Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A szépség kutatható tudományosan?

A szépség kutatható tudományosan?

Figyelt kérdés

Egyáltalán van biológiai jelentősége neki?

Tehát egy szimmetrikusabb arcú bizonyíthatóan erősebb, kitartóbb, jobb állóképességű, erősebb immunrendszerű, jobb problémamegoldó képességű mint egy aszimmetrikus arcú?

Vagy egy mélyen ülő szemű jobban harcol vagy vadászik mint egy gülü szemű? Tudtommal a gülü szeműeknek jobb a periférikus látása.

Tehát a szépség az biológiai előny vagy csupán civilizációs szeszély?

2022. ápr. 8. 12:46
1 2 3 4
 21/34 TappancsMancs ***** válasza:

És ilyen a szépség / szimmetria esete is. Akiket szépnek mondunk azoknak az arca mellékesen (mellékesen) szimmetrikusabb, és ez mérhető. Ennyi okés. De a szép arc nem ettől szép, csak többlet szimmetria van jelen.

Én kipróbáltam Photoshoppal, hogy az arc egyik felét tükröztem és teljesen szimmetrikus lett. És egy átlagos arc egyáltalán nem lesz tőle szép. Ugyanolyan átlagos marad csak szimmetrikus lesz. :)

2022. ápr. 9. 10:26
 22/34 TappancsMancs ***** válasza:

Itt van képen, :) lehet tanulányozni. :) Ráírtam a képekre, hogy melyik az eredeti. De röviden: egy átalgos arc és egy amit szépnek mondanak, baloldalon a két eredeti kép, jobb oldalon a módosítottak.

Az átlagos arc szimmetrikussá lett szerkesztve, úgy, hogy a baloldali arca lett tükrözve a jobboldalra. Tehát tökéletesen (!) szimmetrikus. Mégis csak némi változás látható, ugyanaz az arc maradt összességében.

A szép arcnál nagyon durván aszimmetrikusra lett torzítva és még így is szebb maradt.

[link]

Itt ugyanez fekete fehérben ahol az arcszín és fényhatások kevésbé szólnak bele. Az eredménye ugyanaz.

[link]

2022. ápr. 9. 14:34
 23/34 A kérdező kommentje:

Van szimmetrikusan csúnya és van aszimmetrikusan szép: lásd Michelle Pfeiffer, Denzel Washington stb.

Tényleg nem értem miért van ez ennyire túllihegve.

A szimmetria is fokozhatja a szépséget de nem egyedüli feltétele a szépségnek.

2022. ápr. 9. 14:42
 24/34 TappancsMancs ***** válasza:

A szépike nőnél (aki egy színésznő) a jobb szeme lejjebb van és kisebb is, a szája is ferde, és az orra is erősen aszimmetrikus és még görbe is. :)

És remélem nem az ízlés kérdését akarod kérdező belemagyarázni, mert az nem azonos a szépséggel. Sok szép nő van és nekem mégsem bármelyik az ízlésem, de látom melyiket mondjuk általában szépnek.

Az ilyen kutatások egyébként inkább csak statisztikák, amit érdekessége miatt felkap a sajtó, mert látják benne a hírértéket. Majd az emberek elhiszik. A statisztika része viszont önmagában becsapós, mert csak két valami együtt szereplését mutatja ki százalékosan, de az ok okozatot és értelmét, a működést már nem. Mint a viccesen írt kutatás, hogy "Egy kutatás kimutatta, hogy a hosszú hajú emberek képesek gyereket szülni". A valóságban is lehetne ilyen kutatást csinálni, de ez csak statisztikai együttállás lenne, és az ok okozathoz még semmi köze se lenne. Pedig kimutatható, hogy a hosszú hajú emberek képesek gyereket szülni.

2022. ápr. 9. 14:47
 25/34 TappancsMancs ***** válasza:
Aha.
2022. ápr. 9. 14:50
 26/34 anonim ***** válasza:

Az emberi élet az érzékeken alapul, ízlés, szaglás, hallás, látás, vonzalom. Nekem az az elméletem hogy egy olyan faj, ami eljutott az öntudatig nem is élhetne másképp, különben teljesen értelmetlennek tartanánk az életet és mindeki ongyilkos akarna lenni, ha nem foglalhatnank le magunkat azzal hogy a szép dolgokkal foglalkozunk. Mindenben, ezért van művészet, zene, sőt a vonzalom is a szépségen alapul, bár ez már bonyolódik.

Szóval a szépségnek abszolút van tudománya.

2022. ápr. 9. 14:55
 27/34 anonim ***** válasza:
100%

"A szépség kutatható tudományosan?"

Ez inkább a filozófia dolga.

2022. ápr. 9. 20:30
 28/34 anonim ***** válasza:

"A szerelem ideje alatt termelődenk - vagyis nem okozzák."

Az lehet.

De a szerelemmel kapcsolatos érzéseket pontosan ezek a hormonok okozzák.

2022. ápr. 9. 20:48
 29/34 TappancsMancs ***** válasza:
48%

"De a szerelemmel kapcsolatos érzéseket pontosan ezek a hormonok okozzák."

Ez nincs így bizonyítva, csak feltételezés. Egy időben megfigyelhető ez eddig okés, de az ok okozatról még semmit sem közöl.

Ha beadnák és szerelem lenne tőle, az egy kontroll kísérlet. Volt ilyen? Ez igazolná, a feltételezés csak feltételezés marad.

2022. ápr. 10. 11:08
 30/34 anonim ***** válasza:
60%

Ez mellébeszélés volt.

NEM azt írtuk, hogy szelem lenne belőle, HANEM azt, hogy a szerelem ALATT tapasztalható KÜLÖNFÉLE érzéseket EZEK OKOZZÁK.

Például a pillangók a hasban.

Tuti biztos, 100%

2022. ápr. 10. 12:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!