Oktatással nem lehet növelni az IQ -t (az észt), csak a szimpla tudást?
Ahogyan a híres pszichológus professzor J. Peterson mondja: Oktatással nem lehet növelni az IQ-t (azaz észt)
rövid videó:
VIDEÓ:
https://www.youtube.com/watch?v=lev8dGnxvdw
Plomin professzor cáfolja ezt a sok marhaságot.
A genetika determináns IQ faktor az életben.
Arra is rávilágít hogy miért nem lesz sok gyerek tehetségből felnőtt korára tehetség.... miért marad le.
Nem néztem meg a videót, de teljesen mindegy, hogy a csávó mit mond. Egy tudós véleménye semmit nem ér egy tudományos kutatáshoz képest.
Arról nem is beszélve, hogy 99%-ban biztos vagyok, hogy a többi linkedhez hasonlóan meg sem értetted, hogy miről van szó :D
Na, most megnéztem a videót.
Hát öcsém, te neked irtózatosan alacsony verbal IQ-d lehet, mert a csávód is velem ért egyet :D Illetve a te állításodat, miszerint a férfi-nő, fehér-fekete, stb. IQ különbségeknek genetikai okai lennének is megcáfolja, a genetikai örökölhetőség csupán egyének szintjén működik, társadalmi szinten az egyenlet SOKKAL bonyolultabb, és a különbségeket, változásokat nagyrészt a környezet határozza meg (lásd az elhízásod példáját), még akkor is, ha maga az örökölhetőség magas.
Összefoglalom az eddigi állításaimat, amiket tudományosan alátámasztottam.
Az IQ örökölhetősége viszonylag magas, fejlett országokban 0.7 és 0.8 között van. Ez azt jelenti, hogy a genetikán kívül más faktorok is közrejátszanak.
Az IQ örökölhetősége nem univerzális, maga az örökölhetőséget is befolyásolja a környezet.
Az oktatásnak pozitív hatása van az átlag IQ-ra, ha minden más környezeti faktorra kontrollálnak.
Tehát: az IQ-t lehet növelni oktatással, az állításod téves. Ha akár csak 1 IQ ponttal is lehet növelni, már akkor is téves.
NEm beszélt fajokról rasszokról a videóban.
"Ez azt jelenti, hogy a genetikán kívül más faktorok is közrejátszanak."
Jelentéktelen mértékben.
"Az oktatásnak pozitív hatása van az átlag IQ-ra, ha minden más környezeti faktorra kontrollálnak."
A felnőttek IQ-jára már sokkal kevésbé. Ezért lesz legtöbb csodagyerekből átlagember.
"Tehát: az IQ-t lehet növelni oktatással, az állításod téves. Ha akár csak 1 IQ ponttal is lehet növelni, már akkor is téves."
Jelentéktelen mértékben, mert felnőtteknél nincs igazán hatása.
Az intelligencia egy képesség, amely segít helyesen látni és kezelni a helyzeteket. Ahhoz, hogy helyesen tudjuk kezelni a helyzeteket, ahhoz többféle készség kell!
Minél magasabb valakinek az intelligenciája, annál részletesebben, annál mélyebben látja a jellemzőket, kapcsolatokat, műveleteket, állapotokat, helyzeteket, folyamatokat.
Bocsánat! Az utolsó válaszomhoz(75.).
Az intelligencia nem egyenlő a tanultsággal és a műveltséggel!
Viszont, bizonyos módszeres tanulás, hat az intelligenciára.
Lásd, logika tudománya.
A hivatalos álláspont az, hogy az IQ genetikailag adott, de a környezeti hatások 40% növelhetik, illetve csökkenthetik.
Elvileg 25 éves korig még fejlődésben van az agy, tehát tanulással, logikus feladatok megoldásával meg lehet picit növelni az értékét. Személyes példa: mielőtt elkezdtem volna az orvosi egyetemet 109 jött ki a hivatalos Mensa próbateszten, majd pár évvel később már 115. Azóta is ennyi, pedig az az elfogadott álláspont, hogy nem változik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!