Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Tömegvonzás és tömegvonzás?

Tömegvonzás és tömegvonzás?

Figyelt kérdés

"A gravitáció, más néven tömegvonzás egy kölcsönhatás, amely bármilyen két, tömeggel bíró test között fennáll, és a testek tömegközéppontjainak egymás felé gyorsulását okozza. "

A sok azonos beállítottságú emberből álló csoportnak is egyre nagyobb a "gravitációja"?

Gondolok itt a választásokra. Akik mellett sokan vannak azokat követik mégtöbben. Mindenki a normális kategóriába akar tartozni mert abban vannak a legtöbben. Ha a nagyobb tömegnek a kicsi sehogy nem tud ellenállni, miért törődik bele? Miért válik semlegessé majd hasonlóvá? Talpuk a talajon van és elvannak de a nagyobb tömegtől függ a sorsuk miután semlegessé váltak.

Ha ezt a katyvaszt valaki érti annak külön elismerés jár.

Köszönöm a válaszokat.

2018. márc. 3. 23:10
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Egyszerű pszichológiai magyarázata van. Egyfajta kognitív torzítás: csordaszellem, tömegpszichózis.

Evolúciós hagyatékunk, hiszen azok az élőlények maradtak életben, amelyek beletartoztak egy közösségbe. Megtanulták azt, ha valami egy csorda nagy részének bevált, biztonságos az az egyénnek is.

Ugyanakkor ez manapság a bonyolult világunkban egy gyakran brutális téveszmékhez vezet, több 10 millió ember halálával járva akár.

2018. márc. 4. 00:02
 2/12 anonim válasza:
Arra gondolsz, hogy a sok fideszes még több fideszest okoz, mivel alapértelmezett helyzetben ők vannak a legtöbben és emiatt ők számítanak normálisnak és mindenki (kivétel én, köszi) a normálisak közé akar tartozni. Tehát az ellenzéki szavazó miért akar az ellenfél nyomasztó túlerejével szemben inkább visszavonulni?
2018. márc. 4. 00:14
 3/12 A kérdező kommentje:

Nem ez csak példa volt.

"Ha ezt a katyvaszt valaki érti annak külön elismerés jár."

2018. márc. 4. 00:20
 4/12 anonim válasza:
100%
Na igen, ezt a katyvaszt szerettem volna kibogozni, de ezek szerint nem sikerült, vagy újra összebogoztam..
2018. márc. 4. 00:27
 5/12 anonim ***** válasza:
96%

Fizikusként szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a kérdés első fejezetében kifejtett, tömeggel rendelkező testek közötti "gravitáció, más néven tömegvonzás" jelenségnek semmi, de semmi köze nincs a "sok azonos beállítottságú ember" választási szokásaihoz.

Egyébként a leírt szociológiai megfigyelésed -sajnos- helytálló.

2018. márc. 4. 00:51
 6/12 anonim ***** válasza:

#5 Műszaki és természettudományos beállítottságú elmémmel nekem is egy izzadtságszagú ez a gravitáció és embertömeg hasonlat.

Lehet nekünk gyér a fantáziánk :D

2018. márc. 4. 00:56
 7/12 anonim ***** válasza:

Erre már de sokat gondoltam.

Van egy szórakozóhely pl, ahol sokan vannak, vagy valami egy városban, ahol egy rakás ember tolong.

Erre mi történik? Odacsődül még több, mert, "me ez a tömeg, nézzük má' meg!"

2018. márc. 4. 10:19
 8/12 anonim ***** válasza:
Tehát alkalmazható a tömegvonzás kifejezés emberekre is.
2018. márc. 4. 10:21
 9/12 anonim ***** válasza:

Szerintem továbbra sem helytálló ez az analógia.

A tömegvonzás esetében az anyag, legyen az élő vagy élettelen, pontosan a gravitáció hatása szerint mozog.

Társadalomtudományi szempontból ez már nem igaz, mert mindig van ellenzék, mindig vannak partizánok, ellenálló csoportok, különcök akik nem kérnek a tömegből. Az embereknek megadatott a választás, hogy ne a tömeget kövessék (még akkor is ha a szabad választás illúzió, és -lehetséges hogy- determinisztikus világban élünk. Tehát az agyunk csak egy anyagcsomó, amit egy kezdeti állapotból elindítunk, és a fizika törvényei szerint jut el egy állapotba, amit mi döntésnek érzékeltünk. Holott az anyag és a természet törvényeiből következik)

Még ha determinisztikus világról is van szó, mindig lesznek ellenállók. Még a legzordabb háborúban is.

A gravitációnál, nincs kivétel.

2018. márc. 4. 11:39
 10/12 A kérdező kommentje:
Erre amit te írsz részecske szintű analógia van.
2018. márc. 4. 11:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!