Szerintetek a műszaki egyetem villamosmérnöki szakon, vagy fizika szakon sokkal nehezebb a matek, mint gimnáziumban?
nézd meg pl. ezt az alaptantárgyat (első féléves tárgy), itt megvan a részletes tematika:
1 héten 2 előadás van, meg kéthetente egy gyakorlat (vagy 2?). És mindent a példákkal együtt kell érteni.
De még erre ráérsz egy év múlva! Addig "rá kell pihenni", csak meglegyen a folyamatos matek meg fizika, vagy elektronika, ha szakközépbe jársz; fakultáció a gyakorlás miatt ajánlott, és ennyi. Csak ne feledd el: NE ADD FEL! Majd meglátod, mennyire jó érzés, ha bent maradsz az első év után! Ha csak kevés tárgyból kell ismételni, ha megvan a kettes az EMT-ből, és amikor szakágra kerülsz! A legnagyobb boldogság pedig az, amikor a diplomavédés után megtudod, hogy SIKERÜLT! KIBÍRTAD! MÉRNÖK VAGY! TE! IGEN, ez IGAZ!(még ha soha nem is hitted volna magadról) ;-)))))
Hm, én is becsatlakozom...
Én is nagyon jó tanuló voltam gimiben + jó még a nyelvérzékem is, nem csak a reálra állt könnyen be az agyam, de amit először megtanultam az egyetemen/főiskolán az az, hogy "a kettes jegy a legjobb jegy, annál már csak szebb jegy van".
És attól, hogy valaki elégségest kap, attól még teljesíthet sokat, de olyan ember csak ritkán van (szerintem) aki minden egyes tantárgyat ugyanolyan magas szinten - mondjuk jelesre - tud visszaadni.
Az átlagom egyébként az alapozó években volt alacsonyabb és a szakosodás után már jobb volt; de az elején az alapmatek, mechanika, sziltan, valszám, matstat elég húzós. Ha csak az egyikből vagy "gyengécske" akkor még szerencsés (és okos + szorgalmas) is vagy!
Soha ne ítéld el azt, aki egy vizsgát kettesre tett le; legalább addig nem, amíg te nem voltál ugyanott, ugyanazelőtt a tanár előtt ugyanazzal a mennyiségű és szintű tananyaggal.
Amit megad a diploma: a szakmai alázat... ez tényleg csak a felsőoktatásban jön (no, itt sem mindenkinek!)
Lehet, hogy még nem érted az egyetem rendszerét, de amint odakerülsz, hidd el, megérted, hogyan lehet megbukni matekszigorlaton...
Általános szabály: az egyetemisták örülnének, ha minden félévben csak egy érettséginyi anyagot kellene megtanulni, de ennek többszörösét kell, és a tanár nem lesz szájbarágós. Ott a jegyzet, tanár leadja az órát, megjegyzed, amit tudsz, csókolom.
Arról nem is szólva, hogy a magasabb matematika nem úgy néz ki, hogy "beülök órára, és megragad". Ezt általánosban és gimiben remekül el lehet játszani, egyetemen nagyon kevés még akkor is, ha egyébként jó a felfogóképességed.
Lehet, hogy te majd "kitűnő" szeretnél lenni, de nem leszel az. Ilyen hozzáállással nem. Az pedig irtó kevés lesz, ha egy középszintű érettségin (ahol olyan kérdések vannak, hogy "Haegy kg narancs 75 forintbakerül, akkor 300 forintból hány kiló narancsot lehet venni?" - pár éve egy halálkomoly feladat volt!) 90%-ra muzsikálsz. Ha így állsz hozzá, akkor a 90%-ot oszd el kettővel, kb. annyi lesz az egyetemi tesztjeid értéke. Gyenge kettes, vagy még az sem.
Amit itt leírtál, csak azt bizonyítja, hogy irtó nagyképű vagy, és f*ngod nincs sem az egyetemről, sem az életről.
Hajj kisgyerek be kell vallanom röhejes vagy. :D
Ne, ne hallgass a nagyokra, végülis ők már végigcsinálták / most végzik ezt a szakot, biztos nincs igazuk...
Őszintén én nem verném magam egy 90%os középszintű érettségire, az nálunk csak csuklógyakorlat volt. Ráadásul pont most akarják bevezetni, hogy a komolyabb szakokra kell az emeltszintű érettségit, majd ha az megvan logikából, akkor pattoghatsz.
Ne beszéljetek már ilyen stílusban a kérdezővel. Középsulis korotokban ti is kentétek-vágtátok az egyetemi dolgokat? Én még azt se tudtam akkor, hogy mi a fene az a szigorlat.
Ja, egyébként most már NINCS szigorlat, mármint BSc-n. Az tuti.
A BME-s lánynak üzenem, azóta picit változott a rendszer (én is BME-s vagyok, lány, infós), hogy most már 40% szokott lenni általában a 2-es. :)
Nem mondom, hogy egy sétagalopp a szak (ezt az infóra mondom, mert oda járok, de végül is "testvérszakja" a villamosmérnöknek), kell tanulni meg minden, de azt se mondom, hogy vért izzadok. Én pl. gimiben (még a régi rendszer szerint) 4-esre érettségiztem matekból (igaz, nem szeretett a tanár, meg akkoriban én sem a tárgyát), és különösebben soha nem voltam nagy szám matekból. Soha semmi bajom nem volt a matekkal az egyetemen. Egy matekos tárgy kivételével minden meglett elsőre. Mondjuk az is tény, hogy tanultam becsülettel.
Na, kicsit szétoffoltuk a témát, pláne, hogy én a kérdésre nem nagyon tudok válaszolni, de sztem hasonló nehézségű lehet a villamosmérnöki is, csak a súlyponti tárgyak mások. A fizikus szakot végképp nem tudom, de ott mintha több lenne a matek. Nem? Külön tantárgy foglalkozik pl. a differenciálegyenletekkel, ha jól láttam.
Kérdező, neked sok sikert, és ne aggódj, bele fogsz rázódni!
Előző: köszi az információt, ezt nem tudtam (mármint hogy van, ahol még van szigorlat).
Viszont azzal vitatkoznék, hogy a kérdező (szerinted) lenézi a nála tapasztaltabbakat. Szerintem nem nézi le. Csupán azért, mert ő elképzelhetőnek tartja, hogy nem vért izzadva, sokadszori bukással fogja megcsinálni az egyetemi matekot? Miért ne? Meg lehet.
Másrészt meg éppen hogy arról ír, hogy ez az egyetemista ismerőse lekezelő ővele. Az, hogy 12.-esen azt gondolja, hogy egy fizika szakosnak kennie-vágnia kéne, hogy működik az erősítő, az nem lenézés, csupán tájékozatlanság. Nekem is voltak ennyi idősen mindenféle (tév)hiedelmeim.
17.15!
Oké, én sem ismertem az egyetemi rendszert, mielőtt oda kerültem volna, de nem is hülyéztem le zsigerből azokat, akik akkoriban már egyetemisták voltak, nem is puffogtattam olyanokat, hogy "én úgyis kitűnő leszek". Sreintem itt azzal van a baj, ahogy a kérdező hozzááll a dolgokhoz. Nem a tudatlanság a probléma, hanem a nagyképűség. A tudatlanságon lehet segíteni, de azon, hogy lenézel nálad okosabbakat, tanultabbakat - na, azon csak egy hatalmas pofáraesés tud moderálni. Mondjuk ha a kedves Kérdező az első egyetemi vizsgáján akkora karót kap nulla ponttal, hogy kilóg az indexből (ja, bocs, manapság már nincs index...). Gyanítom, egyébként tényleg ez fog történni.
Kérdezőnek: kérlek, ígérd meg, hogy másfél év múlva megírod, hányas az átlagod, és hogy milyen jegyeket értél el "egy kis gondolkodással", és "órai odafigyeléssel"! Hadd röhögjünk már! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!