Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miből származik a fénysebesség?

Miből származik a fénysebesség?

Figyelt kérdés

(Ha rossz kategória, akkor bocsi. Lehet a házifeladatokba kellene rakni.)

Azt a szorgalmi feladatot kaptuk, hogy vezessük le, hogy vákuumban miért fénysebességgel haladnak a fotonok. Elég elméleti úton, nem muszáj matematikailag leírni. Valami olyasmit mondott a tanárunk tippként, hogy a nullterjedési sebesség körül nézelődjünk.

Megpróbáltam neten megkeresni, de nem találtam meg. Nekem úgy tűnik, hogy jelenleg úgy kezelik a fénysebességet, hogy azt a fény határozza meg, és nem csak alkalmazkodik a környezetéhez. Nem találtam olyan írást, ami valami univerzumi dologgal kapcsolatban összehozná a fénysebességet, mindenhol csak simán el van fogadva hogy az annyi és kész.

Tudnátok ebben segíteni nekem?

2020. dec. 9. 04:16
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
92%
Nem tudom, mi az a nullterjedési sebesség, elég ezotéria szaga van magának a kifejezésnek. A fénysebesség nem származtatott érték, hanem kimérték, hogy az annyi. Ráadásul inerciarendszer-független, vagyis nem számit, hogy felé haladsz vagy előle "menekülsz", a sebességét mindig ugyanannyinak fogod mérni.
2020. dec. 9. 05:35
 2/17 Wadmalac ***** válasza:
42%

Én sem teljesen értem, mire akar kilyukadni.

Az fix, hogy a fénysebesség az univerzumunkban egy határsebességi állandó. amit tömeggel rendelkező objektum nem tud elérni és átlépni, aminek meg nincs tömege, az kutya köteles pont fénysebességgel haladni. És a fotonnak éppenséggel nincs tömege.

A tömeg nélküli dolgok fénysebességű haladása érthető, még akkor is, ha sima newtoni fizikában gondolkodunk, egy test gyorsulása a rá ható erőnek és tömegének hányadosa, ha nincs tömeg, a gyorsulás a legkisebb erőre is azonnal végtelen, tehát azonnal a lehető legnagyobb sebességre gyorsul, ami a c.

2020. dec. 9. 07:39
 3/17 A kérdező kommentje:

Hát nem vagytok egyedül a nemértéssel, mi se tudunk hozzászólni.

"tehát azonnal a lehető legnagyobb sebességre gyorsul, ami a c."

Szerintem ezt a c-t akarja hogy levezessük hogy miért annyi.

2020. dec. 9. 07:51
 4/17 Wadmalac ***** válasza:
74%

Hát az nemigen fog menni.

Éppenséggel az egy mért érték, minden más van abból származtatva.

Persze lehet ilyen-olyan képletekből visszajutni hozzá, de az mind "csalás".

Ha mondjuk elosztod a Planck-hosszt a Planck-időbvel, megkapod a c-t.

Hurrá, levezettük.

Ja nem.

Mert a Planck-idő van a hosszból és c-ből származtatva, és éppen ezért "csalás".

2020. dec. 9. 08:20
 5/17 anonim ***** válasza:
73%

Nem csak mért érték, le van vezetve.

Az elektromágnesesség törvényeiből.

2020. dec. 9. 08:33
 6/17 anonim ***** válasza:

"elég elméleti úton, nem muszáj matematikailag" lol :D

Azt, hogy LÉTEZIK egy határsebesség, megkapjuk abból, hogy két inerciarendszer között nem a Galilei hanem a Lorentz transzformációval számoljuk át a sebességeket, tehát elkezdünk relativisztikusan számolni.

Azt, hogy ez az érték miért pont ennyi, nem lehet levezetni, "csak" mérni. Elképzelhető hogy létezik valami nagy, összefoglaló elmélet amiből egyszer majd levezetik, de jelenleg az a tapasztalat hogy léteznek nem levezethető fizikai konstansok amiket mérés útján lehet meghatározni.

2020. dec. 9. 08:54
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

"vákuumban miért fénysebességgel haladnak a fotonok"

Valójában a foton csak az egyik olyan valami, ami fénysebességgel terjed, ezt a legegyszerűbb kimérni. De például a gravitációs hullámok is fénysebességgel terjednek, és akkor máris valami kapcsolatot kellene keresni a kettő között.

Elég valószínű, hogy nem szorosan csak a fotonokhoz kapcsolódó állandóról van szó, hanem a téridő szerkezetében, mibenlétében keresendő, de amennyire tudom, nincs még ilyen teória, ami ezt az értéket megmagyarázná.

2020. dec. 9. 09:37
 8/17 anonim ***** válasza:

"..But neither theory fully explains what determines that speed. What might? According to new research, the secret of c can be found in the nature of empty space.."

[link]

"Why is the speed of light in vacuum 299,792.458 kilometres per second rather than (say) 1,000,000 kilometres per second?

Well, we don't know. The speed of light in vacuum is a fundamental constant of nature which is independent of the other four fundamental constants"

[link]

"Einstein's theories didn't say what that number was, but then he applied special relativity to the old equations of Maxwell and found that this conversion rate is exactly the speed of light.

Of course, this conversion rate, this fundamental constant that unifies space and time, doesn't know what an electromagnetic wave is, and it doesn't even really care. It's just some number, but it turns out that Maxwell had already calculated this number and discovered it without even knowing it. That's because all massless particles are able to travel at this speed, and since light is massless, it can travel at that speed. And so, the speed of light became an important cornerstone of modern physics.

But still, why that number, with that value, and not some other random number?" ...

"So why is the fine structure constant exactly the number that it is, and not something else? Good question. We don't know."

[link]

2020. dec. 9. 09:46
 9/17 anonim ***** válasza:

#5-ös válasz nyomán esetleg ezek segíthetnek, de azért kiemelném, hogy ez is csak egyéb állandók és a fénysebesség kapcsolatát írja le.

[link]

[link]

[link]

2020. dec. 9. 09:49
 10/17 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

Szegény 5.-et lepontoztátok, pedig igaza van.

A fénysebesség valóban egy fizikai állandó, de az elektromágnesesség törvényeiből valóban kifejezhető, mégpedig két elektromágneses állandóval, a vákuum dielektromos állandójából, és a vákuum mágneses permeabilitásából:

[link]

Ettől még valóban fizikai állandó marad a fénysebesség, de tudni kell, hogy nem "véletlenül" annyi amennyi, hanem ez a vákuum elektromágneses tulajdonságaiból fakad.

2020. dec. 9. 09:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!