Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szerkesztettem egy 1 m kerület...

Tom Benko kérdése:

Szerkesztettem egy 1 m kerületű háromszöget. Mennyi az esélye, hogy a területe 0,05 m²-nél nagyobb?

Figyelt kérdés

Eszembe jutott a kérdés. Próbálkozom a megoldással, de valahogy mindig az Héron-képletre jutok. A maximum világos, egyenlő oldalú háromszög területe, \sqrt(3)/18 m², ami nagyobb, mint a megadott határ, tehát van ilyen háromszög.

Arra gondoltam, hogy, mivel a terület négyzetes változású, a kisebb és a nagyobb intervallum arányának négyzete lehet a valószínűség, de gyanús, hogy ez így túl kézenfekvő.

Valami ötlet?

2020. okt. 2. 12:11
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

A 6. válaszolót megerősítendő:

van egy összefüggés a háromszög kerülete és területe között, miszerint

K²/T >= 12√3

Legyen

K = 10 dm

akkor behelyettesítve

100/T <= 12√3

amiből az adódik, hogy

T <= 4,811

vagyis nem lehet 5.

2020. okt. 3. 16:09
 12/15 A kérdező kommentje:
Nekem valamiért 0,96 jött ki területre, persze, tevedhetek is. De ebben az esetben legyen akkor 0,01 a terület. Ez már biztosan jó. Vagy legyen tetszőleges T.
2020. okt. 3. 18:27
 13/15 anonim ***** válasza:
Az a megoldási lehetőség, amit 2-ben írtam, nem jó?
2020. okt. 3. 18:45
 14/15 anonim ***** válasza:

A feladattal kapcsolatban még valami.

Ha van 3 véletlenszerűen felvett szakasz vagy egy adott szakaszt kell felosztani 3 részre háromszög szerkesztése céljából, akkor a következőt lehet tenni.

Legyen a 3 szakasz a, b, c és a<b<c, tehát a 'c' a leghosszabb.

A háromszög kerülete

K = a + b + c

A háromszög egyenlőtlenség szerint

a + b > c

A kerületből

a + b = K - c

Ezzel az egyenlőtlenség

K - c > c

rendezve

K > 2c

Bevezetve a fél kerületet (s)

2s > 2c

Egyszerűsítve

s > c

ill. megfordítva

c < s

vagyis a leghosszabb oldal rövidebb a fél kerületnél!

Ha ez teljesül, lehet háromszöget szerkeszteni a 3 szakaszból, egyébként nem.

2020. okt. 3. 19:39
 15/15 anonim ***** válasza:

Wadmalac, követhető, csak elképesztően bonyolult, túl sok agysejtet vesz igénybe.

Az eredeti kérdésből kiindulva: Adott egy tetszőleges háromszög, aminek a kerülete K. A kérdező módosított kérdését figyelembe véve, annak a valószínűségét kérdezi, hogy egy T (létező) területnél nagyobb területű háromszög jön ki.

A legkisebb terület értéke nullához tart. A legnagyobb területe pedig az egyenlőoldalú háromszögé, ezt meghatározzuk. alap*magasság/2 = (K/3)*(K/3)*sin(60°)/2=K^2*0,8660/18. Az nyilvánvaló, hogy végtelen sok háromszöget tudunk rajzolni, de ez most azért nem számít, mert területekre vonatkozó valószínűséget ugyanúgy számolunk, mint a számokét: a jó eset osztva az összes esettel. Ha feltételezzük, hogy T a maximumnál kisebb, akkor T-nél nagyobb terület = K^2*0,8660/18-T, tehát annak a valószínűsége, hogy K kerületű háromszögek közül T-nél nagyobb területűt kapjunk, P = (K^2*0,8660/18-T)/K^2*0,8660/18.

2020. okt. 3. 22:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!