Ha a jégsapkák elolvadnak, akkor lehet arra számítani, hogy még "jópár" covid szerű/hatású vírusok is kiolvadhatnak, és megint ilyen állapotok (karantén stb) lesznek? Esetleg több vírus "kombinációjából" egy nagyobb világjárvány előfordulhat?
Konkrétan pl. a jégbe fagyott mammutokban lehetnek olyan túlélt vírusok, amik az elefántokra veszélyesek, a nagyon közeli rokonság révén.
Elvben persze lehetnek emberre veszélyes vírusok is pár ezer éve befagyasztva és lehet, hogy nulla immunemlékezetünk van ellenük.
Kizárni éppenséggel nem lehet.
De, ahogy írtam is, a baciktól jobban kell félni.
Azok alapvetően tojnak a genomra, élhető környezet és táplálék szempontjából állati sok élőlény lehet számukra ehető falat.
És ugyanúgy ellenük is hiányozhat az az immunemlék, ami anno esetleg féket is vetett a fertőzésüknek, de ma tarolhatnak.
"Pl. a pestis"
A pestis köszöni szépen, most is megvan, valósznűleg nem is fog eltűnni, mert áltaokban is megél.
Egyébként antibiotikummal jól kezelhető. (A fekete himlő viszont ciki lehet, ha újra felbukkan.)
"Például ma nálunk a malária gyakorlatilag ismeretlen, de a melegedést követő déli szúnyogfajokkal bizony ide is eljön."
A malária momentán pont előfordult régen Magyarországon is.
Maláriaszúnyogok előfordulnak ma is Magyarországon tudomásom szerint, igaz, úgy látom, nem túl gyakoriak:
"Ugyanakkor Magyarországon [...] évtizedek óta az Anophelesek előfordulási aránya (az egyre csökkenő tenyészőhelyek miatt is) rendkívül alacsony (kb. 0,1-0,2%)"
Természetesen lehetséges, hogy újra megjelenjen itthon is a felmelegedés miatt, de azért ez egy komplexebb kérdés.
"A vírusok fajspecifikusak"
Vannak fajspecifikus vírusok, de azért messze nem mind az (pl. influenza vírusok). De az tény, hogy a legtöbb vírus viszonylag kevés gazdát tud megfertőzni.
A linkelt cikk érdekes. (De nem csak növényi vírusokat találtak.)
Alapvetően egyet értek, de azért a pár tízezer év alatt nem hiszem, hogy olyan jelentősen megváltozott volna az emberi genom, hogy biztosan megszűntetné a fertőzőképességét a vírusnak (hacsak nem volt szelekció). Vírusok gyakran tudnak közeli (vagy akár nem olyan közeli - pl. SARS-CoV-2 a nyérceket is simán megfertőzi többek között) rokon fajokat fertőzni, pdeig azok között sokkal nagyobb a különbség.
Lehet, hogy a baktériumok veszélyesebbek ilyen szempontból, de én erről nem vagyok annyira meggyőződve. (Ha a protein, amihez kapcsolódva bejut a vírus a sejtbe, nem változott jelentősen, akkor a többi nem hiszem hogy nagyon zavarja általában a vírust.) A baktériumok ellen viszont jó eséllyel használhatóak antibiotikumok.
"Természetesen lehetséges, hogy újra megjelenjen itthon is a felmelegedés miatt, de azért ez egy komplexebb kérdés."
Tiszta sor, lehet, hogy nem a malária a legjobb példa, de most pont ez ugrott be, mint aktuálisan délről felénk húzódó nyavalya.
Látom az alacsony maláriaszúnyog-mennyiséges linket, de éppen mostanában én populáció-növekedésről olvastam, az általad linkelt cikk 2001-es.
Éppenséggel a malária nem a legnagyobb gond, ma már nagyon jól kezelhető.
Csak egy (enyhén sántító) példa.
"A baktériumok ellen viszont jó eséllyel használhatóak antibiotikumok."
Ez jogos, szóval a védekezés könnyebb lehet, még ha maga a fertőző "fertőzőbb" is. :)
"Látom az alacsony maláriaszúnyog-mennyiséges linket, de éppen mostanában én populáció-növekedésről olvastam, az általad linkelt cikk 2001-es."
Könnyen lehet, hogy növekszik a populáció, de ez nem befolyásolja amit írtam: maláriaszúnyogok eddig is éltek Magyarországon, nem a felmelegedés miatt fognak megjelenni. Persze az lehet, hogy a felmelegedés segíti az elterjedésüket (bár ha több lesz a szárazság miatta, akkor éppenséggel az is lehet, hogy visszaszorulnak miatta).
"Éppenséggel a malária nem a legnagyobb gond, ma már nagyon jól kezelhető."
Hát 2019-ben durván 400 ezren haltak meg maláriában (persze ebben a malária súlytotta helyek gyenge egészségügyi ellátása is vastagon benne van). Amit itt írnak, az alapján ha súlyos megbetegedést sikerül kifogni, akkor azért kezeléssel sem olyan jók a kilátások.
#16 az ilyen régen befagyott baktériumokkal szemben valószínűleg jól alkalmazhatóak az antibiotikumok, hiszen nem alakulhatott ki rezisztencia. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy vannak (voltak?) baktériumok, amik alapjáraton ellenállnak az antibiotikumoknak.
#17 a maláriaszúlyog jelenléte, illetve száma nem annyira érdekes ebben az esetben, inkább az a kérdés, hogy a maláriát okozó egysejtű, a Plasmodium visszakerül-e Magyarországra (esetleg maradt-e valahol elrejtőzve), ha igen, mennyire tud elterjedni, ugyanis hiába van akármennyi maláriaszúnyog, a Plasmodium jelenléte nélkül nem tejedhet a malária.
Nyilván. De mivel régebben, a felmelegedés előtt is volt, ezt valószínűleg kevésbé befolyásolja a felmelegedés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!