Létezik olyan kutatás, ami a transzneműség és a depresszió ok-okozati kapcsolatát vizsgálja?
Létezik ilyen kutatás.
Maga a nemváltó kezelés is (amely nyilván a társadalmi elfogadás egyik formája) igazoltan enyhíti a depresszió mértékét.
Ha a transzneműség egy mentális betegség lenne, aminek járuléka a depresszió, akkor azt várnánk, hogy a depresszió mértéke:
-nem függ külső tényezőktől, mint társadalmi elfogadás
-vagy az elfogadás, és a tranzíció rontana rajta, hiszen "belelovallják" a "beteget" a "mentális betegségébe"
Ha ennek az ellenkezőjét találják, az eléggé szembemegy az elméleteddel.
Ha nem lenne társadalmi konfrontációja, akkor is okozhatna depressziót.
Alapvetően egy "rossz testbe születtem" érzés.
Ez nem múlik el, csak ha az a test kicserélődik a kívánt neműre.
Ami ritka, drága, súlyos műtétek sorozata.
Hát ez szerintem elég rendes depressziós ok.
A társadalmi fogadtatás már csak a hab a tortán.
"a tudomány nem a "szerintem" elvén működik."
Az nem. De a logika igen. Ha minimális empatikus képességed van, akkor ehhez nem kell statisztika, egyértelmű.
"Ha ez mentális betegség, akkor lehet, hogy nem a testet kellene csonkítani kezelésként."
Amire nincs kezelés, gyógymód, ott a tudomány ma is mindenhol tüneti kezelést alkalmaz.
Amúgy meg a nemi identitás érzésének megváltoztatására valószínűleg az érintettek sem vágynak. Az az énjük része. A te "mentális kezelés" ötleted a mai énjük egy részét venné el tőlük.
Akaratukkal szemben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!