Ha létezik evolúció, akkor hogyhogy nem fejlődött ki olyan vérünk vagy testszagunk ami taszítja a szúnyogokat?
"Te? Sehol. :D
Közvetlenül a kérdezőnek szólt."
Ja jó. Akkor viszont ajánlom figyelmedbe a korábbi válaszaimat, ahol arról írtam, miért értelmetlen ilyet elvárni.
"A szervezet immunvédelmének alkalmazkodása egyszerűbb evolúciós változás, mint egy új tulajdonság kifejlődése a szúnyogok távoltartására."
Azzal én is egyet értek, hogy ez valószínűleg így van. (Már csak az eredmény alapján is.) De akkor viszont nem az az oka, hogy nem terjedt el a szúnyogokkal szembeni védettség, hogy nem jár a szúnyogcsípés hátránnyal, hanem az, hogy valamiért nem lehetséges a kialakulása, vagy pedig túl nagy ára volna a haszonhoz képest.
"Már csak azért is, mert az adott betegség több úton is terjedhet, csak a szúnyogok kivédése nem lenne teljes megoldás, az immunvédelem meg az."
Azért teljesnek aligha mondanám, különben nem terjedne el a maláriás területeken a sarlósejtes vérszegénység.
Olyan területeken, ahol egyértelműen a szúnyog hordoz csak egyértelműen populációt irtó betegséget, evolúciós mértékű időn át, ott persze nem kizárt egy szúnyog-hárító tulajdonság kialakulása.
De úgy néz ki, ilyen specializált környezeti hatás nem volt elegendő sehol, különben valószínűleg látnánk nyomát a kialakult védettségnek.
Ha a paprika létre tudott hozni az emlősökre specializált hárító anyagot (kapszaicin), akkor szúnyog ellen emlős is képes leeht rá. Elvben ugyebár.
"Ha a paprika létre tudott hozni az emlősökre specializált hárító anyagot (kapszaicin), akkor szúnyog ellen emlős is képes leeht rá. Elvben ugyebár."
Kivéve ha a szúnyog gyorsabban alkalmazkodik a gazda védekezéséhez, mint ahogy az ki tudja fejleszteni.
"csak egyértelműen populációt irtó betegsége"
Bocs, de azt nem tudom, milyen.
""csak egyértelműen populációt irtó betegsége"
Bocs, de azt nem tudom, milyen."
Például a pestis, ebola stb. közel jár ehhez a kategóriához. A majdnem 100%-os halálozás, tehát ami populációkat kiirtani tud. Bár nem tudom, ilyenhez volna-e idő egyáltalán alkalmazkodni. Valószínűleg nem.
A malária tizedel, de nem irt ki populációkat.
Ja, egyébként VOLT elég jó védettségünk a szúnyogok ellen. De egyéb evolúciós okokból elkopott.
A vastag testszőrzet.
De pl. kullancs ellen xart sem ért, tehát itt is kijön az, hogy inkább a terjesztett betegség ellen alakul ki védelem, mint egy forrása ellen a lehetséges több közül.
Csak kifejezetten szúnyogra ható távol tartó speciális védettség nem egyszerű "fejlesztési feladat".
Egy komplett rovar-elijesztő képesség meg nem igazán lett volna pozitív, lévén ősünk rovarevő is volt.
"Például a pestis, ebola stb. közel jár ehhez a kategóriához. A majdnem 100%-os halálozás, tehát ami populációkat kiirtani tud."
A pestis leggyakoribb formájának, a bubópestisnek a letalitása 60% körül van. Tehát a megfertőződöttek kb. 60%-a hal meg.
Az ebolának magasabb a letalitása de viszonylag nehezen terjed.
"A malária tizedel, de nem irt ki populációkat."
Ami lehetővé teszi, hogy könnyebben terjedjen, és a szelekciós nyomás is sokkal tartósabban fennáll (még ha gyengébb is).
"Ja, egyébként VOLT elég jó védettségünk a szúnyogok ellen. De egyéb evolúciós okokból elkopott.
A vastag testszőrzet."
Mivel a szúnyogok más (szőrös) emlősöket is támadnak, illetve például még gyakran farmeren is átcsípnek, nem tudom, mennyire hatékony védelem a testszőrzet.
"Egy komplett rovar-elijesztő képesség meg nem igazán lett volna pozitív, lévén ősünk rovarevő is volt."
Bizonyára, de nem hiszem, hogy a levegőben repkedő rovarokat kapkodta volna össze. A többire meg aligha úgy vadászott, hogy megvárta, míg rámásznak.
"Mivel a szúnyogok más (szőrös) emlősöket is támadnak, illetve például még gyakran farmeren is átcsípnek, nem tudom, mennyire hatékony védelem a testszőrzet."
Valóban nem 100%-os. Van olyan amúgy bármire? :)
"nem hiszem, hogy a levegőben repkedő rovarokat kapkodta volna össze."
Csak plusz okként említettem, ha már előveszünk esetleges és csak részben evolúciós nyomású dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!