Ha egy mély kútba nézünk, akkor nappal is láthatjuk a csillagokat. Honnan származik ez az elmélet?
Ha annyira mély a kút, hogy a túlsó felének a vége a föld túlsó felén van a vége, ahol éjszaka van, akkor láthatod a csillagokat, persze csak egy nagyon jó távcsővel, és az égbolt parányi részét figelhetnéd meg, mivel a látószög nagyon kicsi lenne:
ha az egyenlítőn fúrunk át akkor tg-1x=kút magassága/föld átmérője
azaz
tg-1x=2/12745000 = 0,000009 fokos látószög álna rendelkezésedre
*feltételezzük, hogy a kútban nincs levegő, üveglapokkal van pl lezárva, mivel nem valószínű, hogy átlátnál 12 000 km es levegő"oszlopon".
Megjegyzem 1 fokos látómezőbe fér bele az Orion köd, szóval nagyon kicsi az a 0,000009 fok. Valószínűlegígy sem látnál csillagokat, csak pillanatokra, mivel a föld forog, így egy csillag csak pár ezred/század másodpercig lenne a látómezőben (ha nem baj nem számolok utána)
A kérdésre a válasz:
ezt most én találtam ki, szóval az én művem. A mű pedig a "Ha egy mély kútba nézünk, akkor nappal is láthatjuk a csillagokat. Honnan származik ez az elmélet?" érdés 2011 03 31 21:02 perckor érkezett válasza :)
Kinga!
Ha így van, akkor fényességet látsz a nyíláson, mivel a 100 km es levegőoszlopban szóródó fényt látod...
Megerősítem az utolsó hozzászólást. Nem igaz az elmélet, csak akkor, ha teljes napfogyatkozás van. Igaz, ilyenkor a kút is felesleges.
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!