Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fizika miért a matek alapján...

A fizika miért a matek alapján működik?2.

Figyelt kérdés

Leírná nekem valaki a gravitáció matematikai magyarázatát fizikai fogalmak (tömeg, gyorsulás stb.) nélkül?

A fizika szerintem nem a matematika alapján működik. Túlmatematizálták.

febr. 15. 19:30
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

"Túlmatematizálták."

Mesélj, milyen szavakat találtál ki eddigi életedben? Nagyon kreatív a megfogalmazásod (még ha ostobaság is). Érdekel.

febr. 15. 19:33
 2/12 A kérdező kommentje:
Ha válaszolsz a gravitációs kérdésre, megpróbálok.:)
febr. 15. 19:38
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Íme, a válaszok:

https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..

Nos, kíváncsi vagyok a nyelvújítási eredményeidre. Figyelek rád.

febr. 15. 19:39
 4/12 A kérdező kommentje:
Jó. Félreértésben vagy. Egy tudományágba annyi matematikát lehet bezsúfolni, amennyi tetszik. Lehet, hogy a fizika kivétel, mivel ahhoz kötelezően kell ezek szerint.
febr. 15. 19:43
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Ezen a részén, hogy mennyire hasznos a matek a fizikában és a világ tud.-os magyarázatában, már túl vagyunk (nagyon, akár érted, miért, akár nem). De nem ez volt a kérdés. A kérdés a vicces ökörségeidre vonatkozott. Az eddig nem létező kifejezésekre, amiket te találtál fel. Izgik.
febr. 15. 19:47
 6/12 A kérdező kommentje:
Én máson vagyok túl, mint Te! Hagyjuk egymást ma estére! :)
febr. 15. 19:49
 7/12 anonim ***** válasza:
6%

Teljesen igazad van. Bármiről fel lehet bármennyi egyenletet írni, attól az még nem lesz tudomány. Lehet, hogy egy fizikus tele tud írni egy papírt bonyolult differenciálegyenletekkel, de ha a kérdés mindössze annyi volt, hogy mekkora a hőmérséklet egy kocka középpontjában, akkor ez nem tudomány, hanem inkább csak okkultizmus.

febr. 15. 20:03
 8/12 EagleHUN ***** válasza:
86%

"A fizika miért a matek alapján működik?"

Mert a világ is a matek alapján működik!!!

A Fizika azt vizsgálja melyik jelenség milyen matematikai formulával írható le a legpontosabban.

Egy példa: Newton a jól ismert egyszerű egyenlet formulákkal írta le az általuk tapasztalt valóságot. Például gyorsulást, sebességet, időt, megtett utat stb...

Aztán jóval később a fizikusok azt tapasztalták hogy ez nem mindenütt és nem mindíg volt jó. Ezért újragondolva a már ismert és manapság használatos relativisztikus formulákra váltottak át. Ami egy pontosabb matematikai megközelítést tehetett lehetővé a legtöbb (minden?) esetre.

De az nincs kőbe vésve hogy a valóság az 100 százalék hogy tuti ezzel műköik. Azaz ha találnak ezzel a számítással kapcsolatban hibákat akkor majd elképzelhető lesz hogy ezt is lecserélik egy a valóságot még jobban közelítő formula rendszerre. Aztán ezzel vagy elérik hogy már tudi fogjuk milyen matekkal működik a valóság vagy megy tovább a dolog újabb váltásokkal.

Sőt az is lehet hogy a mostani a tökéletes leíró rendszer. Tehát arra leltek rá amivel a valóság is dolgozik. De ezt nem tudhatjuk biztosra.

A valóság nem mondja el milyen matek alapján működik! Csak a megfigyelésekből és mérésekből próbál a fizika és a Fizikusok olyan minél pontosabb és használhatóbb megközelítő formulákat készíteni amelyekkel le tudják írni a valóságot. Tegyük hozzá, elég jól megy nekik. De 100% bizonyosságuk arról hogy valóban a valóság mögötti matekot sikerült megtalálni, sosem lesz nekik.

febr. 15. 20:59
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
A kerdesben szereplo "gyorsulas" gondolom a fizikai fogalomra pelda. Ugy is mint a hely masodik derivaltja ugye. En ugy erzem ez kezdorugasbol ongol.
febr. 15. 21:24
 10/12 A kérdező kommentje:

Eagle a Megmentő!

"Mert a világ is a matek alapján működik!!!"

Ezt akartam belecsepegtetni a fizikus agyába, mert ő csak a tiszta matematikát és a fizikait ismeri el. Az összes többi neki csak bajmolódás.

febr. 15. 22:52
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!