Létezhet olyan gép, ami megmondja a jövőt?
Nekem az a misztikus, hogy az a bizonyos elektron mindkét lyukon egyszerre halad át, mégsem mérhetjük meg, hogy miként teszi.
Pedig logikus lenne. Tiszta őrület! :)))
"ha egy gép megjósolja a saját jövőjét, akkor az lesz"
Ha mondjuk egy gép azt dobja ki, hogy holnap elüt egy autó egy adott helyen, akkor nyilván nem mész arra. De bármilyen jövőt is mutat, mi akadályoz meg, hogy tegyünk ellene? (Nem szeretnék a szabad akarat témához kilyukadni.)
A gép csak olyan jövőt mutathat nekünk, ami ahhoz kell, hogy egy adott jövő felé haladjunk, de a két jövőkép nem azonos. Hogy nem lehet azonos, vagy nem feltétlenül azonos, annak a logikai igazolásához most túl álmos vagyok... :)
"Az univerzum részecskéinek a másik fele kell a gép működéséhez."
Az is egy érdekes kérdés, hogy létezhet-e olyan gép, ami az univerzum része, és információt tárol az univerzum teljes állapotáról, vagyis magáról is. De még ha ez logikailag lehetséges is, az információ begyűjtésének gátat szab a fénysebesség és a relativisztikus hatások.
"Ha mondjuk egy gép azt dobja ki, hogy holnap elüt egy autó egy adott helyen, akkor nyilván nem mész arra."
Mivel abból az irracionális feltevésből indultunk ki, hogy minden determinált, ezért de, arra mész. Sőt, talán pont azért üt el az autó, mert megpróbáltad elkerülni. Ugyanis amikor a gép megjósolja a jövőt, akkor két dolgot jósol meg:
1) holnap el fog ütni az autó
2) ezt az információt még ma átadja neked.
Vagyis nem csak az determinált, hogy elüt az autó, hanem az is, hogy te erről jó előre értesülsz. Sőt tulajdonképpen már az autó megépítésekor is tudni lehetett előre, hogy hol kit mikor fog elütni.
#25: na ebből épül a paradoxon.
Ha ismered , mi fog történni, biztosan valamennyit tudsz változtatni rajta.
Maga a jövőbelátás is belekeveredik a kauzalitási paradoxonba.
"Ha ismered , mi fog történni, biztosan valamennyit tudsz változtatni rajta."
Én még mindig azon a véleményen vagyok, hogy ez a probléma teljesen irreleváns.
Ha a gép egy zárt térrészbe van, akkor te sosem fogsz értesülni a jövőről, tehát nem is tudsz ellene tenni.
Ha pedig a gép ugyanabban a térrészbe van, mint te
"ez a probléma teljesen irreleváns"
Hát, rá lehet fogni, hogy ez csak szituációs gyakorlat.
De a 9-ben dq által leírt paradoxon gyakorlatilag ugyanez.
Ha a kimenet meg tudja változtatni a bemenetet, ott a logikai paradoxon.
És itt a feltétel csak annyi, hogy legyen elég infó a gépnek a kimenet megadásához, neked meg legyen elég infód a kapott kimenetről.
Természetesen, ha ebből bármelyik nem ismert, nincs paradoxon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!