Létezhet olyan gép, ami megmondja a jövőt?
"Csak hogy a determinizmus nem ezt jelenti, ezt írtam."
Nézd meg eggyel lejjebb dq kommentjét, gyakorlatilag ugyanazt a paradoxont írja le, amit én.
A teljesen megismerhető determinizmus, ahogy én fogalmaztam, tulajdonképpen Laplace determinisztikus démonja.
De csak te állítod, hogy ha determinisztikus a világ, akkor megismerhető. :))
De biztos nem fogok belemenni egy ilyen parttalan determinisztikus-sztochasztikus vitába. :)
"csak te állítod, hogy ha determinisztikus a világ, akkor megismerhető."
Nem állítottam ilyet.
Amit írtam, arról szólt, hogy HA megismerhető, AKKOR mi van.
De egyébként, ha a világ teljesen determinisztikus, akkor az elvi teljes megismerhetőség lehetősége adott. Az már gyakorlati probléma, hogy ez mennyire valósítható meg.
"ha a világ teljesen determinisztikus, akkor az elvi teljes megismerhetőség lehetősége adott"
Logikusnak TŰNIK, de amúgy nem tudom, honnan vetted. :)
"amúgy nem tudom, honnan vetted. :)"
A saját logikai következtetésem. :P
Szerintem se paradoxon az említett példa, ha egy gép megjósolja a saját jövőjét, akkor az lesz. Ha átírjuk a programot, akkor is az lesz, hiába írtuk át a programot. Vagy nem is tudjuk átírni a programot, mert kudarcba fulladunk valami miatt.
Én másban látom a problémát. Egy ilyen gép a számításai során el kell hogy tárolja a memóriában a program futása közben keletkező változókat. Ha egy részecske állapotát egy másik részecskében tudjuk tárolni, az is már lehetetlenné teszi egy ilyen gép megalkotását, hiszen legfeljebb az univerzum részecskéinek feléről tudjuk megmondani a jövőt. Az univerzum részecskéinek a másik fele kell a gép működéséhez.
"Tegyük fel, hogy a világ determinált (tudom, hogy nem az, de most tegyük fel)."
Tegyük fel, hogy léteznek sárkányok (bár tudjuk, hogy igazából nem). Akkor léteznek sárkányok?
Hát épp most tettük fel, tehát igen.
Van értelme olyasmit feltenni, ami nincs? Nincs értelme. Ha felteszünk valami hülyeséget, abból logikai alapon bármilyen másik hülyeséget le tudunk vezetni? Igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!