Az evolúciós elmélet megbukott?
"Science - Az evolúció újabb zsákutcája
Egy, a Science-ben megjelent tanulmány azt mutatja, hogy a környezethez való széles körű tulajdonságokkal (fenotipus) és genetikai változásokkal való alkalmazkodás akár heteken belül megtörténik muslicáknál, miközben a genetikai állomány akár 60%-os kicserélődése sem véletlenszerűen és/vagy tetszőlegesen történik.
Ezen nagy horderejű feno- és genotipus változások nem eredményeznek új muslica fajokat, a változások akár vissza is alakulhatnak, miközben a bezárt muslicák négy, egymással szaporodni képes generációt alkotnak.
Hm…. Hol vannak az új muslica fajok, melyek csak az előnyös genetikai változatok által örökített termékeny utódokat hozzák létre? Ez lenne ugyanis az evolúció, új, termékeny utódokat létrehozó egyedek összessége. Ehelyett a Pennsylvania egyetem kutatói az akár 60%-ban genetikailag megváltozott egyedek vígan szaporodását látják korábbi generációkkal, illetve még vissza is szereznek korábbi külső, vagy genetikai sajátságokat, ha a környezetük azt újra megkívánja!
A szerzők is elismerik, hogy az evolúció (lényege) nem igazolható, azaz nem véletlenszerű és ritka genetikai mutációk vezérlik a muslicák változatos szaporodási eredményeit a környezetükben meglévő változatosságra válaszolva.
Idézet a Science cikkéből:
“Tekintettel a populációk nagy méretére (akár 10e5), nem valószínű, hogy ilyen jelentős evolúciós változás kizárólag egy véletlenszerű genetikai sodródásnak tulajdonítható.”
“Given the large population sizes (up to 10e5), it is unlikely that such substantial evolutionary change can be attributed solely to random genetic drift”
Magamtól(#20): "35 millió évvel ezelőtt az elefántok elődei még így néztek ki:"
No, ezután a link nem sikeredett. Talán ez...
"Ha a környezet nem változik, akkor hiába születik rendre rengeteg kicsit más lény ahhoz képest, mint ami már jól bevált, mivel akkor éppenhogy a másságok fognak kiszelektálódni, és mindig a jól beválthoz hasonló megoldások maradnak fenn. Ezt úgy hívják, hogy stabilizáló szelekció."
Nem.
Az előző válaszom óta vettem a fáradtságot, és elolvastam a Science cikket a kísérletről. Hát, hamarabb meg kellett volna tennem. Mert se a kérdezőnek, se a 16-osnak, ezáltal se a válaszomnak köze nem volt a kísérlethez, teljesen random hülyeségekről vitatkozunk. Mintha senki el sem olvasta volna azt, amiről szó van, de hogy nem értették meg, az biztos.
A kísérlet azt tesztelte le (abszolút sikeresen), hogy a gyümölcslegyek bizonyos fenotípusai hogyan és milyen gyorsasággal alkalmazkodnak a különböző évszakokhoz. Fluktuációs szelekcióról van szó.
"Our experiment shows the feasibility of observing adaptive tracking in response to environmental change in real time using replicated field experiments. Our data from this approach support a model of adaptive tracking in which populations adapt in response to continuous environmental change, with selection acting on multiple phenotypes and tens to hundreds of genetic variants. The pronounced action of fluctuating selection suggests that evolutionary rates may be systematically underestimated and that fluctuating selection could be an underappreciated mechanism that maintains diversity. Determining whether adaptive tracking is a general feature of natural populations, and elucidating the mechanisms by which it occurs, could be transformative for understanding the generation and maintenance of biodiversity."
Mindennek fényében mind a kérdés, mind a 16-os hozzá nem értő válasza teljesen értelmetlen, mert egy nem létező problémát feszegetnek.
"Mindennek fényében mind a kérdés, mind a 16-os hozzá nem értő válasza teljesen értelmetlen,"
Megmondtam ugyanezt #18-ban.
"Nem."
De. Amiről Pombe ír, úgy hívják, stabilizáló szelekció. Az más kéréds, hogy ennek mennyi köze van az eredeti cikkhez.
"Hát, hamarabb meg kellett volna tennem. Mert se a kérdezőnek, se a 16-osnak, ezáltal se a válaszomnak köze nem volt a kísérlethez, teljesen random hülyeségekről vitatkozunk. "
Igaz.
"Mintha senki el sem olvasta volna azt, amiről szó van, de hogy nem értették meg, az biztos."
Én mondjuk már a 2. válaszomban leírtam, hogy a kérdésben megfogalmazott állításoknak közük nincs az eredeti cikkhez... (Azt, hogy a 16. válaszoló honnan vette a random gondolatait, nem tudom, de nem onnan.)
Kedves LeonScottKennedy
#22: "Mert se a kérdezőnek, se a 16-osnak, ezáltal se a válaszomnak köze nem volt a kísérlethez, teljesen random hülyeségekről vitatkozunk."
Hááát, én úgy látom, hogy sadam célratörően pont arra válaszolt, amire kellett.
Idézel angol szöveget...
De sadam is írja, hogy van változás a muslicák esetében, csak éppen a szelekció nem véletlenszerű.
Szerintem a #16 már rég nem csak a linkelt cikkekről írt, hanem abból a saját agyrémeit szőtte tovább. Nem látok a tárgyalt cikkekben semmiféle #16-os által megálmodott elefántokat és rászálló szúnyogokat se, és a citált tudományos értekezésekben a muslicák változnak a változó környezet függvényében, és ezt sadam is írta (érthetően, többször is, ugyanakkor a #16 szerint a muslicák a nem változó környezetben változnak - mint később írja).
A #16 később: "A muslincások problémája a következő. Megpróbálnak azonos körülményeket teremteni egy adott időszakra. Azok vizsgálata alapján azt mondják, a környezet stabil... Meg kéne magyarázni, akkor miért van mégis megfigyelhető változás a muslincáknál."
Csakhogy ilyet nem írnak egyik hivatkozott értekezésben se, éppen ellenkezőleg:
Pl. [link]
Idézve: "Pennsylvania used a controlled field experiment to show that flies rapidly adapted to shifting environmental conditions with alterations throughout their genome and in a suite of physical characteristics."
Pontosan azt írja a cikk, hogy a muslicák alkalmazkodnak gyorsan a változó környezethez. Leírtam a #16-nak, hogy ha nem változik a környezet, és ahhoz már adaptálódott a muslica, akkor nem igaz, hogy fog változni a muslica, méghozzá a stabilizáló szelekció miatt. A #16 azt hiszi, hogy a muslicák a kis termetükből adódóan eszeveszetten evolválnak, az elefántok meg (mint hatalmas lények), szinte semmit - pedig pont fordítva van nagyobb időléptékben.
Ergo, meg van oldva az a problémája, mivel nem igaz, hogy a nem változó környezetben magától változott volna a muslica. A muslica a változó környezet miatt változott.
"Ergo, meg van oldva az a problémája, mivel nem igaz, hogy a nem változó környezetben magától változott volna a muslica. A muslica a változó környezet miatt változott."
Ez így van. Ahogy írtam, a cikk elolvasása előtt reagáltam a 16-osra, így azt hittem, hogy a cikkben felhozott dolgokra reagál, írtam is abban a válaszomban, hogy nem tudom mit vártak, mert túl lusta voltam elolvasni, így arra hagyatkozok, amit ő ír ;)
És le is írtam, hogy én abszolút vártam volna változást, így nem értem eleve a problémát, mert egy teljesen változatlan környezet egyáltalán nem gátolja a génállomány diverzivitását, nem szükségszerűen, és egészen biztos nem egy stabil környezetbeli mikrováltozások miatt fognak változni.
"Idézel angol szöveget...
De sadam is írja, hogy van változás a muslicák esetében, csak éppen a szelekció nem véletlenszerű."
Itt nem értem mi a probléma. Igen, elolvastam a cikket, és kiderült, hogy a semmiről vitatkoztunk. Persze, hogy van változás a muslicák esetében, és persze, hogy a szelekció nem véletlenszerű. Nem állítottam soha ennek ellenkezőjét, sőt, ezt támogattam én is.
#27: "Itt nem értem mi a probléma."
Nem veled van probléma, ill. azt jeleztm, hogy sadam vélhetőleg rögvest vette a fáradtságot a cikkek elolvasására, hiszen írta a későbbi #16-osnak, hogy bizony változott az a muslica, méghozzá a környezet változásához igazodva, és mégpedig azért, mert a szelekció nem véletlenszerű, mint ahogy azt a későbbi #16-os hiszi.
Egyszóval a #16 nagy ívben tojt ezekre, és csak nyomta a saját sóderét, mintha sadam semmit se írt volna... :(
Bár meggyőződésem, hogy sadamból ez nem váltott ki túl nagy megrökönyödést... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!