Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Honnan tudjuk, hogy minden...

Honnan tudjuk, hogy minden embernek van öntudata?

Figyelt kérdés

Nagyon sok eléggé ösztönösen cselekszik, reakcióik ösztönösek.

Mi kell az öntudathoz? Milyen szintű intelligencia?

2020. nov. 21. 20:09
1 2 3
 11/27 TappancsMancs ***** válasza:

Talán másképpen is megközelíthető. Idézném frissítésnek:

"Arra jutottak, hogy mindenki csak önmagáról tudja eldönteni, hogy van öntudata, másról egyáltalán nem."

Ez egy végletesen magányos világképet ad ki, amikor még az anyukájáról sem tudja, hogy van-e öntudata, mert ugye nem tapasztalta. Ez végletesen sivár világkép, végletesen magányos és semmibe veszi az embereket.

Szóval az anyukája öntudatát nem tapasztalja saját maga, de ez nem jelenti azt, hogy nincs is neki. Értjük a dolgot?

Mert akkor a Föld is lapos. Annak aki maga nem mérte meg, aki maga nem számolt vagy nem járt a világűrben. Így érthető?

Tehát ha nem tudja, hogy van-e másoknak öntudata, akkor neki a Föld is lapos, mert az ezt is jelenti.

Nem csak az van, amit valaki tapasztal! És nem tapasztalja mindenki ugyanazt!

Aki konkrétan nem tudja eldönteni, hogy van-e másoknak öntudata, az vagy hibbant, vagy szélsőségesen sivár világképe van. Most komolyan. Te mit szólnál ha a kollégád, vagy a feleséged, stb azzal állna elő, hogy neked talán nincs is öntudatod, mert azt ő nem tapasztalta. Hiába filozófustól származik, akkor is szánalmas.

2020. nov. 23. 18:54
 12/27 Alex Fly ***** válasza:

@11: nem. Az, hogy a Föld nem lapos, objektív dolog: bárki bármikor meggyőződhet róla a saját szemével. Az öntudat viszont szubjektív: semmilyen módszerrel nem tudod megállapítani egy másik emberről, hogy rendelkezik-e ilyesmivel.

És ez teljesen független attól, hogy te ezt mennyire tartod erkölcsösnek.

De ha mindenáron ragaszkodsz hozzá: bizonyítsd be, hogy van öntudatom. Ha szerinted ez lehetséges, akkor itt az alkalom, hogy alátámaszd eme álításodat...

2020. nov. 23. 19:56
 13/27 TappancsMancs ***** válasza:

Ha kétséges egy embernek, hogy a többieknek van-e öntudata, az súlyosabb esetben elmezavart jelent.

A Föld lapossága ugyan tényleg az objektív témakör, míg az öntudat a szubjektív témakör - de a példa nem erre mutatott rá. Hanem arra, hogy ahogy mások öntudatás sem tapasztaljuk, ugyanígy a Föld gömbalakját sem - tehát ezen az alapon aki nem látta vagy mérte saját maga, az kételkedhet benne.

Nem csak az van amit egy-egy ember tapasztal - akinek ez kétséges azzal talán valami nem stimmel - szerintem.

Mindenki részben mást tapasztal, vannak azonosságok és eltérések is.

2020. nov. 24. 08:09
 14/27 Alex Fly ***** válasza:

@13: nem arról van szó, hogy mások öntudata kérdéses-e, hanem hogy bizonyíthatatlan.

Szemben a Föld alakjával, amit bárki a saját szemével tapasztalhat.

2020. nov. 24. 10:48
 15/27 TappancsMancs ***** válasza:

Odamenne hozzád anyukád vagy a párod és azt mondaná:

- Kedvesem! Én nem vagyok képes a tudatodat tapasztalni ezért annak léte számomra bizonytalan.

Mit szólnál hozzá?

2020. nov. 24. 13:38
 16/27 Alex Fly ***** válasza:
@15: Mit szólnék? Pontosan annyira nem képes megtapasztalni az én öntudatomat, mint ahogyan én az övét. Csak a saját tapasztalatom alapján hozott feltevés az, hogy van neki. És ezzel ő sem lehet másképp...
2020. nov. 24. 14:37
 17/27 TappancsMancs ***** válasza:

Szerintem aki ilyenben nem biztos, ott valami nem stimmel. :) Legalábbis ez a véleményem. :)

Vagy a bizonyosságot összekeveri azzal, hogy nem minden ember ugyanazt tapasztalja, és van olyan amit valaki nem tapasztal és mégis van. Egy épkézláb embernek ez elvileg nem is kérdés, megtanulja már tinédzserként is. Szerintem.

2020. nov. 24. 15:34
 18/27 Alex Fly ***** válasza:

@17: nem véleményről beszélek, hanem bizonyítékról. És őszintén szólva nekem fogalmam sincs arról, hogy más mit tapasztal. Csak arról, amit én.

A természettudományban értelmezhetetlen a "szerintem", az "úgy vélem" és hasonlók. Bizonyítható vagy nem?

2020. nov. 24. 18:33
 19/27 TappancsMancs ***** válasza:

Hova vezet az ilyen gondolkodásmód? Oké mondhatjuk, hogy nem hiszi valaki, hogy az embereknek van tudata, de ez hova vezet?

1. az illető szerint csak önmaga rendelkezik tudattal biztosan

2. a többiek zombik, vagy bábok, vagy biorobotok

3. végletes magány, mert csak az illetőnek van tudata

4. teljesen sivár világkép ahol csak az illető önmaga tudatos

5. valószínűleg az empátia is gyengécske lesz ha valaki ezt túlzásba viszi - szinte adódik

Nem keverném az alábbiakat össze, amit szegény filozófusnak sem sikerült megértenie:

- nem csak a saját tapasztalatunk van

- nem tapasztalni valamit az nem jelenti, hogy az nincs

Emberileg fel kellene tudni dolgozni, hogy nem csak az van amit valaki tapasztal, vagy ami saját magunk. Úgy látszik valakinek ezt még kimagyaráznia is kell... no komment :)

2020. nov. 24. 21:00
 20/27 Alex Fly ***** válasza:
@19: na ez a te gondolkodásod. De a valóság ettől lényegesen különbözik.
2020. nov. 24. 22:22
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!