Melyik a legnagyobb prímszám?
"Attól, hogy más számra végződik, még lehet egyenlő a két szám. A 2,9... se háromra végződik, mégis 3."
Nem pont i a különbség? (A nullához leközelebbi szám.)
Itt még ezen a véleményen volt a kérdező, hogy i a különbség ami pont 1 / ...99 számok hányadosa : https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
Bár az önellentmondásokra amikre rákérdeztem nem reagált a kérdező. (aug. 30. 22:55 azaz 15.-ik válasz.)
Tegyük fel hogy ...999 a legnagyobb szám.
Nulladik kérdés ami felmerül már egyből hogy ...999,9 az miért nem nagyobb nála 0,9-el?
Ha "egész számot" értett alatta akkor ez a kérdés tárgytalan, bár megjegyzés ez esetben, hogy nem ártana precízebben fogalmazni.
Kérdések:
ha osztom 10-el akkor kapok ...999,9-et akkor ez kisebb vagy nagyobb nála? Ha van ez a szám leírva ...999,9 szám honnan tudom hogy ez ...99 + 0,9-el egyenlő e vagy ...999/10-el egyenlő?
Ha egész osztással osztok az egész osztást kettősponttal jelölöm, a maradékot eldobom pl. 11 : 3 = 3. Ha van ez a ...999 szám ha elosztom egész osztással 10-el akkor kapok ...999-et. Jelölésbe hogy különböztetem meg melyik a kisebb? Ha 10-el egész osztással elosztva kisebb számot kaptam, akkor 10-el vagy akár 1000-el megszorozva miért nem kapok nagyobb számot? Ha 10-el elosztva is ugyanannyi marad a szám akkor hogy működik itt az osztás? Klasszikus matematikába 0-án kívül minden számra igaz hogy szorozzuk vagy osszuk 10-el akkor más számot kapok mint amit osztottunk vagy szoroztunk.
Ha ...999 a legnagyobb szám ez hogy néz ki 3-as számrendszerbe?
...2222 3-as számrendszer nem lehet mert ez páros szám. Ha kettőnél kisebbre végződik, akkor minden számegy ugyanaz kivéve az utolsót kettesre cserélve az miért nem nagyobb nála?
Még egy megközelítés:
Hogy a nulla természetes szám-e, az definíciós kérdés. Most tekintsük annak. Ebben az esetben vegyük a természetes számoknak a 0-át is tartalmazó részhalmazát egy *folytonos* intervallumon. Mondjuk:
H = {0,1,2,3}
Ebben a halmazban a legnagyobb szám a 3-as. Viszont a halmaz elemeinek a száma ennél eggyel nagyobb – pont a nulla miatt – ez egy négyelemű halmaz.
Tehát bármilyen ilyen részhalmazra igaz, hogy a halmaz elemeinek számát jellemző szám nem része a halmaznak, a halmaz bármelyik eleménél nagyobb szám.
Ha most feltételezzük, hogy van legnagyobb természetes szám, akkor a természetes számok halmaz elemeinek száma ennél nagyobb. Milyen szám az, ami ezen halmaz elemeinek számát jellemzi? Természetes szám? Mert akkor ugye ellentmondásra jutottunk, nem lehet egy szám része is egy halmaznak, és egyben nagyobb is a halmaz mindegyik eleménél, mert ebből az következne, hogy a szám önmagánál nagyobb. Ha nem természetes szám, akkor miért nem természetes szám? És ha nem természetes szám, akkor milyen szám?
(Nota bene természetes számok halmaza végtelen. Az, hogy a természetes számok halmaz elemeinek száma végtelen, az pongyola megfogalmazás. A természetes számok halmazának a számossága az, ami végtelen, nem az elemeinek a száma. Nem véletlenül vezettünk be a végtelen halmazok estén egy külön kifejezést, a számosságot, mert az nem feltétlenül szám, hanem sokkal inkább egy jelleg, egy a számra hasonlító, de attól mégiscsak eltérő fogalom.)
> 132: Hát amíg nem érti a végtelen fogalmát, felesleges neki magyarázni az álef0-ról, álef1-ről, de kitudja, talán jó ötlet :D
Nem is akartam jobban belemenni, pusztán a véges és végtelen számosságot különböztettem meg, a végtelen számosságok közötti különbségtételig nem mentem el.
:D
Felesleges is volna :D :D
Nem olvastam el Sü hozzászólásait, mert túl hosszúak. Fogalmazzon röviden, és tömören, akkor elolvasom.
Egyébként egész biztos, hogy nekem van igazam. Onnan tudom, mert a számok megmondták nekem. Egyik éjjel egy repülő csészealjjal elraboltak engem a számok. Ők mondták (ezt éppen egy kettes mondta), hogy az emberek teljesen máshogy ismerik őket, mint amilyenek valójában.
"Nem olvastam el Sü hozzászólásait, mert túl hosszúak. Fogalmazzon röviden, és tömören, akkor elolvasom."
LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO......OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL
Megtaláltam a legnagyobb valós számot, 25-ös számrendszerbeli.
138:
Hát igen, ezzel szemben Sü nagyon tömören összefoglalta ezeket a dolgokat. Emlékszem, hogy még az egyetemen több 10 oldalt írtunk halmazelméletből, ehhez képes ez a néhány sor rövid kivonat. Ha ez neki hosszú, nem tudom, hogy miért kérdez... :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!