10% a koronavírus elhalálozási aránya. Miért mondják, hogy 2%? Így mennyire számít erősnak a kornavírus?
A hírekben virulógusok is 2%-ot mondtak. Ez terjedt el. Elvileg ezért gyengébb az influenzánál is. Viszont ma mentem fel a hivatalos John Hopkins egyetem hivatalos adatait megnézni és pont 10%-on áll jelenleg a halálozási arány [link]
Nézd meg. 27 840-en épültek fel belőle és 2 704-en haltak meg. Az hajszál pontosan 10% körül van. A többi 80k-t még ápolják. Nem tisztázott a sorsuk. Így mennyire számít erősnak a kornavírus?
Meg azért, mert halálos kórról van szó.
Kíváncsi vagyok, ha megkapod, mennyire fogod bagatellizálni?
Azon túl, hogy számtalan rátának nevezett fogalom fordul itt elő, megemlítenék még néhány problémát.
1. Egy betegség, amit túl rövid ideje azonosítottak ahhoz, hogy nyilvántartást hozzávetőlegesen egzakt lehessen vezetni róla - tehát mik itt a fogalmak?
2. Egy eddig ismeretlen betegséget elkapók pontos számát megközelítőleg sem lehet megmondani. Nagyon sokan kaphatták el úgy, hogy azt sem tudták, mi a betegségük. És vagy meghaltak vagy nem. Nyilvántartás nincs róla.
3. Szakértők használják ezt a fogalmat - mire is? Ez talán a vizsgálati módszer irányát befolyásolja? Vagy a gyógyítás folyamatát? Netán az ellenszer összetételét? Megfogalmazta itt valaki? Akkor miről is szól a vita?
4. Tulajdonképp a kérdező tudja e támában, hogy mit jelent az "erős", és ha kiderült ez, a kapott eredménnyel mit kezdjen? Mondjuk jobban vagy kevésbé féljen? Mert körülbelül erre van lehetősége.
Következtetés: egy rendkívül kezdeti állapotban lévő témáról tudni érdemes, szakértők tanácsát megfogadni érdemes, laikusként vitatkozni róla nem, mert az mindössze a sok félreértés következtében a rémhírterjesztés kategóriájába fog tartozni.
Az például jó eszme, hogy mostanában ne utazzunk Kínába vagy Toszkánába, minden más csak a félelmet erősítő találgatás.
Na hát persze, hogy találgatunk, mindenkit érdekel ez a pánik és az is, hogy mi lesz, vagy mi lehet belőle.
Ekkora riadalom nem lehet puszta rémhír, csak azt hallani, hogy terjed a járvány, - megállíthatatlanul!
Szerencsénkre eddig még hazánkban nincs ilyen megbetegedés, legalább is azt mondják.
Na de ha egy fertőzött külföldi végigmegy a Metrón, az ott vele utazó utasok meg széthordják a kórt, akkor a hatóságok mindig egy lépéssel le lesznek maradva, ha tíz fertőzöttnél jelentkezik a betegség és elzárják őket, akkor már százan is terjesztik tovább, akik még csak nem is tudnak róla még, akárcsak az influenzát, az is megállíthatatlan járvány, amit csak akkor lehet elkerülni, ha a lakosság legalább harminc százaléka be van oltva ellene.
Érdekes ez az alacsony szám, de igaz, a járvány elkezd megszűnni ilyen - viszonylag - kis védettségű ember esetén, csakhogy ez ellen egyenlőre nincs oltás.
Nagyon is fontos lenne tudni az igazságot, mennyire halálos ez a járvány, mert csalós a nyugtatgatás, hiszen akkor nem lenne ekkora hajcihő körülötte.
Én megértem persze, hogy sokan szeretnének úgy élni, mint a járvány előtt, de sajnos az már aligha lehetséges, nagyon valószínű, hogy teljesen meg kell változtatni az életmódunkat, hacsak nem lehet ellene valamilyen hatékony gyógymódot kifejleszteni, de úgy tűnik, a modern orvostudomány sem képes mindenre, legalább is az eddigiekből arra lehet következtetni, így igenis találgatunk és be vagyunk ijedve, annál jobban, minél lazábbra próbálja venni a hatóság a kommunikációt, mert azt sejteni belőle, hogy hazudnak, legalább is a világ eseményeit párhuzamba állítva a kincstári szöveggel.
"Ekkora riadalom nem lehet puszta rémhír, csak azt hallani, hogy terjed a járvány, - megállíthatatlanul!"
Isten hozott a modern média világában. Csak azt hallani, mert a sok hülye csak arra kattint, ergo ha olyan cikket akarsz írni amire kattintanak (= reklámbevétel), akkor olyannak kell lennie. Ördögi kör, bezárva.
Amíg az is hír, hogy van EGY darab új beteg Ausztriában, addig ez fog ömleni a csapból is. Ez ilyen észlelési torzításhoz fog vezetni.
Pl. ha lezuhan egy gép és meghal 200 ember, akkor az két hétig hír, mindenki pánikol a repüléstől, bezuhannak a légitársaságok. Csak Magyarországon évente 6-700 ember hal meg közúti balesetben, ami 2-3 repülőgépbalesetnyi ember. Évente! Képzeld el ha évente lezuhanna 1 olyan gép amiben csak magyarok ülnek, még midnig kevesebb ember halna meg így, mint az utakon. És mégis milyen pánik lenne.
Kórházi fertőzésbe évente 500-nál többen halnak meg. Bemennek a kórházba meggyógyulni, és nem jönnek ki. 500 ember, minden évben, az két év alatt 1000, három év alatt 1500. Magyarországon 500-an összesen nem fognak a koronába belehalni, mégse veri az asztalt senki azon, hogy a kórházak konkrétan veszélyesebbek, mint az egész koronavírus tokkal-vonóval.
Ez azért van, mert hülyék az emberek.
# 34!
SAjnos sem a közúti, sem a légi baleseteknek nincs köze a járványokhoz és nem értem, honnan veszel egy ötszázas számot, a mostani járvány leendő magyar áldozatainak?
A világért sem akarok sem rémhíreket terjeszteni, sem pánikot kelteni, de meg kell jegyeznem, hogy mi magyarok járványokkal szemben nem vagyunk tájékozottak, sem a hatóságok, sem a közösség, utoljára Rejtő: Vesztegzár a Grand Hotelban könyvében találkoztam vele, ahol a bevezetőben az író kifejti, hogy a trópusokon állati komolyan veszik a járványos megbetegedéseket, mert villámgyorsan elharapózhat és nyilván valamit tapasztalhatott erről az író, mert járt Afrikában és ez megmagyarázza a volt gyarmattartó országok heves reakcióit, mint az olaszokét, akik már egy tucat várost karanténba zártak.
Mellesleg tegnap kimentem az utcára, hát rögtön olaszok jöttek velem szembe, reméltem nem Lombardiából.
Én bizony helyeslem az egri polgármester túlzottnak tűnő reakcióját és attól függetlenül, hogy a Fideszre szoktam szavazni, elvárnám, hogy határozottabb intézkedéseket folyamatosítsanak, mert jobb félni, mint megijedni, ha bejön a járvány - amit több szakértő szerint nem lehet elkerülni - akkor minden előzetesen túlzottnak tűnő védőintézkedés is nyilván elégtelennek tűnik majd utólag és főleg azt szeretném, ha alaposan meggondolnák a költségvetést, elhalasztanának egyes beruházásokat, vagy legalább is várnának vele, hogy azonnal hatalmas anyagi erőforrásokat lehessen egy kitörő járvány megfékezésére fordítani - akkor valóban lehetne csökkenteni az áldozatok számát és ez azért is fontos, mert a járvány demokratikus, a döntéshozókat, vagy családtagjaikat sem kíméli, sőt, még a járványügyi szakembereket sem.
Na persze a pánik legyőzését tartja mindenki a legfontosabbnak, amit egyrészt úgysem lehet legyőzni, másrészt nincs is pánik, mert most az, hogy vettem pár kiló rizst, tésztát, meg húskonzervet, az még nem pánik, hanem bölcs előrelátás. hogy néhány hónapig el lehessen vegetálni, ha úgy alakul, ami meg a gazdaságot illeti, a tőzsde jól mutatja, hogy az idei évet már megette a fene.
Na erre még a menekültáradat hiányzik nekünk, akik amúgy is potenciális betegségterjesztők, úgy tűnik, mozgalmas heteink lesznek majd.
A kormány meg ne az ijedezőket egzecírozza, hanem álljon a helyzet magaslatán határozottan és ha kell drasztikus intézkedéseket is bevállalva, akkor megérdemeli a beléje vetett bizalmat.
A COVID tájékoztatás lenne a fontos. Hol van járvány, hová nem szabad menni, milyen közrendeletek vannak érvényben (karantén) stb.
...
Az hogy a kínai kisfiú az 5 napja halott nagyapja mellett élt morzsákon, az clickbait pánikkeltés.
"SAjnos sem a közúti, sem a légi baleseteknek nincs köze a járványokhoz és nem értem, honnan veszel egy ötszázas számot, a mostani járvány leendő magyar áldozatainak?"
A közúti baleseteknek csakugyan nincs közük a járványokhoz, de annak nagyon is van, hogy hogyan észleljük a világot. Pont ez a lényeg, hogy sokszor túlbecsülünk nem nagy veszélyeket, és alulbecslünk igazi problémákat, így olyasmi miatt pánikolunk, ami miatt nem kéne, és olyasmi miatt nem, ami meg sokkal súlyosabb és tényleg probléma. Ami ahhoz az elcseszett, képmutató és nagyon káros eredményhez vezet, hogy nem arról beszélünk, ami tényleg baj. Ha 500 ember halála akkora baj, akkor beszéljünk arról, ami MINDEN ÉVBEN elvisz 500 embert. Nem beszélünk? Miért?
Amúgy a max 500-as becslést úgy adtam, hogy egy nagyobb járvány Magyarországon 10-12 ezer embert jelentene, akiknek meghalna a 2-4%-a, azaz max 500 fő.
"a pánik a nyolcvanezer beteg miatt van, bazki."
A 80 ezer beteg az 1.3 milliárdos Kínának egy 11 milliós kisvárosában jelent meg, úgy, hogy eleinte nem csináltak ellene semmit. Az arányaiban olyan, mintha Magyarországon egy 80 ezres városban, mondjuk Székesfehérváron vagy Szombathelyen megjelenne 600 beteg, mire karanténba tennék a várost. Reálisan nagyjából ennyire lehet számítani, de nagyon max 10000-re. Jövő ilyenkor szeretettel várlak vissza ugyanide, hogy beledörgölhessem az orrod a hülyeségedbe.
Isten bizony nem értem ám az országot.
Amikor jött a H1N1/09, éppen arról ment a közmédiában a flood, hogy kamu pánikkeltés, be ne oltassa magát valaki, mert az oltás a háttérhatalmak titkos fegyvere ellenünk és attól halunk meg.
Most meg pont az ellenkezője.
Pedig a két betegség eléggé pariban van fertőzőképességre, ha halálozási rátára a COVID-19 kicsit magasabb is, a H1N1/09 meg sokkal több maradó szövődményt okozott.
Egyetlen dolog egyezik meg a két, a régi és az új közmédiás clickbaitben és közösségi oldali hoaxáradatban: az, hogy az állam biztos hazudik, meg nem azt teszi, amit kéne.
Amikor két ennyire hasonló külső hatásra két ellentétes tömeges reakció alakul ki, élek a gyanúperrel, hogy mindkét reakció megalapozatlan és túlzó.
A külföld reakciója egyenlőre a mérvadó.
Itthon meg a többség nem is jár orvoshoz, én is csak a jogsi miatt teszem tiszteletemet már húsz éve, de sajnos ahogy # 38 írja, nálunk járvány nélkül is hullanak a betegek a kórházakban, dehogy megyek én oda, még összeszedek valamilyen extrém fertőzést, meg aztán a várólisták sorába álljon be a nyavalya, addigra mire sorra kerülnék, vagy meggyógyulok, vagy beadom a kulcsot.
Ettől sem pánikol senki, akkor egy vacak kis járványtól miért esne kétségbe, hiszen már régen fatalista mindenki és tudja azt, amit tud, meg vajon miért ragaszkodnánk körömszakadtával ehhez a nyomorúságos világhoz, amely csak az elitnek ad tejjel, mézzel járó Kánaánt?
Nem vagyok vallásos pedig, nem reménykedem egy túlvilágban, de eszembe sincs orvoshoz menni, amire sem pénzem, sem hajlandóságom, mivel semmi értelme nincsen, annyival több a középkornál a helyzet, hogy a gyógyszertárakban sok mindent lehet kapni, amivel azt ember kikúrálhatja magát, ha konyít valamit hozzá.
Magával a járvánnyal így nem is törődöm, csak a vele járó esetleges következményekkel, amik ellen pár apróságot megtehetek, például, hogy néhány hónapig nem veszek éhen, ha betárazok ezt, azt, aki meg elmulasztja az magára vessen.
Ha nem lesz járvány, a tészta, rizs, meg konzerv majd elfogy idővel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!