Ha a telehold 100%-ban visszaverné a ráeső Nap fényét, éjjel lenne olyan fényes, mint nappal a Nap? Ha nem, milyen fényes lenne?
Érdekes kérdés!
Szerintem volna akkora fénye, mint a Napnak! Mivel (a kérdező feltételezése szerint) 100%-osan verné vissza a fényt és a Hold felülete a Földről nézve (szinte) ugyanakkora, mint a Napé (lásd pl.: Napfogyatkozás esetét)...
Tehát szerintem IGEN, olyan fényes lenne, mint nappal!
Gratula a kérdésért! :)
22:47-es
Való igaz, hogy jelen esetben a Hold a Nap teljes fényének csupán a töredékét verné vissza, de azt 100-osan. A világító felszín viszont (elhanyagolható különbséggel) egyforma lenne... mintha két Napunk volna. Szerintem... De győzzél meg! :)
@Első
Gondold át még egyszer. A másodiknak van igaza. Ha nem látod be logikai következtetéssel, próbáld gyakorlati szempontból. Nap relatív fényessége -27 magnitúdó. Teliholdé -12,5. Ez kb 1/1.000.000 a Napnak. Látszólagos átmérőjük kb. azonos (gondolj a napfogyatkozásra). Ugye nem gondolod, hogy a Hold a ráeső fénynek csak egymiliomod részét veri vissza?
22:55-ös
A kérdésben ott szerepel (az értelmezésemben) a Holdról a Földre 100%-osan visszavert fény... Tehát mellőzhető a fényszórás (mivel 100%-os)!
Szerintem lehet, hogy csak a milliomod részét veri vissza, egyébként a magnitúdó az a fény intenzitására, "mennyiségére" vagy mire utal? De lehet, hogy jóval többet ver vissza, csak megváltoztatja a fotonok hullámhosszát.
Mert amit én állítok, az az, hogy a Nap által kibocsájtott fotonok a Holdról "visszapattanva" ugyanolyan hullámhosszúak lennének, így azt a pontot, ahonnan visszapattan, azt ugyanolyan színűnek/fényesnek látnánk, mint a Napot. Mivel a nap sugárzása elég nagy, azért feltételezem, hogy a Hold túlnyomó részéről ilyen fotonok jönnének hozzánk, így az egész Holdat Nap fényességűnek látnánk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!