Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz, hogy a Föld nem lehet...

Igaz, hogy a Föld nem lehet gömbölyű?

Figyelt kérdés

Ha gömbölyű lenne és forogna, akkor a Coriolis-erő miatt az esőnek el kéne térülnie, mégis azt tapasztaljuk, hogy a felhő alatt ér földet.

A forgó Föld légkörébe csapódó meteoroknak nem csak a haladási irányukkal ellentétesen kellene csóvával rendelkezniük, hanem a Föld forgásával ellentétes irányban is. Ugyanez még inkább igaz a Föld Nap körüli keringésével ellentétes irányra.

A forgó Föld felszínén konvektív áram jön létre, aminek Maxwell 4. törvénye értelmében mágneses teret kell keltenie. Ilyet azonban nem tapasztalunk.

2021. jan. 24. 00:37
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯
 71/265 Wadmalac ***** válasza:
84%

Ennél pesszimistább vagyok.

:)

2021. jan. 26. 13:55
 72/265 anonim ***** válasza:
89%

@Wadmalac Igazad van. De azért nem könnyű nem válaszolni ekkora míves marhaságra, hogy "a klasszikus tudományt képviseled", miközben kvantummechanikát művelek, ami konkrétan MODERN FIZIKA.

vagy:

"Míg én további megismerési módokat is felhasználok, amiket a tudósok vagy pénzért vagy önként üldöznek."

Üldöznek? A saját területemen sokszor olyan formabontó, még a kvantummechanika - klasszikusnak cseppet sem nevezhető - szemléletmódjához mérten is szinte hajmeresztő felvetések látnak napvilágot, hogy arról a kérdezőnek fogalma sincs.... de azért osztja az észt.

Pedig már a kvantummechanika kezdetekor sem véletlenül mondta Bohr azt, amit, (Nagyjából: "Akit nem sokkol a kvantummechanika, az meg sem értette azt.").

De, hogy a későbbi számtalan példa közül csak egyet említsek, anno komolyan felvetették egy konferencián, hogy egy adott folyamatban az energia nem marad meg (de aztán később a neutrínó vitte el a "balhét").

Senki nem üldöz senkit. A tudományban vannak tisztító, időnként hihetetlenül intenzív viták (lásd pl Bohr és Einstein baráti, de szakmailag igen komoly adok-kapokját, amire végül Bell, s később Aspect és mások tettek pontot (bár, vannak, akik vitatják ezt)), de szó nincs üldözésről. De, ha már üldözés: nem is olyan régen még épp a kérdezőhöz hasonló attitűdöt gyakorló egyedek üldözték a tudomány művelőit egészen a máglyahalálig.

Meg, hogy "pénzért vagy önként üldöznek".

- Önként? Kérdező, szerinted kinek hiányzik a nem kevés munka mellett a napi agyf@sz a hozzád hasonló kretének miatt?

- Pénzért? Basszus, egy egyetemi adjunktus, egy hard science doktorival, egy rakás oktatási és kutatási (meg még több adminisztrációs) teher mellett havi nettó 184 500 Forintot keres (felfelé kerekítve). Ezért aztán qrvára megéri még az ilyen idiótákat is üldözni, ahelyett, hogy a magánszektorban pluszpénzt keresne, hogy meg tudjon élni.

Egyszerűen kihozod belőlem a - hajdani kápmegyeri - "állatot" bakker olyan sötét és meggyőződéses ostoba vagy. Megyek is inkább, csinálok valami értelmeset, ami pénzt is hoz, nem csak erőt és időt rabol.

Honnan tudod, hogy a te cikkedet nem engednék át? Próbáltad már egyszer, csak egyszer is ebben az életben? Mert arra a kérdésemre, hogy "miért nem ezt teszed", nem válasz az a duma, hogy ""Nos azért, mert te a klasszikus tudományt képviseled, azaz átengedik a cikkeidet, hiszen a hagyományos (hibás) megismerési módokon éred el az eredményeket."

2021. jan. 26. 14:07
 73/265 Wadmalac ***** válasza:
87%

Mondom, szerintem hagyjuk.

Falra hányt borsó, mert nem észérveket és cáfolatot vár.

Annyira hisz benne, hogy viszket és világgá kell kiabálnia, ennyi.

2021. jan. 26. 14:11
 74/265 anonim ***** válasza:
88%

#25 Válaszadó! Köszönöm, örülök, hogy néhány vidám percet szerezhettem!

#74 honnantudhatnám! Mi tudjuk, hogy irónia volt, nem is rossz. Lehet, hogy avilátitkai.hu oldalon is megjelenik majd mint egy igazságtalanul elbocsájtott "názás" ( Hüpp-hüpp ) nyilatkozata. (XD)

Óh Kérdező! Miért trollkodsz? Valld be! Különben mi találjuk ki, és az rosszabb lesz.

2021. jan. 26. 14:57
 75/265 anonim ***** válasza:
23%

Nem klasszikus fizikáról beszéltem, hanem klasszikus tudományról. Ha a szövegértés se megy, nem a kvantummechanikával kéne villogni.

2021. jan. 26. 15:02
 76/265 Wadmalac ***** válasza:
87%
Ez tényleg elhiszi. A trollkodása abban merül ki, hogy nem kérdez, csak terjeszteni próbálja a hülyeséget.
2021. jan. 26. 15:03
 77/265 anonim ***** válasza:
10%
Mit hiszek el tényleg?
2021. jan. 26. 15:10
 78/265 anonim ***** válasza:
89%
Hogy mindenki más hülye, csak te vagy egyedül okos és értelmes.
2021. jan. 26. 15:20
 79/265 anonim ***** válasza:
87%
Nincs ilyen nevü felhasználó.
2021. jan. 26. 15:54
 80/265 anonim ***** válasza:
89%

Kérdező (aki mostanában már csak "anonim"-ként látható kérdező helyett) ;-) !

"#74

Nem klasszikus fizikáról beszéltem, hanem klasszikus tudományról. Ha a szövegértés se megy, nem a kvantummechanikával kéne villogni."

- Akkor definiáld már légyszíves, hogy mit értesz klasszikus tudomány alatt! :D

- Nekem nincs problémám a szövegértéssel, te viszont számolni sem tudsz, mert a 73-as hsz-re úgy reagálsz, hogy "#74"!

- Ha villogni akartam volna, akkor belinkelem a Physical Review A-ban és más folyóiratokban megjelent közleményeimet, esetleg a doktori értekezésemet (ugyanis, ahogy maga a védés is, nyilvánosan elérhető a teljes anyaga), de - hozzád hasonlóan - szeretném megőrizni az inkognitómat.

Az eredeti kérdésemre persze még mindig nem sikerült válaszolnod, de egye kukuc, ha nincsenek eredményeid, amiket megoszthatnál, hát nincsenek. Nem kell azt szégyellni, csak akkor azt kell mondani, nem pedig mellébeszélni.

Na pá, mentem hülye gyerek, te pedig bújj vissza a barlangodba, senkinek sem fogsz hiányozni!

2021. jan. 26. 16:05
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!