.

"Az időutazás a normál időből való kilépéssel kezdődik - ezt jelenti - és nem azonos a saját hétköznapi idejével ami még nem időutazás."

Mi az hogy normál idő? Ilyen fogalom nem szerepel a relativitáselméletben. Nincs egyetemes világidő,azaz mindig mindenhol egységes idő és nincs olyan értelemben etalonként definiálható idő, hogy az ne lenne önkényesen kiválasztott.

"Az űrhajós dolog sem lép ki belőle, mert az űrhajón utazó illető az marad a saját idejében, ő nem lép ki belőle, csak a relativitás miatt változik az időmérése, kilépés még nem történik vele. Szóval még az sem időutazás, csak a relatív időn belül a relatív idő változása mérhetően."

Valami fogalmi zavarod van ezzel az időméréssel kapcsolatban, meg ahogy látom ezzel a kilépés dologgal is.

2022. ápr. 14. 21:41
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!