Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Honnan tudjuk, hogy minden...

Honnan tudjuk, hogy minden embernek van öntudata?

Figyelt kérdés

Nagyon sok eléggé ösztönösen cselekszik, reakcióik ösztönösek.

Mi kell az öntudathoz? Milyen szintű intelligencia?

2020. nov. 21. 20:09
1 2 3
 21/27 TappancsMancs ***** válasza:
Ezt hogy kell érteni? Hogy csak neked van tudatod és másoké kétséges? Vagy hogyan?
2020. nov. 25. 08:13
 22/27 Alex Fly ***** válasza:
@21: úgy kell érteni, ahogy írtam. Az ember a saját öntudatával tisztában van, de a másokét
2020. nov. 25. 08:22
 23/27 Alex Fly ***** válasza:
Folyt: szóval más emberekét semmiféle objektív módszerrel nem tudja kimutatni.
2020. nov. 25. 08:24
 24/27 TappancsMancs ***** válasza:

Jól van. Azt írtad mi a bizonyíték, hogy másoknak van öntudata. A tévedés a Descartesi nézetben az, hogy más a "tapasztalat" és más a "bizonyíték". Ezt ezek szerint Descartes nem értette meg sajnálatos módon.

Miért más a tapasztalat és a bizonyíték? Adódik a kérdés.

Példa:

Valaki látott egy érdekes formájú felhőt. Az már feloszlott, már nincs. Bíróságon kérdezik az illetőt.

Bíró:

- Azt állítja, hogy Ön látta az érdekes alakú felhőt?

Descartes-követő:

- Igen láttam.

Bíró:

- Mivel tudja bizonyítani?

Descartes-követő:

- Fényképet vagy filmet nem készítettem és tanúm sincs, így semmivel sem tudom bizonyítani.

Bíró:

- Az ügyet bizonyíték hiányában lezárom.

Tehát a bizonyíték és a tapasztalat az nem ugyanaz. Egy tapasztalat nem akkor van és igaz, ha bizonyítják is. Nem kell bizonyítani a tapasztalatot, ahhoz, hogy igaz legyen.

Itt a bizonyíték és a tapasztalat igaz volta nem keverendő össze, ez két más dolog. És egy tapasztalat nem attól lesz igaz, ha valaki bizonyítja is, a nélkül is lehet igaz.

Továbbá el kell fogadjuk, hogy nem csak az igaz, amit magunk tapasztalunk, és el kell fogadjuk, hogy nem tapasztalunk mindent. Egy normális embernek ez elvileg nem okoz gondot, de Descartesnek lehet, hogy okozott. Talán nem tudta feldolgozni és inkább kiagyalt rá valamit... Tévedett. Előfordul az ilyen.

2020. nov. 25. 09:03
 25/27 Alex Fly ***** válasza:
@24: akkor mások öntudatát képes vagy megtapasztalni?
2020. nov. 25. 11:44
 26/27 anonim ***** válasza:

Egyszerü a bionyítás, odatartasz egy tükröt valaki elé, és megkérdezed ki látható a tükörben. Ha azt mondja "én" akkor van öntudata.

:) vagy ha sorban állsz és azt mondja az ügyfélszolgálatos hogy "ön következik", akkor van öntudata.

2020. nov. 25. 12:09
 27/27 TappancsMancs ***** válasza:

Nem vagyok képes. De nem is erről volt szó, hanem arról, hogy van aki ebben kételkedik, nem veszi biztosnak. Érthető a különbség?

Még mindig a saját tapasztalást véled igaznak és biztosnak, de ez nincs így.

Idézem a téma ide vágó részeit mások tudatát illetően:

- eldönteni - már hogy nem képes

- van öntudata - nem csak a saját tapasztalat van

- eldönthetetlen - nem eldönthetetlen

- léte vagy nemléte - ez sem kérdéses

Szóval aki csak azért mert maga nem tapasztalja mások tudatát, ezért (idézem) "eldönthetetlen" számára, hogy az van-e másoknak is, nos az súlyos elmezavarra utal. Mert más a saját tapasztalat és más az, hogy létezik-e az adott akármi.

Aki a saját tapasztalatának hiánya miatt megkérdőjelezi mások tudatának létezését, az komplett pszichológiai eset. Mert ennek eldöntésérhez nem szükséges a saját tapasztalat egy normális embernél.

Lásd a bírósági példát, ahol valaki látott egy adott felhőt, de nem tudta bizonyítani. Ettől még igaz amit állított, hogy látta az adott felhőt. Tehát nem kell bizonyíték valami igaz voltához, és annak létezéséhez.

Nyilván - szerintem nyilván - az emberek tudják azt, hogy az emberek nem tapasztalják egymás tudatát. Ettől még nem kérdőjelezik meg annak létét, mert felfogták, hogy ez ilyen, hogy nem tapasztalnak mindent és ugyanazt. Szóval itt arról volt szó, hogy a tapasztalás hiánya miatt a filozófiai irányzat, megkérdőjelezi mások tudatának létét, holott a léte bizonytalan.

A bírósági példa kapcsán érthető és leszögezhetjük az alábbiakat:

- nem csak az igaz, amit magunk tapasztalunk

- nem csak az van, amit magunk tapasztalunk

- a bizonyítás más mint az, hogy valami igaz-e

- nem a bizonyítástól lesz valami igaz

- nem kell bizonyíték ahhoz, hogy valami igaz legyen

- az emberek mást és mást tapasztalnak (ez természetes)

- van olyan amit valaki nem tapasztal

- nem attól lesz igaz valami, mert azt valaki tapasztalja

-----------------------------------

Idézetek a témában emlékeztetőnek - mellékesen:

"Ezzel már a nagy filozófusok is foglalkoztak. Arra jutottak, hogy mindenki csak önmagáról tudja eldönteni, hogy van öntudata, másról egyáltalán nem."

"Én tudom magamról, hogy van öntudatom. De csak önmagáról tudja eldönteni, hogy van öntudata, másról egyáltalán nem. És ha valaki másnak is van, ő is csak a sajátjával lehet tisztában; számára eldönthetetlen kérdés az én öntudatom léte vagy nemléte."

"nem arról van szó, hogy mások öntudata kérdéses-e, hanem hogy bizonyíthatatlan."

2020. nov. 25. 12:26
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!