Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Honnan tudjuk, hogy két...

Honnan tudjuk, hogy két pronton gravitációsan vonzza egymást, és nem taszítja?

Figyelt kérdés
2021. febr. 18. 16:14
1 2 3
 11/30 Mojjo ***** válasza:
100%

@10: Mondjuk ez igaz. Viszont azt gondolni, hogy itt a GYK-n valaki levezeti az egészet komplett számolásokkal, illetve az #5-ben leírt gondolataid mentén kidolgozott modelleket előkeresi és szintén számolásokkal rámutat, hol a hiba, elég túl optimista elképzelés :)

Mindenesetre egy videót mutatok neked, ebben pontosan szó van az #5-ben felvázolt gondolatokkal operáló, elvetélt modellekről is (talán vhol 30-40 perc felé, de szerintem amúgy is érdemes az egészet megnézni):

[link]

2021. febr. 18. 18:15
 12/30 A kérdező kommentje:
Ezeket, amiket mond, én már rég végiggondoltam magamban. Most azonban teljesen másról beszélek.
2021. febr. 18. 18:39
 13/30 Mojjo ***** válasza:
100%
@12: Ez esetben sajnos valóban nem tudok többet segíteni.
2021. febr. 18. 18:52
 14/30 anonim ***** válasza:
0%

Én egyszer próbáltam felvilágosítani az itteni olvasókat, hogy a hagyományos fizika teljesen hibás felfogáson alapul. Hát nem sok sikerrel.

A hagyományos fizika kitalálta, hogy az elektromosság és a gravitáció két különböző dolog. Hogy miért? Mert a tudománytörténeti kronológia úgy hozta, hogy két különböző egyenletben írták le a gravitációs, ill. elektromos kölcsönhatást. Ha egyszerre fedezték volna fel őket és összeadásjellel írták volna le őket, akkor már egy kölcsönhatásként ismerné őket a világ.

2021. febr. 18. 21:05
 15/30 anonim ***** válasza:
100%

"A hagyományos fizika kitalálta, hogy az elektromosság és a gravitáció két különböző dolog. Hogy miért? "

Mert semmi nem utal rá, hogy egyáltalán közük lenne egymáshoz.

2021. febr. 18. 21:23
 16/30 anonim ***** válasza:
0%
Mi utal rá, hogy nincs közük egymáshoz? Leraksz egymás mellé egy protont és egy elektront. Azt tapasztalod, hogy közelednek egymáshoz. Milyen alapon osztod két részre ezt a közeledést egy gravitációs, illetve egy elektromos erőre?
2021. febr. 18. 21:26
 17/30 anonim ***** válasza:
100%

"Mi utal rá, hogy nincs közük egymáshoz?"

Fordítva, semmi nem utal rá, hogy van.

"Milyen alapon osztod két részre ezt a közeledést egy gravitációs, illetve egy elektromos erőre?"

Szimpla logika, mivel a létező összes tapasztalat ellentmond neki. Pl elektromágneses térben a gravitációval ellenben, felfelé is tudsz mozgatni egy mágnest, nem mágnesezhető anyagokat viszont nem. Az elektromos részecskék töltés alapján bármilyen irányba mozgathatóak. A gravitáció viszont mágnesezhetőségtől és bármilyen elektromos potenciáltól függetlenül egyformán a föld felé vonz mindent és sohasem taszít.

2021. febr. 18. 21:57
 18/30 anonim ***** válasza:
0%
Attól, hogy másmekkora a kölcsönhatás különböző tárgyak között, még nem biztos, hogy mikroszkopikusan is más mechanizmus szerint zajlik a vonzás/taszítás.
2021. febr. 18. 22:06
 19/30 anonim ***** válasza:
0%
Tulajdonképpen szerintem át is írhatnánk a töltés mértékegységét coulombról kilogrammra, és használhatnánk a gravitációs törvényt a Coulomb törvény helyett. A tömeg mértékegységéből származó kilogrammot meg simán hozzáadjuk. Szerintem a számítások teljesen hibátlanok maradnának ettől.
2021. febr. 18. 22:11
 20/30 anonim ***** válasza:
100%

"Attól, hogy másmekkora a kölcsönhatás különböző tárgyak között"

Nem másmekkora, hanem teljesen más. A gravitációz vonzás alapja az objektumok tömege, az elektromágnesességnek, a töltésnek pedig semmi köze hozzá.

Az elektromágneses kölcsönhatások alapja a pozitív-negatív töltések közti vonzás illetve az azonosak közti taszítás. A tömegnek pedig semmi köze magához a kölcsönhatáshoz.

2021. febr. 18. 23:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!