Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a földöl elindulok egy...

Ha a földöl elindulok egy űrhajóval ami fénysebességel megy és 10 fényév távolságra utazok, akkor én 10 évet öregszem, de a földön maradt emberek mennyit öregedtek?

Figyelt kérdés

2021. ápr. 5. 20:53
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%
Azért, mert fénysebességnél megáll az idő, pontosabban végtelen röviddé válik a fénysebességgel utazó számára bármilyen távolság és időtartam. A külső (földi) megfigyelők számára tartott 10 évig, amíg odaértél.
2021. ápr. 6. 23:53
 12/13 A kérdező kommentje:
Ez azért van mert ha ilyen gyorsan megyünk, akkor a tömege az űrhajónak végtelen nagy lesz és az a gravitációjával meghajlítja a téridőt? És ha örökké fénysebességel utaznánk és sosem állnánk meg akkor örökké élnénk?
2021. ápr. 7. 00:01
 13/13 Wadmalac ***** válasza:

Én csak arra céloztam, hogy nem fogsz fénysebességgel (ahhoz nagyon közeli sebességgel) menni egész úton.

Amikor már fénysebességhez nagyon közeli tempón vagy, számodra gyakorlatilag nem telik az idő, nem öregszel semmit.

Az ilyen sebességgel megtett útszakasz az utazónak szinte nulla időnek tűnik.

Csak azt a sebességet elérni és onnan lassítani nem egy pillanat, azalatt meg ugyebár lassabb vagy, tehát az időd is a "normálishoz" közelebbi tempóban telik.

2021. ápr. 7. 07:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!