A magyar nép genetikája mennyire függ a helytől?
Állítólag genetikailag a mai magyarok leginkább a környező országok népeihez állnak legközelebb, pl csehek, németek, osztrákok, lengyelek, stb..., nem pedig ázsiai népekhez vagy finnekhez, ennek oka pedig a háborúk, járványok miatti elnéptelenedés, betelepítések, stb...
Erdélyi ismerősömnek tipikus "ázsiai" vonásai vannak, és azt mondta hogy több falu van arrafelé, ahol ezek a vonások jellemzők. (húzott szem, kiugró arccsont...)
Lehetséges hogy vannak helyek, ahol kevésbé voltak hatással a járványok, háborúk, tatárjárás, stb, így a betelepítések sem voltak annyira jellemzők? (pl hegyekben, szemben az Alfölddel)
Én úgy tudtam, hogy az őrségiek a honfoglaló magyarok leszármazottainak tartják magukat és a genetikai tesztek alapján ott tényleg jellemző az N haplotípus, amely az uráli népekhez köthető. Az a terület tényleg kevésbé volt kitéve a háborús pusztításoknak, de ezzel együtt is csak 10-15% az N haplotípus aránya a lakosságban, mondjuk az ország más részein meg jellemzően 1% alatti.
A magyarokból tényleg nem sok maradt, de ezen nincs mit csodálkozni, ismerve a terület hányattatott múltját.
A honfoglalók között is sok volt már egyébként a türk (kabar, székely, besenyő, kun) és iráni (jász, alán) elem, ezekből még érkezett is utánpótlás egy jó ideig. A mai magyar lakosság 15-20%-a pedig a türk és iráni népekre jellemző haplocsoportokba tartozik. Végső soron ők is "igazi" magyaroknak tekinthetők, hiszen a kezdetektől jelen vannak és sosem törekedtek elkülönülésre, mint a többi etnikum, nem őrizték meg eredeti identitásukat, nyelvüket. Valószínűleg nekik könnyebb is volt megtanulni az ómagyar nyelvet, hiszen az eurázsiai sztyeppén találkozhattak hasonló nyelvekkel, illetve a türk nyelvek szerkezete és nyelvtana hasonló a magyarhoz. Szerintem inkább nekik köszönhetjük a magyar nyelv fennmaradását, az uráli magyarok hamar kivérezhettek mindenféle utánpótlás nélkül. Székelyföldön elég gyakori volt a tatárjárás, mivel Erdély elég sokáig török vazallus állam volt és a szultánok büntetésből előszeretettel zúdítottak krími tatárokat az erdélyi lakosokra, egészen a 18. század második feléig. Tehát akár tőlük is jöhet az "örökség". Mert ha jól tudom a székelyek genetikája nem sokban különbözik a magyarokétól, csak nagyobb a germán felmenőkkel rendelkezők aránya, mivel a 12. századtól tömegesen telepedtek szászok és svábok Erdélybe (ennek megfelelőn náluk a szláv felmenők aránya kisebb).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!