Tudnék-e bolygókat vagy csillagokat megfigyelni ezzel a teleszkóppal?
Kaptam egy Tele-science márkájú teleszkópot.
Adatai:
375x-ös nagyítású
50 mm-es objektív átmérő
500 mm fókusztávolság
4 mm-es és 20 mm-es szemlencse-átmérő
És van még hozzá átlós tükör és visszafordító lencse és egy 3x-os Barlow lencse.
A 375 szeres nagyítás kicsit soknak tűnik.
A nagyítást úgy kapod meg, hogy a nagy lencse fókusztávolságát osztod a kisebb lencse fókusztávolságával. Tehát az 500mm:mondjuk kb. 20mmm = 25 szeres nagyítás
Mérd meg a szemlencse fókusztávolságát akkor pontosan kiszámíthatod.
A kapott eredményt a 3x-os Barlow lencse természetesen megháromszorozza.
És igen lehet használni bolygófigyelésre de ne várj tőle sokat. Igaz valahol el kell kezdeni.
Ökörköri
Mit akarsz beállítani??
Gondolom van rajta kereső távcső.
Na ha azt akarod akkor nappal kiviszed és egy messze lévő valamit megkeresel a főtávcsővel (50 mm-es) utánna a keresőben a látott képet pont középre állítod és utánna kiviszed este megkeresel egy fényesebb csillagot arra is beállítod minél pontosabban és kész is!
nem tudom hogy milyen állvány van neki .
Ha csak sima akkor azon nem kell semmit csinálni!
ha Valamilyen mechanika van rajta akkor azt ki kell egyensúlyozni!
Ha az kell akkor felrakod a távcsövet beállítod hogy ha elforgatod ne forogjon magától semmilyen irányba!
Nem tudok mást mondani!
ha ezen kívül más kellene akkor azt talán mások!
bolygókat talán figyelhetsz vele a közelben, de a csillagoat ezzelis csak egy pöttynek fogod látni. Szerintem.
Még a Föld körül keringő bazinagy távcsövek se látnak jól csillagászati távolságokra.
Itt megnézhetsz pár fontos dolgot. [link]
Olvasd el pl. a "kezdőknek" vagy a "vásárlói tesztek" alpontokat. De nézz körbe.
Ökörköri
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!