Miért látjuk máshol a csillagokat, mint ahol vannak?
Mert a fénynek is van sebessége, és a csillagok messze vannak(300.000 km/mp ráadásul minden körülmények között annyi). Plusz a közbenső gravitációs hatások is görbítik a fényt.
Elég rövid?
:)
A napból érkező fény is 8 percet "késik". Tehát a nap 8 perccel ezelőtt volt ott, ahol most látod.
Én elméleti szinten nem értek egyet ezzel, mármint magával azzal, hogy ha a fénysebességnél gyorsabban mész akkor utazol az időben... én nem rég hallottam, hogy érzékeltek valami anyagot/testet ami a fénynél 2x-3x gyorsabban ment. Persze nem feltétlen hiszem el ezt sem :)
És eleve van a sötét anyag... bonyolult:P
A fénynél nem lehet gyorsabban menni. Sokan nem képesek felfogni, de ez egy határérték. Fénysebesség környékén már nem érvényesek a mechanika hétköznapokban tapasztalt törvényszerűségei.
Ha megközelíted a fénysebességet, már akkor utazol az időben (számodra kevesebb idő telik el, mint a környezeted számára).
A sötét anyagnak a gravitációhoz van köze: a csillagok pályájához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!