A szépség kutatható tudományosan?
Egyáltalán van biológiai jelentősége neki?
Tehát egy szimmetrikusabb arcú bizonyíthatóan erősebb, kitartóbb, jobb állóképességű, erősebb immunrendszerű, jobb problémamegoldó képességű mint egy aszimmetrikus arcú?
Vagy egy mélyen ülő szemű jobban harcol vagy vadászik mint egy gülü szemű? Tudtommal a gülü szeműeknek jobb a periférikus látása.
Tehát a szépség az biológiai előny vagy csupán civilizációs szeszély?
Szerintem ezek ilyen "megpróbáljuk a fizika tudományával magyarázni" kényszeredett próbálkozások. A szerelemről is megpróbálták kimutatni, hogy egy vegyület okozz, ami elég siralmas kutatási eredménynek tekinthető. :) Tudomásul kell venni, hogy a fizika és kapcsolódó ágak nem alkalmasak mindenre. A szép arcról is megpróbálták kiagyalni, hogy a szimmetrikus arc a szépség, és terjedt a neten, nyilván sokan el is hitték. Ezek inkább a brit tudósok kategória. :) Nem kell komolyan venni.
A szépségkirálynő választásokon is mindannyian tapasztaljuk, hogy olyan nők tömkelege látható rajtuk, akikre még azt sem mondanám, hogy "szép csak nekem nem jön be". Sokuk nem szép és ez nem kevés férfi véleménye szerint is így van. A szépségkirálynő választások egy humbug kb, meg van a maga média hírértéke és fotózási divat szempontjai, ahol közel sem a legszebb arcokat alkalmazzák.
Ha mengézzük egyáltalán nem a szimmetrián múlik, legfeljebb akiket szebbnek mondunk, azoknak mellékesen lehet szimmetrikusabb az arca. Ugyanakkor vannak nagyon szimmetrikus arcú emberek, akiket nem igazán mondanánk szépnek. És vannak közel sem annyira szimmetrikus arcúak, akiket szépnek mondunk. De tény, hogy elterjedt a neten és kajálták az emberek, csak közben brit tudósok kutatása volt... :)
Igen, és kutatják is.
Igen, biológiai előny is, mivel a szépség=szimmetria, ami= egészség.
Tudvalevő, hogy sok betegség hatással van a külsőre, így régen aki csúnya volt, az általában beteg is. Az egészségesek könnyebben találtak párt és tudtak szaporodni, azaz nem halt ki a génállományuk. Ez mondjuk elég egyértelműen előny a túlélési versenyben. És bárki bárhogy tagadja, tudat alatt-ösztönösen szebbnek látjuk az egészséges embereket, mint a betegeket. Persze szerethetünk egy beteg embert is, meg csúnyát is, de a szeretet az egy külön történet. Én pl ijesztően csúnyának látom a Down kóros gyerekeket, sem ők, sem én nem tehetek róla. Nekem úgymond senkim, nem kell, hogy szeressem, de 2 km-ről látszik rajtuk, hogy betegek.
Mintha nem lenne mindegy neked, drága házi incelünk... Ha a szépség kézzel fogható biológiai előny, akkor a genetika igazságtalanságán nyígsz. Ha pedig civilizációs szeszély, akkor a nők irracionális köcsögségén.
Egyébként is annyira mindegy, hogy pontosan milyen módon működik a nők radarrendszere: az a lényeg, hogy a mechanizmus szemmel láthatóan működik, és megakadályozza hogy egy ilyen pondró a közelükbe férkőzzőn.
3
Ha nem tűnt volna fel én pont az szépség ajnározásának irracionalitása mellett foglaltam inkább állást.
Tehát szerintem nem fog kisebbet ütni, lassabban szaladni, kevesebbet élni az akinek az arca aszimmetrikusabb vagy a szemei nem mélyen ülnek.
Csak azt szeretném tudni, hogy a csúnyasággal szembeni ellenérzés és ellenszenv az biológiai, pszichikai vagy csupán esztétikai jelenség.
1
Nekem is túlzó az a rágörcsölés a szimmetriára. Egyébként nem tudtam, hogy ez brit “találmány” :) Ők valóban hajlamosak kicsit náci vonalra tolni a kutatást. Lásd darwinizmus, eugenika mind az ő találmányuk.
Egyébként olyan tanulmányok is vannak melyek szerint az aszimmetrikus arcok vonzóbbak, és jobban is emlékeznek rájuk.
"Tehát szerintem nem fog kisebbet ütni, lassabban szaladni, kevesebbet élni az akinek az arca aszimmetrikusabb vagy a szemei nem mélyen ülnek."
Az lehet, de egyszerre tobb dologra is lehet szelekcio. Ha a ketto ellentetes lenne (azaz CSAK a csunyak tudnanak gyorsan szaladni), akkor lehet hogy nem lenne szep ember, mert a szepeket megette az oroszlan. De igy hogy van csunya es gyors futo ES szep es gyors futo IS, igy mar van mibol valogatni. Tehat akkor ha van ket egyforma jo futo, akkor abbol a szebb lesz a befuto.
Es akkor meg nem beszeltunk arrol, amikor a termeszet jobban tudja hogy mire akar szelektalni es letrejon a pavatoll...
"Egyébként olyan tanulmányok is vannak melyek szerint az aszimmetrikus arcok vonzóbbak, és jobban is emlékeznek rájuk."
Akkor szedj fel egy olyan csajt... es mindenki emlekezni fog a baratnodre.
7
Náci vagy? Megveted az aszimmetrikus arcúakat?
6
Hogy érted, hogy a szép jó futó lesz a befutó? Az lesz a befutó aki hamarabb odaér nem? Gondolom a szépség nem jelent aerodinamikai előnyt amitől gyorsabban futnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!