Melyik az elfogadottabb álláspont az élettel kapcsolatban?
A földönkívüli élet miatt kérdem, a lehetőségek:
A) Az élet egy nagyon nagy véletlennek köszönhető, hogy minden pontosan akkor úgy a helyén volt, ahogyan kellett.
B) Valószínűleg gyakori lehet más bolygókon is, ahol a feltételek adottak hozzá, nem kell hozzá rengeteg speciális dolognak tökéletesen passzolnia, az anyag egy olyan tulajdonsága, ami könnyen kifejlődik. (Most ez független attól, hogy eddig nem találtunk máshol)
Van erről valami tudományos egyetértés?
Nincs, foggalma sincs senkinek, hogy mekkora az esélye az élet kialakulásának.
Ez az egyetlen változó, ami hiányzik ahoz, hogy megsaccoljuk, hogy legalább a közvetlen környezetünkben mennyi élet lehet.
Ezért is keresik az élet nyomait a környezetünkben, mert abból visszafelé lehetne valami következtetést levonni az élet kialakulásáról. Nagy kérdés, hogy a feltételek megléte mellett a véletlen is szerepet játszik-e és milyen valószínűséggel, vagy akár kötelezően megjelenik-e az élet. Erre nincs még válasz.
További probléma, hogy nem tudjuk, létezik-e a földitől eltérő típusú élet, azt hogyan definiáljuk, egyáltalán felismerjük-e, változtatnunk kell-e majd az élő és élettelen közti határvonalon, stb.
Az a legnagyobb gond, hogy annyira természetes számunkra, hogy élet van a Földön, hogy pontosan azt sem tudjuk, hogy mik az életfeltételek, és viszonyítási alapunk sincs.
De szerintem a B lehet, mert az élet kémiai folyamatok mellékterméke, és ugyanolyan körülmények között ugyanolyan kémiai folyamatok mennek végbe. Vagyis én úgy gondolom, hogyha a feltételek adottak, akkor ki kell alakulnia az életnek. Csak ugye amint írtam, pontosan nem tudjuk, hogy mik is ezek a feltételek, és nem tudjuk, hogy ezek milyen gyakran fordulnak elő.
Remélem, hogy gyakori az élet, és találni is fogunk az univerzumban.
Mielőtt leírnám a véleményemet ebben a témában, szeretném leszögezni, hogy senkit sem szeretnék megbántani hitbeli, vallásbeli meggyőződésében!
Én nem vagyok vallásos, de hiszem, hogy van isten, mint egy létező végtelen intelligenciával rendelkező entitás.
Véleményem szerint ahhoz, hogy egy steril körülmények között ( pl: egy kietlen bolygón) szervetlen anyagból szerves legyen, kell még valami. Nevezhetjük isteni szikrának.
Ahhoz, hogy kialakuljon az élet bármilyen kezdetleges formája, ez mindenképpen szükséges hozzá. Nem gondolnám, hogy csak úgy magától kialakul. Ahhoz, hogy ez életben tudjon maradni, természetesen szükséges hozzá néhány kritikus feltétel. Pl: megfelelő hőmérséklet, víz, napfény esetleg légkör, benne megfelelő arányban oxigén stb...
A legközelebbi, amit hirtelen találtam:
itt azok vannak összegyűjtve, akik szerint a Földéhez hasonló körülmények ritkák az univerzumban
- - -
Vannak ősleveses kísérletek, ezek jelenleg adnak egy felső becslést az élet kialakulásának az esélyére, de nem tudok arról, hogy valaki számszerűsítette volna.
Azaz a kísérleteink, hogy ilyen-olyan őslevesben ennyi-annyi idő alatt nem alakult ki élet, már alkalmasak arra, hogy számszerűsítsük, hogy az ős-Földön t év alatt az élet kialakulásának az esélye valami p-nél kisebb. (Nyilván ehhez ismerni kell az ős-Föld összetételét meg a stb.)
De nem számszerűsítette senki 🤷
Ha tovább folytatják az ilyen kísérleteket, és egyszer csak kialakul az élet, akkor alsó becslést is kapunk rá.
BTW szerintem egy lehetséges feloldása a Fermi paradoxonnak az, ha fennáll, hogy
1. az univerzum végtelen
2. az élet kialakulásának az esélye _nagyon_ pici
Ha 1 és 2 fennáll, akkor az univerzumban végtelen sok helyen ki fog alakulni az élet, de ezeknek nagyon nagy százaléka (mondjuk 1/2^100) tök egyedül lesz a saját látható univerzumában :(
De ahogy fentebb is írták, nem ismerek semmilyen számszerűsített becslést egyik irányba sem, semmilyen nagyságrenddel, nem tudok arról, hogy ilyenek léteznének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!