Létezik csoportszelekció?
Igen, én is hallottam erről, az altruizmust igazából csak azért hoztam fel, mert kiváncsi voltam, mennyire melyültél el a dologban. Én pl. csak annyira, hogy tudjak az altruizmus vitatott voltáról.
Annyit azonban tudok, hogy maga a csoportban élés is lehet adaptiv, és annak sem látom akadályát, hogy a különböző, szaporodási közösséget alkotó csaoportok tulajdonságai, főként etológiai sajátosságai is eltérőek lehessenek egymástól, és ezek az eltérések akár előnyt is biztosíthassanak a csoport tagjai számára. Így nem oktalanság az egyes eltérő tulajdonságú csoportokat tekinteni a szelekció alanyainak.
A rokonszelekció nem ad magyarázatot minden szitura...
Igazándiból a csoportszelekció, ill. többszintű szelekció egyre nagyobb elfogadottságnak örvend a szakmai körökben.
"Hamilton alapvető feltételezése a genetikai rokonság fontosságáról érvényes maradt, de az összesített rátermettségről alkotott korábbi értelmezése mint a csoportszelekció alternatívája tévesnek bizonyult, amint azt maga is elismerte."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!