Epidemiológia és virológia között mi a különbség? Én világjárványokat szeretnék kutatni, mint például az ebola, akkor nekem, hogyan kell továbbtanulnom (egyetem, főiskola)?
Az epidemiológia tulajdonképpen terjedő jelenségek terjedésének okaival, illetve a terjedés megállításának/fokozásának lehetőségeivel foglalkozik.
A virológia pedig a vírusok felépítését, működését, és hozzájuk kapcsolódó jelenségeket vizsgál.
A továbbtanulással kapcsolatban pedig fogj egy felvételi tájékoztatót, és böngészd végig, vagy a www.felvi.hu-n is elég jó szakleírások találhatók.
Többféle lehetőség van a továbbtanulásra.
1. Az egyik irány, ha ELTE TTK vagy SZIE AOTK Biológia BSc szak után Biológus MSc ökológia vagy mikrobiológia szakirányát választod. A járványtan alapvetően ökológiai tudomány, de mivel mikrobákról van szó a mikrobiális ökológia az igazán fontos. Ez a tudományosabb megközelítés, hiszen a biológus szak kifejezetten kutatónak képez ki. Persze utána PhD is kell, ha élvonalbeli kutató akarsz lenni.
2. A másik lehetőség a SE Általános Orvos szaka, vagy a SZIE ÁOTK állatorvos-doktor szaka, ami után szakorvosit vagy PhD-t csinálhatsz járványtanból. Ez is hasznos és jó, de sok olyan ismeret is lesz benne ami a kutatáshoz nem igazán fontos. Ha kutató akarsz lenni, akkor a szakorvosi mellékvágány, ilyenkor jobb rögtön a PhD-t megcélozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!