A T. rex látása tényleg jobb lehetett a sólymokénál is?
Ööö, honnan származik ez az állítás? Nekem ez új.
Mert ilyen látásra a maga ragadozó-kategóriájában szerintem nem volt szüksége.
Szaglás, hallás, oké.
De fűben egereket hajkurászni nem jó túlélő módszer egy ekkora dögnek, nem speciális szavannai fajként meg a messzire látás képessége sem létfeltétel.
Az AKKORI sólymokénál biztosan jobb volt.
60-100 millió év után összehsonlítást nem érdemes tenni, pláne úgy, hogy egy akkor élőt hasonlítunk össze akkor nem élővel.
.
A kőkorszaki szakik életképesebbek voltak a mai embereknél, hiszen a maiak az akkori körülmények közt életképtelenek lennének.
A kőkorszaki emberek butábbak voltak a maiaknál, mert nem rudták használni okstelójukat.
Na ja, az meg éppenséggel nem ok a saslátás feltételezésére, hogy van némi rokonságuk.
Ha valami röpköd, nem árt, ha jól látja, hová.
De egy T-rexnek ez sem volt szükséglet.
Körülbelül annyira volt szüksége jó látásra, mint egy T-72-es tanknak. Az is marha jól elvan a pár lőréssel.
A messzire látás képessége akkor jön jól igazán, ha az állat képes viszonylag magasról belátni a tájat. A Madaraknál ez ok, mert ők felrepülnek egy magas sziklára vagy fára. Kis termetük miatt még bele is olvadnak a tájba, annak ellenére, hogy szinte mindet belátnak. Hamar oda is tudnak repülni a prédához még mielőtt az messzire menekülne, vagy elbújna.
Na most a T-rex nem vót annyira jó sziklamászó és a fákra sem tudott felcsimpaszkodni. Ha esetleg ki is szúrta nagyon távolról a prédát, akkor sem tudott odasettenkedni lábujjhegyen. Egy 10 tonnás ragadozóról beszélünk: Már a szuszogása is méterekről hallatszott. Nem, hogy a léptei.
Persze akkor is hasznos lehet ez a képesség, ha ki kell szúrni a nagyon kis állatokat a sűrű növényzetben. A T-rex fogazata és állkapcsa azonban arra utal, hogy nagy testű prédákat fogyasztott. Tehát a kis bogarak meg ősemlősök amúgy sem az ő étlapján szerepetek.
Nem tudom mi indokolná a T-rexnél az ilyen fejlett látás kialakulását. Érdekelne engem is honnan származik ez az infó...
#5:
hm, csalós a cikk.
Ebből a szempontból, mármint térlátó képesség, lehetett éppenséggel jobb a látása a ragadozómadaraknál, legalábbis sólyom, sas stb., de ezeknél a madaraknál nem is ez a jó látás mérvadó szempontja, hanem a nagyon nagy felbontás.
Szóval ez egy alma összevetése a körtével.
Nem véletlenül nem a baglyokkal vetette össze, mert azokkal szemben szégyenteljes vereség lenne térlátásban, éjjellátásban is.
Annyi igaz, hogy a Jurassic Park gyíkokra-békákra alapozott ötlete, hogy a nem mozgó célpontot nem is látta, biztosan rossz.
Csak példaként, ha csak a mozgó célokat látta volna jól, elég sikertelen lett volna dögevésben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!