Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az idő folytonos?

Az idő folytonos?

Figyelt kérdés

2020. júl. 2. 16:53
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:

Abszolút egyetértek #19-es anonimmal, fel is pontoztam az _imént_.

Az előbb, utána, aztán, korábban, majd... tehát az idő - szerintem - csak egy absztrakt fogalom. Mérhetjük, használhatjuk, de - szerintem - nem létezik abszolút mértékben.

Aladár *most* Tatabányán van, *egy órával ezelőtt* viszont még Budapesten volt. Ennek a kifejezésnek bármiféle jelentése csak számodra van. Itt nincs változás, Aladár korábbi térbeli pozíciója és jelenlegi térbeli pozíciója nem egy létező változás. Nincs változás. Aladár által megtett út egy önkényesen kijelölt szakasz.

Sajnos nem tudom elmagyarázni, nem értek hozzá, csak intuitívan érzem, hogy az idő nem létezik.

2020. júl. 7. 08:11
 22/23 EagleHUN ***** válasza:

Fizikai tény (Einstein óta) és ki is mérték már a Fizikusok, a csillagászok pedig aktívan figyelembe is veszik, gyakorlatban használják, de néha a hétköznapi életben is van jelentősége pl (GPS) hogy nincs abszolút idő. Aki gyorsabban megy aki nagyobb gravitációban megy aki csak más útvonalon megy annak mérés alapján is másképp telik az idő, minden embernek más és más. Ez egy absztrakt fogalom amit az emberiség talált ki számítások megkönnyítésére. egyszóval nincsen egy abszolút viszonyítási alap. Persze ennek a hétköznapokban nincs jelentősége és megfelel ha azt hisszük ugyanannyi telt el nálam meg nálad is, de a valóság az hogy ez nem igaz, szóval ez egy "hazugság". Ha csak felliftezel egy 10 emeletes tetejére és akivel hasonlítod magad lent marad már borult az egész idő elmélet...

Szóval használjuk, számolunk vele, mérjünk valamit, nézegetjük, benne élünk, de mivel nem lehetséges abszolút időt megadni ez mindenkinek csak a saját kis világa marad. Megfordítva ha nincs ember a fenti tevékenységek egyike sincs!

Vagyis tulajdonképp nincsen idő...csak egy emberi kitalált fogalom mindenki saját kis világának behatárolására és értelmezésére.

2020. júl. 7. 10:58
 23/23 2*Sü ***** válasza:

@T0ba

> Az előbb, utána, aztán, korábban, majd... tehát az idő - szerintem - csak egy absztrakt fogalom.

Minden fizikai tulajdonság absztrakt fogalom. A távolság is. Nem tudsz odaadni nekem 1 métert, csak egy valamit, aminek a mérete 1 méter. Nincs „1 métert pasztilla”, amit ha rákensz egy gerendára, akkor 1 méterrel hosszabb lesz. De ugyanígy absztrakt fogalom a sebesség, a hőmérséklet, az elektromos ellenállás, meg bármelyik fizikai tulajdonság. Absztrakt fogalom, de valamilyen valós, megfigyelhető jelenségből elvonatkoztatott fogalom, ami más valós jelenségekkel konzisztens összefüggéshalmazt alkot. Van valami különbözőség, aminek nevet adunk, és ezzel megkülönböztetjük más jellegű különbségektől. A mai kenyér a tegnapitól nem – illetve nem csak – méretében, pozíciójában, alakjában, színében, ellenállásában, perdületében különbözik, hanem valami olyan tulajdonságában, ami valós tulajdonsága, és ami tulajdonságot időnek neveztünk el. A tegnapi kenyér 1 nap távolságra van a mai kenyértől.

@EagleHUN

> de mivel nem lehetséges abszolút időt megadni ez mindenkinek csak a saját kis világa marad

De abban kétségtelenül fennálló tulajdonság marad. És mindenkinek a kis világában az marad. Abszolút pozíció sincs, nincs egy abszolút koordináta rendszerünk. Ettől még a hely, a pozíció, illetve ennek a változása, a sebesség, a gyorsulás kétségtelenül létező tulajdonságok. Nem abszolút természetűek, hanem relatívak. Budapest Bécstől kb. 215 km-re, van. Párizstól meg 1245 km-re. De ettől még Budapestnek van pozíciója, van helye, amiben különbözik más városoktól, és amely pozíciók között relációk állnak fenn. Az egyik közelebb van, a másik távolabb, pontosan meg is lehet mondani a távolságok arányát, stb… Hogy most ez más számokat ad X galaxishoz viszonyítva az másik (részlet)kérdés.

Aztán ahogy írtam már, a sebesség is relatív mennyiség. Az volt már a newtoni fizikában is. Nincs abszolút mértéke a sebességnek, „mivel nem lehetséges abszolút sebességet megadni ez mindenkinek csak a saját ki világa marad”. Ettől még a sebességnek elnevezett tulajdonságnak van realitása, valamilyen valós jelenséget, viselkedést reprezentál.

Aztán a mozgási energia is relatív mennyiség. Mivel a sebesség az, és mivel E = 1/2 * m * v², ezért szükségszerű, hogy az energia is inerciarendszerfüggő tulajdonság legyen. De ettől még létezik energia, ettől még a newtoni fizikában minden vonatkoztatási rendszerben fennáll pl. az energiamegmaradás tétele.

De gyakorlatilag le lehetne vezetni, hogy ha az idő nem létezik, pusztán amiatt, mert nem abszolút, akkor kvázi egyik fizikai tulajdonság sem létezik. Ez meg nyilván abszurd. Filozófiai szempontból lehet érdekes persze a létezés fogalmának kérdése, de természettudományos szemléletben ez egy maszlag, egy bullshit. Az idő létezik. Létezik, mert valósnak elfogadott jelenséget reprezentál.

2020. júl. 7. 18:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!