Ha a világegyetem 13, x milliárd éves, és 13, y milliárd fényév méretű, akkor kvázi fénysebességgel tágul. Akkor hogy-hogy GYORSULVA tágul?
Másként fogalmaznék - hagyjuk a világegyetem méretét.
Úgy tudom, 13,y milliárd fényévre az ősrobbanáskori állapotokat, születő galaxisokat stb. látnak.
Ha a világegyetem 13,x milliárd éves, és 13, y milliárd fényévre vagyunk az ősrobbanás helyétől, akkor kvázi fénysebességgel távolodunk. Akkor hogy-hogy GYORSULVA távolodunk?
Ha 13 milliárd éve 0,95 c ÁTLAGsebességgel távolodunk -
nem nagyon látom a gyorsulás lehetőségét.
0,94 c-vel indultunk és most már 0,96 c ?
a világegyetem nem tágul, mert végtelen. Az abban lévő dolgok távolodnak egymástól. A legszélső atom után még van hely, ahová tud menni.
Képzeld el, hogy egy szoba közepén felrobbantasz valamit. A "bomba" darabjai egyre messzebb repülnek egymástól, de a szoba mérete nem változik... Eképpen a világegyetem sem tágul
Ha ősrobbanás szerű dolgokat látnának valahol, akkor az ősrobbanás egy tény lenne, és nem egy feltételezés.
Hol olvastad ezt kérdező?
Mellesleg lehetséges, hogy gyorsabban táguljon, mint a fény sebessége, erre nincs semmilyen megszorítás. Ugyanis nem az atomok haladnak ellentétes irányba ennyivel, hanem a köztük lévő tér növekszik, és emiatt tűnik úgy, hogy gyorsabban távolodik.
"a világegyetem nem tágul, mert végtelen."
Köszönjük Emese..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!